2013-09-06

#269: Banda 2: Nakládačka - 80 %

Banda 2: Nakládačka (The Boys: Get Some)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 7 až 14 série "The Boys" u Dynamite Entertainment. Souborné vydání vyšlo u Dynamite Entertainment poprvé v roce 2008. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Darick Robertson a Peter Snejbjerg

Co si budeme povídat, když jsem psal recenzi na první díl této komiksové série. Na knihu "Banda 1: Karty jsou rozdaný", jednalo se o hodně oslavnou recenzi, protože Garth Ennis mě prostě dostal. Líbilo se mi, jak si vzal na paškál superhrdiny, jak se do nich navážel a co z toho dokázal vytřískat. To, že je magor a prasák, to už dokázal několikrát, ale tady se přece jen mohl trochu popustit z provazu a vyřádit. Nevím proč, ale pořád mám ještě pocit, že se Garth Ennis drží trochu při zdi. Tím ale chci začít recenzi na druhý díl, která možná nebude až tak moc oslavná, ale hodnocení stále hovoří ve prospěch tohohle masakrálního šílenství. A to si ani nevšimnete, že je tu mnohem víc kecacích pasáží, než jakýchkoli jiných. Anebo si toho všimnete, ale zas tak vám to nepřijde, protože Garth Ennis prostě nenudí a pere to do plných. Anebo alespoň do téměř plných. Darick Robertson je pro něj navíc skvělým parťákem a rozhodně žádnou srandu, ať je sebehnusnější, nezkazí.
Už jsme se seznámili s hlavními postavami, s Bandou, která se skládá s pořádných magorů. Když přijde na násilí, nemají moc zábrany. Trochu tím trpí nováček, Hughie, který se ještě dává dohromady z toho, jak posledně jednoho supráka rozsekal. Neuvědomil si svou novou sílu chudák. Aby Banda totiž mohla fungovat jako vládou dotovaný tým, který zamete se superhrdiny, kteří se hodně vymknou kontrole, je taky nutné, aby členové toho týmu měli nějaké skvělé schopnosti. Hughie je nadopovaný, protože ve svém normálním stavu vy nejspíš nezlomil ani větev. Jeto ťulpasovský kukuč Simona Pegga trochu mate, ale on se do toho chlapec dostane.
O čem je vlastně druhý díl? Čítá celkem osm původních sešitů, které jsou po čtyřech rozděleny do dvou příběhů. Ten první se nijak překvapivě jmenuje "Nakládačka", druhý pak "Skvostná pětiletka". "Nakládačka" je o tom, že být superhrdinou někdy vážně není výhra, protože to s sebou může nést celkem zásadní problémy. Vzhledem k tomu, že superhrdinové jsou ve světě "Bandy" pěkná hovada a užívají si sexu a všech možných neřestí - sex nepovažuji za neřest, snad jen některé jeho formy - někdy se prostě může stát, že se problémy nahromadí s i v hlavě takového supráka to bouchne. Ne každý je připraven na trojku. Technorytíř je frajer v ocelové zbroji, který má zásadní problém. Může se kdykoli stát, že dostane chuť na sex. A šoupne ho skutečně do čehokoli. Parťáka, melounu, svého sluhy.... Co je zrovna po ruce.  Nezní to zrovna jako něco, co by mělo být vystavěno do skvělého příběhu, ale Ennisovi se podařilo v detektivní zápletce napsat skutečně satirický superhrdinský komiks, který chce šokovat a sem tam se mu to i celkem povede.
Druhý příběh "Skvostná pětiletka" nás zavádí do mrazivé Moskvy - ona letní Moskva prostě není ta správná - , kde má Řezník nějaké svoje známé, ale Banda zde má také jeden úkol. Vypadá to, že jsou na stopě něčemu velkému. A velkých věcí je zde skutečně dost. Ennisovi se v případě tohoto příběhu podařilo černý humor a až absurdní satiru smíchat se špionážním, vládním dramatem. A ono to - světe div se - docela dobře funguje. Politická kritika nevyznívá do ztracena, stejně dobře ale fungují i drsné vtipy, kde místy už se prostě neudržíte a budete se muset smát, protože ti dva psychopati, co tohle vytvořili, vás k tomu prostě přinutí. Ale jak říkám, člověk má pocit, že se ještě pořád drží zkrátka. Kdyby se jim chtělo, tak tohle vážně může být hnusné. Takhle to je ale stále celkem přístupné a čitelné.
Obálka komiksu "The Boys 14"
"Banda 2: Nakládačka" mě rozhodně nezklamala, i když musím říct, že po prvním díle, který mi doslova vyrazil dech, už jsem tak nějak věděl, co čekat. A přesně to jsem dostal. Tohle je ten pravý ennisovský nářez, není to úplně nepodobné jeho předchozím věcem, ale je to dostatečně jiné na to, abyste si neříkali, že se Ennis zase vykrádá. A Darickova místy skutečně drsná kresba, které nikdy nechybí ten správný ironický tah, je jen podtržením toho, že tenhle komiks je prostě nářez, a tak to mělo být. Vaše zvrhlé srdíčko se zatetelí a vy budete doufat, že příště bude Ennis ještě drsnější.

Na stránkách Comics Blog si můžete přečíst recenzi na knihu "Banda 1: Karty jsou rozdaný".

Žádné komentáře:

Okomentovat