2013-10-15

#328: Kannonina ruka 5 - 50 %

Kannonina ruka 5 (バース)
Vydalo nakladatelství Talpress v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo pátý svazek série "Kannonina ruka" (anglicky uváděno jako "Birth", japonsky バース, v anglické transkripci Bāsu) v roce 2002 u nakladatelství Gentosha. České vydání má 196 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu koupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masakazu Yamaguchi
Kresba: Masakazu Yamaguchi

Když jsem otevřel pátou knihu série "Kannonina ruka", říkal jsem si, jestli něco není špatně. Nedostal jsem náhodou jinou knihu? Nebo minimálně jiný vnitřek? Protože to, co jsem četl, mi zrovna nesedělo k tomu, co jsem četl doposud. Kam zmizel Mao a Maya, kde jsou mniši Itsurugi nebo Isurugi? Kdo je ten černovlasý dlouhán, který si říká Shinjuro Kanagi? Najednou bylo všechno jinak a já vůbec nevěděl, na čem si stojím. Měl jsem opravdu pocit, že jsem od začátku začal číst naprosto jiný komiks, i když podle názvu se stále jedná o stejnou sérii. Pak došlo k důležitému momentu - objevila se tam ruka. Nebo spíše tedy Ruka. Říká se jí trochu jinak, ale pořád je to se stejným problémem - někdo po ruce pase, protože je mocná, někdo se tomu snaží zabránit a já sakra nevím, jak to souvisí s předchozím děje, protože tahle kniha to rozhodně nevysvětlí.


"Kannonina ruka 5" není špatná kniha, ale není to ani kniha dobrá. Celou dobu jsem měl pocit, že jsem dostal kopanec do rozkroku a někdo se mi směje. Co tohle má znamenat. Proč předchozí děj zůstal nedořešen? Anebo to byl opravdu konec? Ci snad zde ještě nějaká návaznost bude? Těžko říct, i když nějaké ty náznaky toho, jak by se to mohlo někdy propojit, zde přece jen jsou. Zatím k tomu nedojde, a tak se musíme spokojit s tím, že před námi vyvstává nový příběh, s novými postavami, který se tváří strašně cool, ale přitom je to jenom "Naruto" pro dospělé. Ne, beru zpět, asi bych Narutovi asi trochu křivdil. "Kannonina ruka 5" je už trochu moc prvoplánová a najednou se z ní vytratilo kouzlo a všechno je jen na efekt. Stále jsou zde ozvuky určité mytologie, stále jsou zde ozvěny nějaké hloubky, už tomu chybí něco skutečně navíc, něco skutečně speciálního.

Setkáváme se s postavou Shinjura Kanagiho, tzv. Kouzelníka z Páté ulice, který není jen nějakým obyčejným kouzelníkem, ale jak nám sám hned v úvodu řekne, je to člověk, který vnímá deformace v našem světě. Tohle je důležitý prvek, který souvisí se schopnostmi této postavy a vlastně i s celým příběhem, který se točí okolo nějaké ruky a jakéhosi podstavce, či co to je. Po tom pase nám celkem známá Garama, s jejímž vedením se setkáváme. Aby toho nebylo málo, jsou zde ještě gangy ve slumech, další přerostlé ještěrky - tohle je také spojitost s předchozím děním - a nakonec i krásné ženy. A že si je v podání autora zase docela užijeme. A to hned na začátku. Postupně ale zjistíme, že to, o co tady vlastně jde, je souboj mezi Kouzelníkem z Páté ulice a Zářikruhem. To je vůdce slumu a víc o něm neřeknu, je to přece jen zajímavá postava, i když vypadá jako nabušená verze Ashe Ketchuma.

"Kannonina ruka 5" zklame nejen scénářem, ale i kresbou, která je opět neskutečně nekonzistentní, různorodá, ulítlá a až moc přehnaná v některých momentech. Opět to knize moc nepomáhá a ta se stává místy trochu divným skicákem - jako kdyby se na kresbě podílelo více lidí. Knize moc nepomáhá ani české vydání, v kterém je opět možné najít nějaké ty chyby, které malinko kazí dojem. Přitom mám pocit, že to je dáno jen tím, že korektura nebyla dostatečně koncentrovaná. Tyhle komiksy si lepší korektury si zaslouží trochu lepší přístup, protože je pak škoda, když jdou ven a něco málo jim ještě chybí. Bohužel tohle rozhodně není prvek, který by knihu poslal do pekel podprůměru, tohle se daří již příběhu a kresbě. A přitom to byla tak pěkně rozjetá série. Změní to šestý díl?

Komiks "Kannonina ruka 5" zakoupíte se slevou v eshopu nakladatelství Talpress.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Kannonina ruka 1"
"Kannonina ruka 2"
"Kannonina ruka 3"
"Kannonina ruka 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat