2013-09-25

#296: Americký upír 2 - 90 %

Americký upír 2 (American Vampirevol. 2)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 6 až 11 série "American Vampire" od října 2010 do března 2011 u Vertiga (odnož DC Comics). Souborné vydání vyšlo u Vertiga poprvé v roce 2011. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: Scott Snyder
Kresba: Rafal Albuquerque a Mateus Santolouco

Docela rychle jsme se dočkali dalšího dílu ze série "Americký upír" a musím říct, že jsem tomu neskutečně rád, protože tohle je jeden z mála současných upírských příběhů, které si nehrají na nic romantického, nechtějí upíry zbytečně adorovat a natírat je olejem s třpytkami, a i přes jejich očividné homosexuální kvality z nich dělat heterosexuály. Americký upír, to je pořádná bestie. Taková bestie, že z ní mají strach i samo upíři, tedy upíři evropští. A pokud nemají, měli by mít. Skinner Sweet je pořád ve formě, a jak čtenář cestuje v čase, Skinner cestuje s ním a my se s ním shledáváme v různých společenských postaveních na různých místech.
Kniha "Americký upír 2" je rozdělena na dva příběhy - "Ďábel v písku" a "Úniková cesta". První má celé čtyři kapitoly, druhý pouze dvě a je spíše takovým vyplňujícím prvkem před tím, co bude následovat ve třetí knize. To ale rozhodně nic nemění na tom, že oba dva příběhy obsažené v této knize jsou kvalitní, jen každý svým trochu jiným způsobem. Tak se na ně pojďme trochu podívat, abychom věděli, proč tahle série pořád stojí za to. A bude za to stát ještě docela dlouho.
Z roku 1925 - a let předtím - kdy jsme sledovali zrození jednoho - no, vlastně několika - amerických upírů, se přesunujeme do roku 1936, a to jen kousek od Hooverovy přehrady, která zajistila, že i v jinak nehostinné poušti může vzniknout jedno z nejšílenějších měst na světě - Las Vegas. Právě o vzniku tohoto města mimo jiné příběh "Ďábel v písku" je. Opět se ukazuje, že "Americký upír" není jen tak obyčejným, komiksem o upírech, ale je také krásným obrazem toho, jak úžasná Amerika vznikala na základech, které nejsou možná až tak pevné a krásné, jak by se mohlo zdát. Samozřejmě, Snyder si trochu historii upravil a některá fakta zde nesedí, ale tak v první řadě, ti upíři u toho nebyli. Pořád je to fikce, která ale prezentuje skutečné události, k nimž došlo a jejichž morální a legální čistota nemusela vždy být dokonalá.
Scott Snyder ukazuje, že je schopným autorem, který se nesoustředí jen na to, aby předváděl skvělé akční a brutální scény, i když mu tohle - hlavně v kooperaci s Rafaelem - jde naprosto skvěle, pořád je výtečným vypravěčem. Příběh je u něj na prvním místě, a to je moc dobře. Takových autorů není zase tolik, hlavně v komiksu, mainstreamovém, kde se Snyder především pohybuje. Dokáže skvěle využít podklady, historické, i smyšlené, a do nich zasadit příběh, který má hlavu a patu, který je silný a promyšlený. V případě "Ďábla v písku" to platí dvojnásob. Kdyby zůstal i čtenář trochu napnutý a nebylo mu hned odhaleno, kdo vraždí, je to celkem zajímavá komiksová variace na italské giallo.
Vzhledem k tomu, že Snyder se svým spolupracovníkem Rafaelem Albuquerquem tvoří sérii, která hned tak nekončí, bylo nutné do příběhu vložit trochu epičtější, větší prvek. Tím je určité společenství, které jde po upírech. Je to trochu ve stylu až příliš klasických upírských příběhů, kde je vždycky nějaká skupina, jež se potýká s upíry, má nějakou pradávnou historii, někdy spojenou s Van Hellsingem, apod. Zatím se toho o tomto společenství nedovíme moc, ale byl to prvek, který mě už kdysi při prvním čtená série trochu rozhodil. Snyderovi se ale naštěstí podařilo dál pokračovat ve skvělém příběhu.

Druhý, kratší část knihy "Americký upír 2", nazvaná "Úniková cesta", je úplně jiným, mnohem osobnějším příběhem, který se soustředí na staré známé. Pearl je pořád naživu, šťastná s manželem Henrym, ale jako kdyby se něco blížilo. Příběh se také odehrává v roce 1936, a jako kdyby celé jeho vyznění byla předzvěst něčeho většího. Nejen toho, že má přijít nějaký velký příběh, ale opět se jedná o určitou formu "nastaveného zrcadla", kdy se odehrává ve společnosti něco dobrého, ale je to jen iluze. Je to vlastně zpodobnění literárního jazzu, které má v příběhu také své místo. Jazz ve své nadšenosti, hlasitosti, luxusnosti, jako kdyby se snažil zakrýt hnůj, v němž se Amerika topila. Změna musela přijít. Peklo, aby se člověk znovu mohl obrodit nový a lepší.
"Americký upír 2" je pokračováním skvělého komiksu, kde se opět ukazuje, žena kooperaci mezi scénáristou a kreslířem záleží v první řadě. Kresba Rafaela Albuquerqueho je natolik specifická, že si ji jen těžko spletete, ale především je úžasný v tom, jak dokáže vystihnout temnou podstatu příběhu (zvládá ale i klidnější momenty). Jeho černá a její použití jsou naprosto úchvatné, jako kdyby se celým komiksem rozlézal mor, stejně jako se ten upíří mor roztahuje světem. Není to krásná metafora? Jak v příběhu, tak v kresbě. Kvalitu pak podtrhuje vydání od BB/artu na křídovém papíru, kdy má kniha celkem pěknou váhu, a to jak ve smyslu fyzikálním, tak i uměleckém.

Komiks "Americký upír 2" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Americký upír 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat