2013-10-28

#348: Alenka v říši divů - 75 %

zavřít
Alenka v říši divů (Alice in Wonderland)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 2010 jako "Alice in Wonderland" pod indickou značkou Campfire. České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Lewis Helfand podle románu Lewise Carrolla
Kresba: Rajesh Nagulakonda

"Alenka v říši" divů je klasika, anebo alespoň lidé si myslí, že ji znají, i když ji nečetli. jít do tohohle příběhu s tím, že člověk viděl Tima Burtona, nebo nějakou verzi, či, že něco o "Alence" slyšel, to není dobré východisko. Myslím, že čtenáři budou u příběhu velmi překvapeni z toho, co se děje, co čtou, anebo v případě komiksové adaptace i z toho, co vidí. "Alenka v říši divů" je kniha, kterou Lewis Carroll psal na tripu, anebo zachytil všechno, co se mu na tom tripu psalo. Takový pocit prostě budete mít. Tak to je. I když jsou třeba v "Čaroději ze země Oz" momenty, které jsou zvláštní, abstraktní, skoro až divné, tak v případě "Alenky v říši divů" se stáváte součásti surrealistického absurdního děje, který vás zavede vlastně na celkem krátký výlet, ale za to poznáte opravdu hodně divných lidí. Nebo - lépe řečeno - postav.
© Grada Publishing, 2013

Když jsem se s Alenkou setkal poprvé, určitě to nebylo prostřednictvím knihy, ale nejspíš prostřednictvím filmu, který jsem viděl někde v televizi. Pamatuji si nějaké televizní adaptace, které ve mně mnohé nezanechaly. Jen ten příběh jsem znal. Když jsem se poprvé setkal s knihou, myslel jsem, že ji vyhodím z okna. Měl jsem pocit, že s více iritující postavou jsem se nikdy nesetkal. Pořád jsem si musel říkat, jestli ta holka není úplně pitomá. To si prostě nemůže kousnout jenom trochu nebo nevypít všechno? Zmenšuje se a zvětšuje se jako na běžícím páse a vy máte chuť jí přetáhnout něčím po hlavě. Když ale tohle překonáte a začtete se do samotného příběhu, kdy necháte mluvit postavy, uvidíte, že to je geniální dílo, které velmi specificky kritizuje ty naše vlastnosti, kterým říkáme nešvary. Tady jsou pořádně zveličeni a vy si uvědomíte, že někdy jste - díky těmhle vlastnostem - stejně otravní jako Alenka, která je jinak vlastně celkem nevinná a možná i trochu hloupá holka.

Obával jsem se téhle adaptace, ale nakonec musím říct, že vyznívá naprosto skvěle. Je to téměř ilustrovaná verze knihy. Příběh je zde odvyprávěn v podstatě věrně a je zde jen několik málo změn, alespoň pokud si mohu pamatovat. Přece jenom, toho zvětšování a zmenšování není tolik, i když je ho pořád dost. Podařilo se i celkem dobře převést postavy a kočka Šklíba je pořád stejně děsivá, s tím svým úsměvem, který visí ve vzduchu bez obličeje. Nejedná se o příliš psychedelickou kresbu, která by se k příběhu místy hodila, někdy si dokonce uvědomíte, že Rajesh Nagulakonda má problémy s tím, aby jedna jeho postava měla stejné rysy na všech panelech (takhle ale máte aspoň několik různých Alenek), ale nekazí to dojem z příběhu natolik, abyste si ho nemohli užít stejně, jako Carrollovu knihu. Scénář se vydal cestou věrohodnosti a za to jsem v tomhle případě vděčný. "Alenka v říši divů" je moc velký unikát na to, aby ho někdo pozměňoval.
© Grada Publishing, 2013

Komiksové adaptace jsem se v tomto provedení obával naprosto zbytečně. Jedná se o příběh, který je dostatečně zajímavý na to, aby mluvil sám za sebe. Tohle adaptace akceptovala, a proto byla vytvořená komiksová publikace, která může rozšířit dojem z téhle knihy. Možná, kdyby se kreslíř více odvázal, ale takhle to sedí době, kdy byla kniha napsána. Navíc v téhle poměrně reálné kresbě, kdy se nepoužívají speciální techniky, ten příběh možná vyznívá o to silněji, než kdyby se tvůrci pokusili o kresbu vyloženě surrealistickou. Jako připomenutí příběhu "Alenka v říši divů" výborné, jako první setkání s Alenkou také skvělé.

Komiks "Alenka v říši divů" můžete zakoupit na stránkách Grady.

Žádné komentáře:

Okomentovat