2014-04-03

#568: Noe 1: Trest za krutost - 80 %

Noe 1: Trest za krutost (Noé 1: Pour la cruauté des hommes)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2011 jako "Noé 1: Pour la cruauté des hommes", první díl ze čtyř. České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Darren Aronofsky a Ari Handel
Kresba: Niko Henrichon

Když se dostalo ven, že Darren Aronofsky začal připravovat film, který se jmenuje "Noah", česky tedy "Noe", říkal jsem si, jestli se najednou nezbláznil. Pořád se ale přesvědčuji, že je to Aronofsky a že by z toho mohlo něco být. Znamená to tedy, že jsem film, v době psaní této recenze, ještě neviděl, ač se na něj chystám od jeho premiéry. Nevím, proč se mu vlastně nakonec snažím vyhnout. Asi je to ten strach, co to asi bude zač. Když jsem zjistil, že komiks, podle kterého se více méně natáčelo a který je společným dílem právě Aronofského, Ariho Handela a také skvělého Nika Henrichona, který u nás zazářil "Smečkou z Bagdádu", byl jsem hodně zvědavý. Zvědavost už ale přešla, protože jsem si první díl komiksu konečně přečetl.

Komiks má celkem čtyři díly a původně vyšel ve Francii u Le Lombard. Komiks vycházel v roce 2011. K nám se tedy s premiérou snímku "Noe" dostává i první díl tohoto komiksu. Asi bych měl na začátek říct, že jsem ateista. Hodně silný ateista. Nenávidím myšlenku a podstatu církve, i když samotnou víru chápu. Nikoli ale v institucionálním pojetí, kde se pořád jedná jen o to, že se skupinka dostane k moci a nějakou ideou ovládá jiné, důvěřivé. Každá církev stojí na fanatismu, což je její nejsilnější a nejšílenější zbraň. Církev pak manipuluje lidmi prostřednictvím bible a právě ze Starého zákona pochází i příběh o potopě a Noemovi, jeho rodině, arše a páru od každého živočišného druhu. Bál jsem se nejvíc toho, že půjde jen o převyprávění klasického a známého příběhu, kde bude až moc akcentována křesťanská víra. Překvapivě jsem něco podobného nedostal.

Ano, komiks obsahuje několik citací z knihy Genesis, ale ty neslouží pro to, aby se velebila víra, slouží proto, aby se dokreslil samotný příběh, který je podán velmi... specificky. Není to obyčejné převyprávění. Tedy jak se to vezme. Darren Aronofsky s Arim Handelem vzali známou část Starého zákon a v některých pasážích ji pojali neskutečně doslovně. Pokud se zde hovoří o zrůdách, překvapí, že tyto zde opravdu jsou. A není to jediný zvláštní prvek. Zaujmou některé interpretace. Scénář je velmi chytrý, a to i přesto, že se ve skutečnosti nejedná o nic jiného než o postapokalyptické fantasy. Nebo abych byl přesnější, předapokalyptické. Krajina, v které Noe a jeho rodina žijí, totiž skutečně připomíná krajinu po katastrofě. Má to něco z "Šíleného Maxe", jen je to posunuto hodně do minulosti.

"Noe 1: Trest za krutost" je tak dark fantasy, kdy ale tato kniha je pouze úvodem k tomu, co přijde. Nejedná se o nic jiného než o rozvržení příběhu a vysvětlení toho, proč má přijít potopa a kdo v ní bude hrát důležitou roli. Bůh je zde samozřejmě zmiňován, ale z celkového pojetí nemáte pocit, že čtete náboženský příběh, ale skutečně fantasy, kde je jakýsi stvořitel, který je velmi vysoko postavenou entitou. Je jedno, že je to příběh ze Starého zákona, nehraje se zde na židy ani na křesťany, i když se zde citují jména z rodu Adama a Evy. Tohle je primárně silné, emotivní a lidské vyprávění, což koneckonců příběhy Starého zákona jsou. Navíc legenda o potopě není ani primárně židovská nebo křesťanská, ale tak nějak prostě všekulturní. Nemá tedy nutně náboženské podklady.

Jde jen o víru. Víru člověka v to, že se dokáže polepšit, víru v to, že se dokáže zachránit. Na víře nevidím nic špatného, dokud ji do rukou nevezmou ti, co chtějí ovládat. Aronofsky a Handel tohle pojali po svém a skvěle jim k tomu přispívá Niko, který dokazuje, že se nevyznamenává jen výraznými, světlými barvami jako ve zmiňované "Smečce z Bagdádu", ale zvládá i temnější barvy a mnohem monotónnější vyznění panelů. V jeho podání je katastrofa skutečně na spadnutí a na čtenáře padá tíže z toho světa, ze světa, který očividně potřebuje očistit.

Je škoda, že komiks u nás vychází na čtyři díly, ač takové bylo i vydávání původní. Nevím, jak se budou fanoušci tvářit na čtyři sešity a jejich koupi, ale docela doufám, snad i díky filmu, že půjdou knihy na odbyt, protože první díl rozhodně ukazuje, že je možné klasické příběhy z bible vzít a přepsat a překreslit je způsobem, který neurazí ani člověka, který v boha ve smyslu křesťanském prostě nevěří. Komiks nadchne i nádhernou kresbou, kde například pohled na Babylon je doslova úchvatný. Snad druhý díl vyjde co nejdříve, protože "Trest za krutost" je jen otevřením příběhu, a i když ho celkem dobře znám, stejně jsem zvědavý na to, jak bude v tomhle provedení pokračovat.

Komiks "Noe 1: Trest za krutost" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

1 komentář:

  1. Vcelku pekna kniha,a paradni kresba. Co me ale nastvalo hned pri pohledu na obalku,bylo to velky cerny kolecko s upozornenim o filmove podobe. Toto nemohli dat jen jako samolepku na to,to mi musej mrvit obalku ?? :((
    Jinak ale dobry,jen to klidne mohli vydat jako komplet,vypadalo by to lip :)

    OdpovědětVymazat