2014-01-17

#460: Safari pláž - 60 %

Safari pláž (Strandsafari)
Vydalo nakladatelství Sýpka v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo v roce 2002 jako "Strandsafari". České vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 190 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Mawil
Kresba: Mawil

Mawil není autor, který by u nás nebyl úplně neznámý, alespoň v případě, že jste čtenáři "Aarghu!". Od roku 2006 se na jeho stránkách nepravidelně objevuje. "Safari pláž" je jeho první a zatím jedinou knihou, která od něj u nás vyšla. Nutno říct, že pokud nemáte ducha pro trochu jiný komiks, tohle projedete během několika málo minut a celkem snadno se může stát, že to ve vás moc nezanechá. Mluvit ale o sešitu "Safari pláž" jako o intelektuálním komiksu je také celkem krátkozraké, protože se jedná spíše o komiks alternativní než přímo intelektuální.

Alternativa je to v tom, že si německý autor Mawil, vlastním jménem Markus Witzel, zvolil svůj vlastní kresebný styl a celkem úspěšně tak zapadl do minimalistického trendu, který v Evropě v poslední době existuje a poměrně úspěšně roste. Také u nás je docela známý i poměrně oblíbený Lewis Trondheim a jeho minimalismus. Tohle bych rozhodně nepovažoval za negativum. Hlavně ve chvíli, kdy se podíváte na obálku knihy, udiví vás, jak skvěle dokáže Mawil pracovat s barvami a také s technikami. Peřeje a pěna na jejich vrcholcích je skvěle vytvořena temperami. Ten efekt je naprosto dokonalý a tahy jsou krásně vidět. Bohužel komiks uvnitř je černobílý. To není dané českým vydáním, ale vydáním původním.

Tak, a o čem "Safari pláž" vlastně je? Tak je to podle všeho životopisný komiks. No, nebuďme tak epičtí, jedná se spíše o komiks, který vychází z autorových zážitků, kdy on sám sebe promítá do malého, celkem roztomilého, králíčka s brýlkami. V komiksu je tahle antropomorfizace autora celkem obvyklá, koneckonců i takový Liniers sám sebe například v "Macanudo 4" prezentuje jako králíka. Jen ne tak roztomilého. Mawilův králík je vyplaven na jednu pláž, kde se snaží přežít, hlavně proto, že má hlad. Tohle ale není ústřední motiv, ten se točí kolem tří dívek, jež se na pláž dostanou a především kolem jedné, zrzavé, která je vyvedená i na obálce.

Ano, dívka je opravdu bez podprsenky a při tom nemáte pocit, že se jedná o nějaké perverzní ztvárnění erotiky. Prostě holka, co nechce nosit vrchní díl plavek a kamarádí se, možná až moc, s jedním malým králíkem. No dobře, malinko úchylně to vyznívá. Ono když se nad tím zamyslíte, tak je to přece jen docela podivné, když si holka celkem rozumí s mluvícím králíkem, ale díky jeho vizáži se dostává do celkem zajímavých situací, které vytvářejí vtip tohoto komiksu. To je to hlavní, co si vás získá. Vtip a hezká poetika doplněná téměř neutichající hudbou, která na pláži pořád zní. Jenže všechno musí někdy skončit, a tak přichází na závěr celkem smutný konec, který ale Mawil výborně vypointoval a ukázal tak, že ten příběh má čím zaujmout.

Komiks "Safari pláž" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Sýpka.

Žádné komentáře:

Okomentovat