2014-06-06

#659: Hellboy 9: Divoký hon - 80 %


Hellboy 9: Divoký hon (Hellboy: The Wild Hunt)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 1 až 8 v minisérii "Hellboy: The Wild Hunt" Dark Horse Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellboy: The Wild Hunt" v roce 2010. České vydání má 192 stran a prodává v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Duncan Fegredo

Byl jsem na "Hellboye" hodně zvědavý, přece jen je to moje oblíbená série, protože mi Mignola sedl tím, jak využívá staré mýty, báje, pověsti, legendy, pohádky, atd., k tomu, aby vytvořil naprosto nové příběhy s mainstreamovou postavou akčního hrdiny v podobě rudého ďábla s celkem lidskými vlastnostmi. Ten Mignolův mix tradičních i méně tradičních příběhů, poměrně přímočaré akce a něčeho naprosto nového, skvěle fungoval. Je to poslední dobou začínalo být takové nějaké... Nevím, jestli mám říct moc hluboké, nebo moc epické. Vydalo se to oběma směry a osobně mi to úplně nesedí. Tohle není problém příběhu, ale prostě vkusu.

Osobně mi seděly ty jednotlivé epizodky, krátké příběhy, které se věnovaly různým legendám a pověstem z různých míst po světě. Nenavazovaly na sebe, zdánlivě. Líbí se mi prožívat taková malá dobrodružství, má to v sobě určité kouzlo, které je mi blízké. To kouzlo je v tom objevování nového, nečekaného. Jenže Mike Mignola zachází dál. V tomhle devátém dílu najednou zjišťujete, že všechno, co se do té doby stalo, mělo smysl pro rozsáhlejší příběh, který se před námi rozplétá. Ten rozsáhlejší příběh vlastně pořádně začal oním zvláštním dílem "Hellboy 6: Podivná místa" a pomalu dosahuje svého vrcholu. Do jisté míry je jím tato kniha, protože se zde dovíme tolik informací, až je to zarážející. Na druhou stranu zde samotné vyvrcholení ještě není a musíme si na něj počkat.

Ne nadarmo se o devátém dílu mluví jako o naprosto stěžejním. On takovým je, protože čtenář konečně pochopí, jakým směrem se vlastně příběh vydal. Navíc si uvědomíte, co všechno se skrývalo pod povrchem toho, co bylo doposud vyprávěno. Celý příběh dostává nový rozměr a já si uvědomuji, že jednou si prostě budu muset sednout a přečíst všechno znovu, od začátku, abych pobral všechny nuance. Docela se na to těším, jen by ještě chtělo, aby Comics Centrum vydalo ještě nějaké ty díly, které mi chybí. Ono na to ale snad jednou dojde. Tohle je série, která si v českém překladu své místo jednoznačně zaslouží a to, že mi nesedlo, kam příběh směřuje, to je moje osobní věc. Nijak to nemění kvality kresby, která je pořád dokonale v souladu s příběhem, a stejně tak to nekazí nápady, které Mignola má.

S Hellboyem se setkáváme v Anglii, kde je svědkem jednoho staromódního pohřbu, ale to je teprve začátek podivných událostí, které na něj v následujících osmi kapitolách čekají - ano, tahle kniha je pořádný špalek. "Divoký hon" je mnohoznačný název. Kromě toho, že je zde skutečně jeden divoký hon, což je tradice, která je zde popsána, koná se vlastně i hon na Hellboye samotného, ale stejně tak i Hellboy pořádá hon, nejspíš na pravdu, aby konečně pochopil, kde je jeho místo ve světě. Tady zjišťujeme, že v tomhle směru je osobou velmi nejistou a že vlastně nechce nic z toho, co je mu nabízeno. Pořád je vidět, že je to prostě ten rudý chlápek, který má nejradši, když někomu pořádně nakope prdel, než aby měl rozhodovat o tom, jaký bude osud světa. Ta akční rovina není ani tentokrát naprosto upozaděna, jen nemá tolik místa, a také ona je použita pro celkový příběh, pro emoce, které se u Hellboye projevují.

"Divoký hon" vám dá odpovědi na mnoho otázek. Zůstává se u toho, že příběh se nesoustřeďuje na Úřad, ale pouze na postavu Hellboye a na jeho cestu životem. Mně se tohle prostě tolik nelíbí, ale jak říkám, tady jde o vkus. Mignola s Fegredem vytvářejí impozantně vypadající příběh, který je přípravou na velkou bouři. Jsem na ni hodně zvědavý. Fegredo se předvádí ve skvělé formě a jeho souboje s obry jsou stejně impozantní jako niternější sekvence. Například konec části na hradě je skutečně ohromující ve své temnosti a depresivnosti. Jako kdyby se na Hellboye snášela tma a on ji nedokáže přijmout. Comics Centrum dál ukazuje, jak skvělou sérii si vybralo a jak skvěle ji zpracovává, protože ani tahle kniha nezklame. Jen si nesmíte přát, aby bylo podle vašeho a příběh se vyvíjel tak, jak chcete vy. Mignola má vizi a tu si beze zbytku plní a směřuje k ní už od začátku. Anebo je výsostný lhář a podařilo se mu nás přesvědčit, že tohle má kompletně promyšlené od prvního dílu. Je to jedno, protože "Hellboy" dál baví a má myšlenku, vlastně ne jen jednu.

Žádné komentáře:

Okomentovat