2014-01-07

#444: Batman & Robin: Batman znovuzrozený - 80 %

Batman & Robin: Batman znovuzrozený (Batman & Robin: Batman Reborn)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Batman & Robin" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2010. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Grant Morrison
Kresba: Frank Quitely a Philip Tan

Batman zemřel, ať žije Batman. Vracíme se do Morrisonem vytvořeného Batmanova světa před eventem "The New 52", kdy se celkem 52 sérií DC, a to i těch klasických, začalo psát znovu od prvního dílu. Vracíme se však do doby, která velmi těsně tomuto eventu předcházela. K eventu totiž došlo v roce 2011 a tato série "Batman & Robin" se začíná vydávat v roce 2009. Vzhledem k tomu, že v názvu je jasně uvedeno, že budeme číst o znovuzrozeném Batmanovi, asi příliš nepřekvapí, že se kniha váže na události, k nimž došlo v knize "Batman R.I.P.". Osobně se mi tahle linie příliš nezamlouvala, ale ve "Batmanovi znovuzrozeném" Grant dostal - nebo si spíše vytvořil - možnost, aby začal psát nový příběh. A tak sledujeme nového Batmana a nového Robina.
S tímto Robinem, Damienem, který je synem Bruce Wayna, jsme se už také seznámili, a to prostřednictvím knihy "Batman a syn". Damien se stává novým Robinem, který je společníkem nového Batmana. Vzhledem k tomu, že Bruce Wayne je podle všeho mrtvý, bylo nutné, aby někdo převzal jeho místo. Gotham se prostě bez svého Temného rytíře neobejde. A tak se této role musí ujmout někdo nový. Kdo jiný by to měl být, než původní Robin, superhrdina nyní známý jako Nightwing? Dick Grayson ovšem není Bruce Wayne, což nakonec samo o sobě není nejtěžší. Život Batmanovi stále komplikuje i Damien, protože je pořád strašný spratek.
Tak, karty byly rozdány a Grant Morrison se pustil do nového příběhu, který by mohl vyprávět. Co se musí vyzdvihnout, tak to je skutečnost, že tentokrát se za každou cenu nesnažil vycházet ze starých sérií a nepsal pouze pro všechny ty šedesátileté fandy, kteří hltají každý sešit už přes čtyřicet let. A pro ty mladé, kteří to stihli v kratším čase. Tentokrát došlo na to, že s novou sérií vzniká úplně nový svět, což zahrnuje i nové záporáky. Konečně tak Grant Morrison zase vytvořil něco pro všechny. Je to hned znát. Ty příběhy se celkem dobře čtou a myslím, že se mohou líbit i těm, kteří jinak Morrisona moc nemusejí. Sám se mezi ně počítám.
Příběhy jsou v knize celkem dva a oba jsou rozděleny do tří kapitol podle vydání v třech původních sešitech. První se jmenuje "Batman znovuzrozený" a druhý "Red Hoodova pomsta". Kdyby byl součástí knihy jen příběh první, nejspíš půjdu až na 90 %. Jenže není. "Batman znovuzrozený" je ale skvělou ukázkou toho, jak se dá napsat dobrý komiks, který má všechny charakteristiky béčkové produkce - to znamená, že je celkem násilný, má podivné charaktery, celkem dobré hlášky a navíc ještě thrillerovou/hororovou atmosféru a dobrou zápletku. Grant se ponořil do bizarního cirkusového prostředí a vytvořil něco, co nadchne hlavně fanoušky béček. A za takového fanouška se považuji. Ty postavy jsou prostě výborné, a i když nejsou vždy úplně originální - ona už ta prasečí maska je celkem provařená - komiks baví. Všemu ještě pomáhá celkem úchylná kresba Franka Quitelyho, která příběh ještě o něco pozvedává.
Ve druhém příběhu je třeba mít přece jen nějaké znalosti a aspoň trochu tušit, kdo je Red Hood a že je to pořádně kontroverzní postava, která zase jednou figuruje jako záporák. Naštěstí je zde návaznost i na "Batmana znovuzrozeného" a na skvělou temnou postavu, která zde byla vytvořena. Místy mám pocit, že Morrison čerpá z "Kameňáku" a z "Ticha", ale daří se mu zároveň vytvářet osobitý komiks, který nese jeho styl, tedy především ten, že tvoří komplexní příběhy, které vycházejí z minulosti, tvoří současnost a předznamenávají budoucnost. Přesto jsou do jisté míry uzavřené. "Red Hoodova pomsta" již není tak výjimečná jako příběh první, ale daří se pokračovat v onom béčkovém stylu, který vytváří temnějšího Batmana, který je místy o to zábavnější. V temnotě ho podporuje u druhého příběhu Philip Tan, který ale není tak bizarně uvolněný jako Quitely. Morrison se tak předvedl ve velmi dobrém světle a ukázal, že když chce, tak vytvoří něco zábavného a dobrého. Kniha navíc obsahuje poměrně bohaté a zajímavé bonusy - náčrty, vytváření postav, obálek, apod.

Komiks "Batman & Robin: Batman znovuzrozený" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat