2013-09-25

#297: Spider-Man: Karty moci

Na stáncích a trafikách se objevilo něco nového, co si říká "Karty moci". Jedná se o karetní hru, která je ještě ke všemu spojena s postavou Spider-Mana. No, vzhledem k tomu, že mě komiks zajímá a Spider-Mana mám hodně rád, musel jsem si koupit první díl tohoto... projektu. Pokud byste chtěli vědět nějaké základní informace (zas tolik jich není), můžete přejít na oficiální internetové stránky. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen další komiks na trhu, ale když jsem si všiml toho, že se jedná o "Karty moci", začal jsem být k celému projektu skeptický. Koupil jsem si první číslo a rozbalil ho. Bylo jen za 39 Kč (je to startovní cena, protože už druhé číslo je za 99 Kč) a jako startovní číslo obsahoval první díl jedno balení kartiček navíc. Celkem tedy dva balíčky "Karet moci". Zde je fotografie těch, které jsem měl já. Kvalitu omluvte, některé jsou holografické, tak ani nejsou tak dobře vidět.
Možná vás překvapí, že karet je sedmnáct, protože v jednom balení by jich mělo být osm. No, mě to taky překvapilo, ale reklamovat to nebudu. Karty jsou sběratelské, to je jasné, každá má svoje číslo a ta poslední má 265. Těch karet je tedy celkem hodně, proto také nové číslo vychází jednou za týden. Za měsíc tedy při čtyřech týdnech 32 karet, ale s tím, že se samozřejmě mohou opakovat. No, zatím to vypadá jako pěkný tahák na sběratele. Ti s prvním číslem dostali i tento plakát (opět omluvte kvalitu, prostě jsem fotil se špatným světlem).
Na této straně plakátu jsou vypsány všechny karty, takže máte i list, kde si můžete jednotlivé odškrtávat. Ve druhém čísle, které už také vyšlo, najdete sběratelskou krabičku, ale tu už vám nevyfotím, protože druhé číslo tak nějak nehodlám kupovat. Z druhé strany plakátu jsou pak základní informace o hře a sbírání, pravidla toho, jak se s kartami hraje, jsou zde jen skromně. Každá karta má sobě má nějaké ty atributy a čísla. Jedná se pak v podstatě o klasickou hru, kdo má větší hodnotu na kartě, ten vyhrává. Základní pravidla jsou v časopise, který je ke kartám také přiložen. Nebo jsou karty přiloženy k časopisu? No, volil bych spíš první možnost. Časopis obsahuje komiks, který tady máte nafocený ve dvou ukázkách.

Když jsem ten časopis poprvé otevřel a uviděl jsem tu kresbu, říkal jsem si, jestli tohle opravdu myslí vážně. Ta kresba je příšerná, jednoduché, odfláknutá. To, že je pod tím podepsaný Marvel mě docela děsí. Jako kdyby se autoři snažili to s tou kresbou nepřehánět, aby dětem nebylo líto, že sami neumí zatím moc hezky kreslit. S tímhle komiksem rozhodně problém mít nebudou. No, co se týče příběhu, to je věc druhá. Je jednoduchý a špatný, což se projevuje i na dialozích, jež disponují neskutečně špatným překladem. ale v klidu, dítě určitě ví, co to znamená web-head. 
Jak vidíte na fotce výše, sešit obsahuje i informace o hrdinovi, něco obdobného, co bylo i ve "Spider-Manovi" od Egmontu. Sem tam je nějaký krátký komiks jako vtípek a hned na další stránce vidíte, že je přítomen i návod na to, jak začít s kreslením. Hezké, úslužné a celkem vhodné.
Jak jsem slíbil, jsou přítomna i pravidla toho, jak se dá s kartami hrát. Sem tam je přidán i nějaký ten rébus a něco dalšího, co by mělo děti zabavit. Nevím proč, ale spíš jsem měl pocit, že to celé je hezky barevné, ale chybí tomu nějaký smysl. Je hezké, že se na kartách objevují postavy, o kterých jsem v životě neslyšel, ale docela by mě zajímalo, jestli v jednotlivých časopisech bude obsažen také jejich popis, jaká je jejich historie, apod. Asi těžko, protože tohle je komerční kousek. Vydělat na tom, že budete sbírat kartičky na příliš měkkém papíře s ilustracemi, které jsou stažené s internetu a některé vytištěné v dost špatné kvalitě. Je mi líto, ale tohle je takový krok do prázdna. Kdyby vydavatelé raději podporovali komiks jinak. Tohle je jen zběsilá snaha vytáhnout ze sběratelů a rodičů peníze za něco, co postrádá smysl.
Takže, když to bude někdo sbírat, nebudu se na něj zlobit, je to jeho věc, ale myslím, že si zasloužíme něco trochu lepšího než tohle. Kdyby náhodou někdo chtěl ty kartičky, co mám vyfocené (viz nahoře), rád mu je zašlu, když mi zaplatí alespoň poštovné. ale asi bych to ani nedělal. Jestli tenhle projekt bude mít dlouhé trvání, tak budu hodně překvapený.

2 komentáře:

  1. Anonymní9/3/16 13:27

    Ahoj.
    Sbíráme karty Spider man, Karty moci Hrdinové a zločinci
    jestli máš na výměnu, tak napiš.
    elektrikar@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel tenhle první sešit, to byl spíš jen taková moje zvědavost, která rychle opadla. Kartičky nemám.

      Vymazat