2013-10-16

#330: Mračna - naturistický komiks na Startovači!

Sám o sobě si myslím, že se v komiksu trochu vyznám. Ne zase moc, přece jen je to široké médium, ale určitý přehled mám. O naturistickém komiksu jsem se však dověděl až díky Startovači a projektu na vydání komiksu "Mračna". Co je to tedy ten naturistický komiks? Když se použije synonymum nudistický, asi je celkem snadné si představit, o co vlastně jde.

A teď hned zastavím vaše myšlenkové pochody. Ne, naturistický komiks není nutně komiks erotický. Jedná se o komiks, kde se vyskytuje nahota, jsou zde také většinou nudisté, ale zápletka nemusí být erotického charakteru a většinou vlastně také není. Nahota je v případě nudistů jejich způsobem života, jejich přesvědčením, tak proč by to tak nemělo být i v komiksu? Je to součást života postav. Nahota k člověku obecně patří, jen se ji snažíme potlačovat, což je v mainstreamovém komiksu více jak patrné. I když by se na daném panelu měla objevit intimní část nahého těla, je zakryta, ať už je důvod jakýkoli. Nahota je holt společností (většinovou) chápána jako něco nevhodného. Je to nesmysl, že? Ale co s tím chcete dělat?

Naturistický komiks se to snaží změnit. A pokud ne přímo změnit, tak chce ukázat jinou cestu těm, kdo se na nahotu nedívají jen jako na něco sexuálního, ale i jako na něco celkem obyčejného. Přesto, kdybyste měli nějaký naturistický komiks najít, budete asi překvapeni, jak málo jich je. Pořád totiž nebrousíme ve vodách erotického komiksu. Toho je na internetu plno. Přesto se i naturistický komiks začíná rozvíjet, a pokud vám nevadí cizí jazyky, tak The Bare Pit je pro vás tou pravou stránkou.

Proč ale chodit tak daleko, když i v naších luzích a hájích máme kreslíře, který se naturistickému komiksu věnuje? Tím je Roman Bureš, který se rozhodl, že svůj komiks "Mračna" zkusí vydat přes Startovač a zatím to s ním nevypadá vůbec špatně. Co to jsou "Mračna" a jaká je jejich myšlenka? Dovolím si citovat autora:

Jde o nudistický či naturistický komiks, což je unikátní, ale i menšinový komiksový žánr. Ale když tento komiks vycházel coby webový, ozvala se řada čtenářů, zda by si jej mohli koupit v tištěné podobě. No, jediná možnost, že budu toto vydání financovat já sám. A šlo by jen o pokrytí nákladů v tiskárně, žádné honoráře (naštěstí není komu, vše jsem napsal a nakreslil sám), žádná reklama - není to na výdělek, jen proto, aby si to čtenáři mohli koupit. Sice při tom malém vydání i ta režijní cena je nic moc, ale zato by to bylo vše originál mnou podepsané a to zcela upřímně, tak jako je upřímná i myšlenka FKK (označení ustálené pro naturismus), o které je tento komiks.
Já už podpořeno mám, tak doufám, že se najdou i další, které tenhle projekt osloví, protože jsem si naprosto jistý, že mnoho podobných komiksů u nás vycházet nebude. A ještě pro shrnutí:
Stránky s projektem na Startovači: https://www.startovac.cz/projekty/naturisticky-komiks-mracna/
Stránky nejen o tvorbě Romana Bureše: http://www.romanbures.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat