2014-01-20

#462: Usagi Yojimbo 5: Kozel samotář a dítě - 95 %

Usagi Yojimbo 5: Kozel samotář a dítě (Usagi Yojimbo: Lone Goat and Kid)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako čísla 19 až 24 série "Usagi Yojimbo" u Fantagraphics Books. Souborně vyšlo v roce 1992 v nakladatelství Fantagraphics Books. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai


Jak název napovídá, kniha odkazuje na legendární mangu "Lone Wolf and Cub", což je její asi nejznámější název. Přeložit by se dal jako "Vlk samotář a vlče" anebo "Vlk samotář a mládě", jak se použilo u české distribuce některých filmů, které byly podle této mangy natočeny. Název ale trochu klame tělem, protože kniha rozhodně není variací této mangy, ale pouze jeden příběh jí vzdává hold a jeden, který mu předchází, jej zmiňuje. Kniha "Kozel samotář a dítě" je tak především sbírkou několika povídek Stana Sakaie s postavou Usagiho Yojimba. Rozhodně se nejedná o vykrádání jiné manga klasiky, nad kterou by možná stálo za to popřemýšlet, pokud se jejího vydání týká. No, budu doufat, že Crew se rozhodne pro vydání nějaké další, zajímavé série. Je ale pravda, že "Lone Wolf and Cub" má celkem 28 svazků, dohromady téměř 9 000 stran, což při starším datu vydání nemusí být úplně něco, co osloví tolik jako "Naruto" nebo "Bleach".

Pojďme ale na Usagiho. Kniha "Kozel samotář a dítě" obsahuje celkem pět příběhů, kdy pouze jeden byl rozdělen do dvou sešitů - ano, i Usagi vychází původně sešitově. První příběh se jmenuje "Mráz a oheň" a hned prvním panelem nám Stan Sakai říká, jak skvěle dokáže svou kresbou vyjádřit charaktery. Stačí jeden pohled na ženu, která se objevuje na první panelu, a je vám jasné, že tohle není člověk, který bude pouze hodný, ale že v komiksu se odhalí něco, co ji ukáže v horším světle. A to platí. Stan ale primárně prezentuje příběh, který v sobě má velmi silné emoce, a to spíše toho smutnějšího charakteru. Bezvýznamnost smrti některých lidí, touha po penězích jiných a zbytečnost jejich počínání jsou zde vyjádřeny naprosto nepřekonatelně.

Jak je výborným vypravěčem, dokazuje Stan Sakai hned další povídkou, která nese název "Příběh s drakem". Na malém prostoru popisuje příběh z pohledu tří různých postav, kdy jednou z nich je samozřejmě Usagi. Vše se dává dohromady tak, aby to nakonec vedlo i k určitému poučení, spíš o smyslu života než o tom, co by se mělo nebo nemělo dělat. Stanovi se skvěle daří vyjádřit různorodost jednotlivých charakterů především v tom, jak jednají. U závěru pak máte pocit, že se jedná o takové to klasické čínské moudro, i když v tomhle podání tedy spíš japonsko-americké.

Následuje nejdelší příběh této knihy, který je rozdělen do dvou kapitol. "Krvavá křídla" nás seznamují s novým klanem nindžů, kterým jsou Komori nindžové - netopýří zabijáci. Ti by se rádi vlichotili lordu Hikijimu. Zde se ukazuje krása Stanovy fantazie, protože netopýří nindžové, kteří mají meče na křídlech, to jsou prostě skvělé postavy. Usagi se v tomto komiksu stává vlastně takovým jedním statečným a brání vesnici před těmito vrahy, stejně jako se snaží o to, aby zachránil zlato, které Komori plánují ukrást. Příběh je důležitý i z toho hlediska, že se o něm autor zmiňuje i v komiksu následujícím, který nese název "Cesta samuraje". Stan opět upozorňuje na určitou absurditu samurajského kodexu a na to, jak jej samotní samurajové chápali. Přiznám se, že závěr jsem čekal trochu jiný - a byl by také v duchu samurajských příběhů - ale to platí i o zvoleném, kde také Stan udeřil na tu správnou strunu.

A nakonec titulní příběh "Kozel samotář a dítě". Když se podíváte na přebal některých knih "Lone Wolf and Cub", uvědomíte si, že Stan skutečně převzal tento motiv a obě postavy, které jsou uvedeny v názvu. I v tomto případě se jedná o vazala jednoho z vůdců klanů, který býval katem, ale po smrti svého původního pána byl zdiskreditován a se svým malým synkem se vydal na cestu nájemného zabijáka. A právě jako nájemný zabiják se setkává s Usagim, protože náš milý králík je jeho další zakázkou. Jak ale víme, všechno je součástí většího plánu a jedná se o lest.

Stan Sakai odvádí opět výbornou práci, a to na všech frontách. Jeho příběhy se drží tradic a jsou emocionálně velmi silné. Zobrazují Japonsko v době, která byla hrůzná i krásná zároveň. Čest je pořád na prvním místě, ale ne nutně. Kresba je nadále na vysoké úrovni, především pak proto, že dokáže naprosto dokonale vykreslovat jak postavy v klidnějších scénách, tak i akci. No a lettering, to už je věc sama pro sebe. V tomhle je Stan mistr, což dokazují i významná komiksová ocenění této oblasti jeho práce. V jeho případě se vám nestane, že nevíte, jakou bublinu číst jako další, navíc díky tomu, že dělá celý komiks sám, skvěle volí kresbu tak, aby nebyla bublinami narušena. Další ukázka toho, proč je "Usagi Yojimbo" tak výborným a ceněným komiksem.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
"Usagi Yojimbo 1: Ronin"
"Usagi Yojimbo 2: Samuraj"
"Usagi Yojimbo 3: Cesta poutníka"
"Usagi Yojimbo 4: Spiknutí draka"
"Usagi Yojimbo: Yokai"

Žádné komentáře:

Okomentovat