2013-10-15

#329: Donžon - Zenit 6: Návrat s plnou parádou - 95 %

Donžon - Zenit 6: Návrat s plnou parádou (Donjon - Zénith: Retour en fanfare)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 2007 jako "Donjon: Retour en fanfare", šestý díl série "Donjon - Zénith" pod vydavatelstvím Delcourt. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 298 Kč.
Komiks zakoupíte na serveru KupKomiks.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joann Sfar a Lewis Trondheim
Kresba: Boulet

Tohle je zatím poslední díl, který mám v současné době to štěstí vlastnit (údaj k říjnu 2013). Musím říct, že jsem k němu přistupoval trochu opatrně, protože jsem si nebyl jistý, jestli to nebude až příliš nostalgické rozloučení. Nevím, jestli se ještě dostanu k sešitům, které u nás vydal Mot, ale zatím je nevlastním. Musím se přiznat, že se skutečně jednalo o rozloučení nostalgické, protože tenhle díl mě naprosto dostal, navíc mě bohužel zklamal i svým otevřeným koncem. Bohužel není to problém jen českého vydání, Joann Sfar a Lewis Trondheim k sáze "Zenit" doposud sedmý díl nevydali. Nezdá se, že by se to mělo v dohledné době změnit, protože tahle autorská dvojice, spolu s vybranými kreslíři, hodlá pokračovat spíše v sáze "Soumrak", jejíž další díly by se měly objevit v roce 2014.
Knihou "Svatba s překážkami" jsme se rozloučili se Strážcem Donžonu a jeho bandou s tím, že museli Donžon opustit a vydali se hledat pomoc do města Vaucanson, domoviny kačera Herberta. Jenže nic není tak jednoduché, jak by se hodilo. Herbert byl z města vykázán a nemůže se vrátit. Tohle se vyřeší naprosto geniálně a myslím, že někteří se u tohoto vtipu budou za břicha popadat. Já jsem k tomu neměl daleko. "Návrat s plnou parádou" je jedním z nejvtipnějších "Donžonů", a to především díky tomu, že ty vtipy vás dokáží překvapit, zaskočit. To je dobře. Humor se dá dávkovat různě a v tomhle případě se to daří správnou cestou. Skupina cestovatelů se dostává do Vaucanson a zde se jí daří nadělat pořádný bordel. Lidé, vlastně zvířata umírají, létají vzduchem, procházejí zdmi.
Každá postava zde má své místo, každá má nějaký osud a scénáristé se nebojí přidávat nové postavy, které do příběhu přinesou svěží vítr, jako například chlapec - nějaký pták - z pošty, kterého přivede do děje Marvin a jeho romantické pokusy. Když tohle srovnám se ságou "Soumrak", je opravdu vidět, že tohle je mnohem bezstarostnější a zábavnější. Temnota ještě neprostoupila příběhem, i když se zdá, že by k tomu mohlo dojít. Ze strany Herberta dojde k něčemu naprosto neskutečnému a já jsem jenom valil bulvy. A pak jsem ještě valil bulvy na to, jak je Boulet schopným kreslířem a jak dokázal "nového" Herberta skvěle nakreslit. Je vidět, že v tomhle případě pustili tvůrci fantazii z uzdy a vyplatilo se to. Vypadá to naprosto skvěle.
"Donžon" je sérií, o níž si myslím, že jen těžko dokáže oslovit masy a že je u nás ta komiksová základna celkem malá. Snad tohle je důvod, proč s ním jsou takové problémy, pokud se jeho vydávání týká. Je to však strašná škoda. "Donžon" je jedinečné fantasy. Kolik dobrých fantasy na trhu máme? Já vím, že ta kresba je prostě divná, ale nedejte na předsudky. "Donžon" je komiks, který vás nakonec dokáže vtáhnout. Jsou zde postavy, které vás budou bavit a jsou neskutečně lidské, jsou pošahané, jsou krásné. A navíc ten humor. Je přiblblý, je chytrý, vykukuje na nás zpoza rohu, je obscénní. Joann a Lewis si hrají a jde jim to skvěle. Snad se s nimi ještě v našich knihkupectvích setkáme.

Komiks "Donžon - Zenit 6: Návrat s plnou parádou" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na komiksy:
"Donžon - Úsvit (-99): Košile noci"
"Donžon - Úsvit (-98): Mstitel v nesnázích"
"Donžon - Zenit 5: Svatba s překážkami"
"Donžon - Soumrak 101: Dračí hřbitov"
"Donžon - Soumrak 102: Vulkán Vaucansonů"

Žádné komentáře:

Okomentovat