2014-01-17

#459: Šmoulové: Šmoulí léto - 45 %

Šmoulové: Šmoulí léto
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako jednotlivé krátké komiksy. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Různí autoři podle Peyova odkazu
Kresba: Různí autoři podle Peyova odkazu

Albatros už vydal jeden hrací sešit se šmouly, který nazval "Šmoulí zima" a jednalo se o sešit, který obsahoval celkem čtyři krátké komiksy s oblíbenými modrými postavičkami a k tomu ještě několik stránek různých her, hádanek a rébusů. Prostě sešit, kde se děti budou bavit různými způsoby, a to všechno je propojeno šmouly a jejich světem. Typická kresba je nejen v komiksech, ale jsou jí vyvedeny i jednotlivé hádanky, což je pro malého čtenáře přece jen příjemné. Nejedná se o nijak komplikované hádanky, jsou zde i nějaké omalovánky, ale pro dítě je to přece jen produkt, který ho může potěšit. Tentokrát došlo i na léto. Vzhledem k tomu, že tohle je blog o komiksu, asi by stálo za to se podívat hlavně na komiksovou část, která tvoří celkem 32 stran z tohoto sešitu.
"Šmoula Zálesák" je dalším klasickým komiksem, který představuje jednoho šmoulu, což je podle názvu celkem jasné. Tenhle šmoula chce trochu klidu, a tak se vydá do lesa. Ukáže se, že uniknout ruchu vesničky není tak jednoduché. Příběh sám o sobě nijak zásadně s vesmírem šmoulů nic nedělá, ale je to alespoň hezké rodinné setkání. V tomto sešitu se objevuje Gargamelova matka.
Druhý příběh se jmenuje "Víkend u moře". Jedna skupinka šmoulů se vydává k moři a jedna na hory. Sledujeme skupinku, která šlapacím autobusem jede k moři. Cestou se na noc zastaví a my jsme svědky jedné z mnoha variací na klasického "King Konga", protože v lese se objevuje opice, která unese Šmoulinku a šplhá se s ní na Gargamelovo obydlí. Příběh má celkem klasický průběh a oživují jej celkem dobré vtipy, což se o většině komiksů v tomto sešitě říct nedá.
Ve třetím příběhu šmoulové zjistí, že jen kousek od nich žijí "Divocí sousedé". Je to kmen podivných chlupatých tvorů, kteří jsou stejně velcí jako šmoulové. Není to kmen úplně přátelský, v podstatě je to teprve se rozvíjející civilizace, a tak tu máme kontrast mezi celkem rozvinutými šmouly a rasou méně vyvinutou. Opět to není nijak moc originální příběh, protože budete mít znovu pocit, že tohle je něco, co jste už několikrát, někde jinde četli. Koneckonců srovnání s černými šmouly je asi celkem na místě, i když zápletka byla mírně odlišná.
"Zelenovous" je pirátským příběhem a šmoulové se zase více dostávají do světa lidí. Najednou jsou šmoulové mimo svou vesničku, jsou na pláži a stanou se svědky toho, že je zakopáván poklad. Po moři se blíží piráti. Začíná to vypadat na pořádné drama. Musím říct, že k tomu také dojde, ale obecně mi nějak nesedí ty příběhy, kdy se šmoulové dostávají mimo svoje obvyklé prostředí. Takhle by se s nimi mohlo stát vlastně cokoli, což se také stalo - viz americké filmy s modrými skřítky. Z hlediska kvality obecně tyto sešity nejsou moc na výši, ale s tím se nedá nic dělat. To je tak trochu očekávané. Pro děti je to celkem příjemný produkt, ale bojím se, že žádné na tyhle sešity nebude nijak moc vzpomínat ani v dospělosti.

Komiks "Šmoulové: Šmoulí léto" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Šmoulové: 120 vtípků a jiná překvapení 1"
"Šmoulové: Černí šmoulové"
"Šmoulové: Šmoulinka"
"Šmoulové: Šmoulí olympiáda"
"Šmoulové: Příběh šmouly Mrněte"
"Šmoulové: Šmouloplán a čtyři další příběhy"
"Šmoulové: Šmoula reportér"
"Šmoulové: Šmoulové na plovárně"
"Šmoulové: Šmoulí zima"

Žádné komentáře:

Okomentovat