2013-09-05

#268: Hellboy 2: Probuzení ďábla - 100 %

Hellboy 2: Probuzení ďábla (Hellboy: Wake the Devil)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě poprvé v roce 2003 a podruhé (upravené) v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 v sérii "Hellboy: Wake the Devil" od června do října 1996 u Dark Horse Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellboy: Wake the Devil" v roce 1997. České vydání (druhé) má 144 stran a prodává v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Mike Mignola

Comics Centrum mi udělalo obrovskou radost. A myslím, že nejenom mně. Došlo k opětovnému vydání druhého dílu Hellboye s podtitulem "Probuzení ďábla". Jasně, není to nový díl, který už by tu nevyšel, ale já jsem byl bohužel jedním z těch, na kterého už se se druhým dílem nedostalo, když vyšel poprvé. Přece jen, "Hellboye" jsem objevil docela pozdě, a tak jsem rád, že se k němu Comics Centrum vrací. Navíc co jsem to slyšel za poslední zprávy? Že by měl devátý "Hellboy" vyjít ještě letos? Anebo alespoň příští rok? No, byla by to paráda. Teď tu ale máme dvojku a ta rozhodně stojí za pozornost, mimo jiné i proto, že byla oproti prvnímu vydání upravena. To bohužel nemohu posoudit, ale při pohledu na obálku je patrné, že minimálně došlo k tomu, že teď obálky jednotlivých dílů mnohem více pasují k sobě.
S kolegou Walomem jsme se o Hellboyovi bavili a na základě nedorozumění jsme došli ke shodě v tom, že první kniha, "Sémě zkázy", je komiksem, který by klidně mohl sedět i lidem, kteří mají rádi superhrdiny. Hellboy je vlastně takový superhrdina, co si budeme povídat. Je to téměř neporazitelný borec, co má kamennou pracku, nemá problémy s ohněm a z nějakých kulek si vrásky nedělá. Dost taky hláškuje a je to pořádný tvďák, který má ale srdce na správném místě. Když ale dojde na monstra, tak je mastí hlava nehlava. A že se Mignola nebojí akčních sekvencí, naopak, jdou mu skvěle a oživují příběh, který je vždy pořádně mystický a pořádně zamotaný. A přesně tohle si uvědomíte s druhým dílem. Ano, je tu superhrdina, ale svět, ve kterém se pohybuje, to není mainstream, ani náhodou, tohle je něco naprosto jiného.
Mike Mignola je neskutečný blázen. A to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Dokáže spojit naprosto nespojitelné a vytváří tím unikátní svět, které je kondenzovaným jádrem toho našeho světa, jeho mytologie, jeho minulosti a možná i budoucnosti. Tak jen se podívejme na to, kdo nám tu vystupuje: muž, který se jmenuje Giurescu a není těžké najít inspiraci v jiné literární postavě. Bram Stoker by věděl a věnování od samotného Mignoly napoví. Pak je zde Hekaté, trojí bohyně/čarodějka z řecké mytologie. Nechybí Rasputin - skutečná postava. Do toho se zamíchají nacisté, proč také ne? Hlavy v láku? Dobře, ale to zdaleka není všechno. Na řadu přijde Baba Jaga a rázem jsme v ruských pohádkách a pověstech. Ta má sice chaloupku na kuří nožce, ale setkáváme se s ní u Yggdrasilu, světového stromu, který je ze severské mytologie. A Alžběta Báthory? Přece jste si nemysleli, že by chyběla? No dobře, jen se o ní mluví, ale stejně. A samozřejmě, nesmíme zapomenout ani na Ogdru Džahada, vesmírného drala, kterého chce Rasputin vyvolat. Odkud pochází tenhle? Tak primárně z Mignolovy hlavy, ale inspirace Lovecraftem je více než patrná. Do toho všeho Mignola cituje bibli nebo Shakespeara.
Neskutečná směsice, která funguje dokonale. Spojují se zde prvky mytologické, literární, skutečné a čistě fiktivní, vytvořené autorem, a všechny odkazují na náš svět, na něco, co je za ním, za tím skutečným, co tak snadno vnímáme, to něco neskutečné, co těžko přijímáme. Ale v Hellboyově podání to přijmeme a přijmeme to rádi, protože tohle je svět, kde existují monstra, ale zároveň je to svět, kde jsou tvorové, kteří nás ochrání. Je to svět symbolický, na každém kroku najdete odkazy na staré doby, ale je to i svět moderní, kde se lítá, střílí, používají se nejmodernější přístroje. Žánrové zařazení? Ha, no to je něco, co se jen těžko používá. Kdybychom chápali komiks jako žánr, bude to nejjednodušší, ale komiks je druh umění. "Probuzení ďábla" nám ukazuje, že Hellboy je vyrovnanou směsicí hororu, sci-fi, béčkové tvorby, historického dokumentu, mytologického textu, akčního díla a humorného i dramatického fiktivního románu. Ano, stejně jako obsah této neskutečné knihy, je i její zařazení velmi různorodé a v podstatě se nespletete. Tady si každý najde, co má rád. A Čech skousne, že hrad, který je až příliš podobný Karlštejnu, je situovaný do Rumunska.
Srovnání anglické a české obálky s Karlštejnem

Příběh navazuje na to, co se stalo na konci předchozí knihy "Sémě zkázy". Všechny události začínají dávat trochu větší smysl, jenže stejně tak se všechno zamotává. Tady najednou zjišťujeme, kde je Mignolova síla. Ten člověk si vytvořil svět sám pro sebe, svět, kde už se toho hodně událo a my nejsme schopni, bez znalosti dalších knih, včetně knih ze série "Ú.P.V.O." docenit všechny nuance, protože potřebujeme znát další příběhy. Bez nich to není ono. A tak jsem rád, že u nás Hellboy vychází a má už za sebou osm knih  a budu doufat, že vyjdou i další dotisky a že vyjdou i další díly série "Ú.P.V.O.", protože si myslím, že o hodně přicházíme. Jan Kantůrek, který je autorem skvělého překladu, nám svými poznámkami dává určitá vodítka toho, kde najdeme různé příběhy, o kterých se mluví. Já jen zírám, jak je tenhle svět komplexní a jak je díky tomu krásný. Nic se neděje bez důvodu, postavy nejsou ploché a všechno má svůj význam.
Zapalovač k výročnímu českému vydání (Hellboy slaví 20 let, na českém trhu 10 let)

Mike Mignola vytvořil něco neskutečného. Alan Moore o tom v předmluvě pojednává dost zeširoka. Mignola se skutečně vrací k minulosti, aby vytvořil současnost. Je viditelně očarován mýty, pohádkami, starými mistry literatury a nacisty. Ale kdo by nechtěl ve fantastické knize bojovat proti nacistům? Copak je někdo děsivější? Tak mě napadá, že někdy musím s nacisty také něco napsat. Ale zpátky k Mignolovi. Jeho kresba, která je tak specifická, že si jí nespletete, oplývá panely, které na první pohled nic neřeknou, ale na druhý jsou to právě ony, které vytváří až téměř gotickou hororovou atmosféru, která se vznáší všude kolem. "Hellboy" není komiks, který by se četl snadno, respektive tak, abyste pochopili všechny detaily, ale pokud se do něj začtete, je to jedna z věcí, která si vás získá. "Hellboy" je ale neskutečný svět, tolik jiný od klasického mainstreamu, že je snad nejvhodnější alternativou pro ty, kteří už jsou Marvelem a DC a jejich neoriginalitou a vyčpělostí unaveni. "Hellboy" je jiný, je nový, i když je starý, je originální, i když si bere hodně z minulosti. A v tom je jeho krása. To ještě nesmím zapomenout, že tohle vydání je možné dostat i s originálním zapalovačem!

2 komentáře:

  1. Mam mensiu otazocku... Moc budem mimo z deja ked nemam k dispozici prvu knihu? Repsketive som ju necital?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty příběhy na sebe navazují, takže některé souvislosti ti určitě unikat budou.

      Vymazat