2014-02-12

#495: Kůstek 5: Přízračné kruhy - 75 %

Kůstek 5: Přízračné kruhy (Bones: Ghost Circles)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 38 až 43 série "Bone" v nakladatelství Cartoon Books (nakladatelství Jeffa Smithe). Souborně v originále komiks vyšel jako "Bone: Ghost Circles" v roce 2001 černobíle a v roce 2008 barevně u Cartoon Books. Černobílé české vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jeff Smith
Kresba: Jeff Smith

Před námi jsou ještě dvě knihy, které Crew tentokrát nevydá jako jeden svazek, což je škoda, protože kouskování do těch původně vydaných, užších knih, příběhu prostě nesvědčí. Když budete číst knihu "Přízračné kruhy" a dostanete se na její konec, uvědomíte si, že se vlastně pořádně nic nestalo a budete si říkat, jak je možné, že ten příběh by celý měl skončit s dvěma knihami. Podle toho, jak je rozepsán byste ještě řekli, že vás nejméně deset knih čeká. Nemyslím si však, že by Jeff Smith měl konec nějak uspíšit. Spíš už jsme opravdu těsně před jeho branami.

Před čtením páté knihy českého vydání, doporučuji si trochu oprášit dění z knihy čtvrté (1. část a 2. část recenze), protože tohle je přímé pokračování a jste vrženi rovnou zpátky do děje. Tady vidíte, proč se někdy vyplácí dávat textové shrnutí děje před komiks, protože někdy je to opravdu třeba. Ve čtvrté knize se toho stalo opravdu hodně, respektive příběh se posunul a změnil se ve výrazně epický, což s postavami celkem zamávalo a rozhodilo je to všude možně, aby se v páté knize opět sešly - více méně - a společně čelily všem nástrahám, které jsou jim ještě připraveny. I když by se zdálo, že Černá kápě je mrtvá, není všem dnům konec, a Locusta se bude dál snažit o to, aby se dostal do světa živých a ovládl ho a zničil.

Na to, jak byl čtvrtý díl epický, je ten pátý zase celkem komorní, což je dáno i tím, že se zde opět hodně povídá a v centru těchto dialogů jsou především tři Kůstkové, mezi nimiž to docela vře. Hlavně Podfa a Ferda jsou na kordy. Zde se ukazuje, jaký má Jeff Smith smysl pro vývoj postav, protože Ferda už není takový naivka jako dřív a už má také zoubky. Podobně je to i se Švandou, který jako kdyby už byl až moc unavený vším, co se děje, stejně jako babička Ben. V centru dění je pak samozřejmě Trnka, která bude mít zásadní roli pro současné dění. Locusta se totiž málem dostal na svobodu, naštěstí jen málem. Přesto jeho potenciální příchod napáchal škody a všude kolem se objevily tzv. přízračné kruhy. Místa, kde může člověk (nebo i Kůstek) snadno zmizet. Vzhledem k Trnčiným schopnostem je ona průvodcem všem Kůstkům i babičce Ben. Jeff Smith předvádí, jak moc je mu blízké sci-fi a fantasy a že dokáže založit příběh na těchto prvcích. Mluvím samozřejmě o přízračných kruzích, jejichž pochopení je základem celé páté knihy.

"Kůstek" skvěle funguje jako epické fantasy a z humorného komiksu se postupně stává pěkně temný příběh, kde jde o emoce, kde se postavy napínají až k prasknutí, myslím tomu psychickému, a je jen otázkou, jak to vlastně celé končí. Čekají nás ještě dvě knihy, které vyjdou během roku 2014, a já jsem docela rád, že už to bude za námi. Čekání je příliš dlouhé a já se přiznám, že jak je to rozkouskované, už jsem trochu ztratil o sérii zájem. Budu rád, až budu mít všechny díly a konečně si budu moct příběh přečíst celý, protože tak bude nejlepší a tak vám nebudou vadit ani dlouhé pasáže, kde se nic moc neděje, ale kde Jeff Smith ukazuje, že má dar pro zajímavé dialogy, pro které ho musím obdivovat. Sám mám rád pasáže, kde se mluví, i když se na první pohled zdá, že to není k věci. Právě tyhle dialogy utvářejí postavy, respektive o nich a o jejich záměrech hodně prozrazují. Takže dobré, ale hurá na další dvě knihy.

V komiksovém deníku si můžete přečíst tyto recenze:

2 komentáře:

  1. Anonymní5/1/16 17:12

    What do you call Rock Jah/Jaw in you language? Do you keep the English name?

    OdpovědětVymazat
  2. As I recall, the translator called him "Ostrozub" - something like "Sharptooth".

    OdpovědětVymazat