2013-08-13

#230: Captain America: První Avenger (2011) - 60 %

File:Captain America The First Avenger poster.jpg
Captain America: První Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)
Režie: Joe Johnston
Scénář: Christopher Markus a Stephen McFeely podle postav vytvořených Joem Simonem a Jackem Kirbym
Hrají:
Chris Evans (Captain America / Steve Rogers)
Hayley Atwell (Peggy Carter)
Sebastian Stan (James Buchanan 'Bucky' Barnes)
Tommy Lee Jones (Chester Phillips)
Hugo Weaving (Johann Schmidt / Red Skull)
Dominic Cooper (Howard Stark)

DC Comics má svého Supermana a je na něj pyšná, protože on byl superhrdinský pionýr. Vlastně jím pořád je. Proto trpí takovými neduhy, jako je čest a správňáctví a víra v pravdu a lásku za každou cenu. Marvel si vytvořil také svého superhrdinu, respektive ho převzal. Díky Jacku Kirbymu, který ho stvořil spolu s Joe Simonem a který později stál u zrodu studia Marvel. Captain America se poprvé objevuje v roce 1941 jako odpověď na druhou světovou válku, jako snaha lidi trochu zabavit, trochu je přimět k vlastenectví a vštípit jim ty pravé hodnoty. Superman očividně jako mimozemšťan nezabíral. Captain America poprvé vyšel pod Timely Comics, až v později se stává součástí značky Marvel, jíž bylo vydavatelství Timely Comics předchůdcem.
Tohle že je největší hrdina všech dob?
Jak převést neskutečně spravedlivého a čestného hrdinu do současného světa? No jedině tak, že ho ukážeme v době, kdy vznikal, ukážeme podmínky, za kterých vznikal, a pak nám bude dávat větší smysl to, proč je takový správňák, že máte někdy chuť vzít něco těžkého a pořádně ho s tím majznout po palici. Nemám rád tyhle hrdiny, kteří jsou jako Mirek Dušín v elasťácích. Na druhou stranu mám rád Mirka Dušína. Snad proto, že se nám nikdo nesnaží vštěpovat, že Míra je ještě pořád mezi námi. Je tu, ale ve starších knihách, které zůstávají neměnné. A tam ať zůstane, tam mu to sluší. Captain America se však neustále dere ven a musí na sebe upozorňovat. Stejně jako jeho létající bratr. No co, oni na to lidé stejně budou koukat, protože někdy je prostě fajn, když víte, že tu nad vámi někdo bdí, někdo opravdu správný. Co na tom, že to je jen na dvě hodiny, případně na dvě hodiny a půl.
A to na něj vlastně ani pořádně nesáhla...
Snímek "Captain America: První Avenger" je filmem, který je v první řadě cestou k "Avengers". Bez filmu s Captainem Americou by se k týmu nepřipojil snad ten hlavní člen, který ukáže, jak je možné všem těm superhrdinům velet. I on si ale musí projít poměrně strastiplnou cestou, protože Steve Rogers, jak ho poznáváme na začátku filmu, je neduživý mladík, který nosí oblečení po mladším bratrovi a s sebou si vždy nezapomene vzít nějaký ten prášek, protože trpí celkem velkým množstvím nemocí. Přesto má vůli - chce do armády. Za každou cenu. Pětkrát se hlásí k odvodu, pětkrát pod jinou identitou. Ani jednou není přijat. On stačí jeden pohled a je vám jasné, že tenhle kluk by mohl sloužit jedině jako prapor. Přesto se nevzdává. Právě v tu chvíli se na scéně objevuje doktor Abraham Erskine, který potřebuje dobrovolníka. Jeho požadavkům titěrný Steve naprosto vyhovuje. A když Steve ve výcvikovém táboře ukáže srdce, které má, je rozhodnuto. Bude mu vpíchnuta injekce, a ne jen jedna, která jej změní na supervojáka. A hrdina je na světě.
Takhle dopadnete, když se budete v létě opalovat bez dostatečného ochranného faktoru
Takový vznik je poměrně jednoduchý a v duchu padesátkových bijáků, ale pro potřeby snímku to stačí. Z nýmanda je superhrdina, tyhle přerody mají lidé rády, navíc se tak děje na začátku filmu, nikoli na jeho konci. Když už je zde supervoják, je potřeba ho využít. Třeba na podporuje prodeje státních dluhopisů. Anebo ještě lépe - v akci. V těchhle fázích je snímek neskutečně patetický, ale zachraňuje to aspoň Hugo Weaving v roli Red Skulla, což je konečně alespoň pěkně hnusný záporák, hlavně když sundá masku. Toby Jones mu pak skvěle sekunduje jako skřet. Jejich "Hail, Hydra" je přece jen všeříkající a nám je jasné, že tihle antihrdinové jsou skutečně pořádné sousto.

"Captain America: První Avenger" není válečným filmem, i když se převážně ve válce odehrává. Je to komiksové drama, které je přípravou na velké finále - "Avengers". To je poznat i ze závěrečné scény, kde je celkem patrné, kam to všechno vedlo. Do současnosti. Chris Evans se pro roli hodil, zase tolik neměl co hrát, snad jen na začátku. Tommy Lee Jones spíš potěší, stejně jako Dominic Cooper v roli mladého Howarda Starka. Příjemný překvapením je Hayley Atwell, která hraje ženu, do níž se Steve Rogers zamiluje, mimochodem agentku, a to poměrně ráznou. Z hlediska příběhového (pro film "Captain America: Winter Soldier") je pak důležitá i postava Buckyho Barnese. Oni jsou zde i další, které můžete znát z komiksů, ale mají zde spíše podružný význam. Fanoušek série je však uvítá.
Všichni víme, kdo je náš hrdina
Komiks "Captain America: Zimní voják" (recenze na první část a druhou část, které vyšly v rámci "Ultimátního komiksového kompletu") ukázal, že Captain America je zajímavý hrdinou a má nám co předvést. Snímek "Captain America: První Avenger" ukázal, že to bez patosu nejde, ale někdy ho nemusí být tolik. Náznakem unhappy endu je příjemný, ale finální scéna ho pak zabíjí. Přesto se možná nějaká ta slzička uroní. Tohle je akční film, který je hezký na oko, je to dramatický snímek, který oplývá emocemi, ale stejně ho vždycky budu chápat jako most pro "Avengers" a k mým nejoblíbenějším marvelovkám se nikdy řadit nebude. 




Žádné komentáře:

Okomentovat