2013-10-29

#349: Comics Museum Káji Saudka (fotoreportáž)

Už je to nějaký ten týden, co jsem se dověděl o existenci Comics Musea Káji Saudka, a tak, když jsem byl naposledy v našem krásném hlavním městě, nemohl jsem si návštěvu tohoto musea nechat ujít. Museum se nachází v ulici 28. října, tedy hned pod Václavským náměstím, což je velmi dobrá adresa. O to více mě překvapilo, že jsem na prohlídku šel sám.
Nejenom proto, že nešel nikdo z blízkých se mnou, koneckonců tolik komiksáků ve svém okolí nemám, vlastně nikoho, ale nešel se mnou ani nikdo jiný. Ve skutečnosti jsem byl kromě mladíka, který mi odemkl a řekl mi základní info, v celém Museu úplně sám.
Docela mě to překvapilo, protože Kája Saudek je přece jen považován za jednoho z našich nejvýznamnějších tvůrců. Pravda, Museum už je ve městě nějakou dobu, ale že se do něj budu muset dostat přes zamčené dveře, to jsem nečekal. Ne, že by mi to nějak moc vadilo, alespoň jsem si všechno mohl v klidu užít.
Na začátku jsem se dověděl něco o tom, co ve sbírce najdu, že tu jsou fotografie, pak některé stránky z komiksů, plakáty a dokonce i malby. Na ty jsem se docela těšil, protože Káju jsem znal především skrz jeho komiksovou kresbu.
Musím říct, že mě docela překvapilo, jak nápaditým kreslířem Kája Saudek je a jak roztodivné kresby a komiksy zde mohu najít. Je na jeho tvorbě vidět, jak moc měl rád americký komiks a jak se mu snažil do jisté míry přizpůsobit, jak ho napodoboval a vlastně také parodoval. Smutné, že neměl tu možnost se tam prosadit.
Vzhledem k tomu, že jsem měl celkem dost času, mohl jsem si všechno pěkně prohlédnout a přiznám se, že mě nejvíce zaujaly zmiňované malby. Ano, každý asi zná kresby Káji Saudka jako ty krásné ženy, které si hodně stylizoval, ale on mi ukázal, že v něm bylo mnohem víc. Stačí se jen trochu dívat, trochu se víc zajímat o historii.
Museum je překvapivě obsáhlé a najdete toho ve dvou celkem velkých pokojích, skutečně hodně. Nefotil jsem úplně všechno a ani zde všechny fotografie nezveřejňuji, protože tohle je místo, které stojí za to navštívit, což bystě měli udělat, pokud vám český komiks něco říká.
Comics Museum Káji Saudka se nachází v patře nad klubem Batalion. Stačí zaplatit u pokladny v hospodě a dostanete se, kam chcete. Vstupné není odstrašující - 170 Kč na dospělého, 100 Kč se slevou na studenty. Za to, co zde dostanete, to není zase tolik.
Výhodou Musea je skutečnost, že je zde i obchod, kde můžete nakoupit nějaké plakáty, ale také limitované kousky. Výběr je zde obrovský, bohužel v dnešní době je trochu zklamáním skutečnost, že se nedá platit kartou. Cena některých kousků je přece jen taková, že takový obnos každý v peněžence nosit nemusí.
Comics Museum Káji Saudka mi opět jednou otevřelo oči a já jsem zjistil, že český komiks měl vždycky co nabídnout. A má nabídnout pořád. Jen si nesmíme hrát na ty pseudointelektuály, ale dát tomu duši, ne jen pózu. Přinese nám KomiksFEST něco co by bylo pro širší publikum? Anebo si dál budeme hřát tu hipsterskou polívčičku?
Teď jsem trochu zobecňoval, samozřejmě, že jsou v České republice dobré komiksy, jen by to chtělo ukázat veřejnosti jako dobré komiksy a ne jako něco, co je určené pro zakřiknuté nerdy, anebo chlapce a dívky, co si o sobě myslí, že z nich jedna kniha od Kafky a jedna od Camuse dělá inteligentní elitu národa.
Museu bych přál, aby mělo více návštěvníků. Pravda, já tam byl v pátek, ještě v celkem nemusejní dobu, alespoň pokud nejste školou povinní. Třeba je to o víkendu lepší. Doufám, že ano, protože tohle je komiksové místo, které si podporu zaslouží. Tak tady ještě několik fotografií, které jsem tam pořídil.



Žádné komentáře:

Okomentovat