2013-07-30

#221: Wolverine (2013) - 70 %

Wolverine (The Wolverine, 2013)
Režie: James Mangold
Scénář: Mark Bomback a Scott Frank
Hrají:
Hugh Jackman (Logan)
Tao Okamoto (Mariko)
Rila Fukushima (Yukio)
Hiroyuki Sanada (Shingen)
Svetlana Khodchenkova (Viper)

Co se mi na "Wolverinovi" líbilo už od chvíle, kdy jsem na tenhle snímek viděl první trailer, to bylo Japonsko. Tahle úžasná země hraje ve Wolverinově životě velmi důležitou roli, protože zde se naučil bojovat a také zde našel svou milovanou Mariko, ženu, s níž by měl být spíš než s Jean Grey. Ale nedá se svítit. Filmově pojali Wolverinovu cestu Japonskem poměrně volně, alespoň ve srovnání s tím, jak byl jeho život v Japonsku pojednán v komiksu. Jedná se například o komiks "Wolverine", který vyšel v rámci "Ultimátního komiksového kompletu". Na první pohled je však patrné, že právě v tomto komiksu se scénáristé inspirovali, což je dokázáno například úvodní scénou s medvědem, i když ta je ve filmu méně akční a více sentimentální.
"Wolverine" řádil už za druhé světové války, kdy ještě neměl v těle adamantium, ale jen se dobře uzdravoval. Zde padl do zajetí v městě Nagasaki. Ti, co se alespoň trochu vyznají v historii patrně tuší, co to znamenalo. Byl očitým svědkem toho, jak se raketa Fat Man zřítila na civilní město a vymazala zde populaci. Ano, jednalo se o raketu, která ukončila válku. Jaderná hlavice se blížila ke svému cíli zrovna ve chvíli, kdy byl Wolverine zavřený v podzemním vězení. Jeden voják se ale rozhodl, že ho osvobodí. Wolverine se mu odvděčil tím, že ho zachránil, ač si sám silně prožil radiaci na vlastní kůži. O tom, jak by podobná záchrana skutečně dopadla a jak by byl Japonec radiací ovlivněn, to je jedna věc, ale nechme to a berme to prostě jako úvod filmu, jímž také je.
Díky této události se Wolverine do Japonska vrací i o sedmdesát let později, Více méně. Datování není přesné. Nevíme, co vlastně Wolverine dělal v Japonsku za války a také se to nedozvíme. O tomhle příběh není. Sledujeme jeho současnost poté, co je Jean Grey alias Phoenix mrtvá, ale ve snech a představách se mu stále vrací. Ano, Famke Janssen se uvolila, že se pro roli vrátí a můžeme si ji ve snímku užít. Výrazně to potěší, protože jinak tu těch známých postav moc není. Ale počkejte si na bonusovou scénu po první části závěrečných titulků. Pro mě to byla ta nejlepší scéna na celém filmu. Odcházel jsem díky ní naprosto spokojený.
Nechci samozřejmě tvrdit, že celý film stojí za zhlédnutí. Naopak, myslím si, že celý film je dobrý. A tady dávám důraz na slovo dobrý. Nejedná se o snímek výborný, to je nutné říct hned. Hugh Jackman se pro roli narodil a byli vybráni i další skvělí herci, většinou neznámí díky svému japonskému původu, což snímku rozhodně pomáhá. Osobně mám pro Japonky slabost a tady to sluší jak Mariko, tak i Yukio. Každému sedět nebudou to je jasné, ale jestli hledat kámen úrazu, tak spíš ve scénáři. Má několik slabých momentů, které se objeví hlavně v závěrečném rozuzlení. Místy je to celkem laciné a postava Viper zas není tak důležitá, jak se snaží vypadat. Finální rozuzlení však není špatným twistem a docela potěší. Otevřený konec pak dává tušit, že bude pokračování anebo bude Wolverinův osud pokračovat v nových "X-Menech".
Tohle jsem si nemohl odpustit
Jsem rád, že se do kin dostal další film s Wolverinem a myslím, že fanoušci si myslí to samé A studio může být celkem spokojené. 55 milionů dolarů za první víkend jen v USA, to je při rozpočtu 100 milionů celkem dobrý výsledek, podle toho, co si film vydělá v zahraničí, se tak základní rozpočet vrátí hned během prvního týdne. To je dobré a mě jen těší, že dobré filmy podle komiksů pořád táhnou. Neříkám skvělé, ale dobré ano. "Wolverine" je dobrý film, sem tam trochu patetický a jindy zase příliš komorní, ale jako celek je to dobré. Fanoušek bude odcházet potěšen, a to jak fanoušek komiksu, tak i fanoušek filmových X-Menů.

2 komentáře:

  1. Díky, konečně někdo, kdo to nestrhal kritikou! Já teda hodnotím ještě kladněji (takových 9/10) ale supr recenzička :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také si myslím, že zbytečnou kritiku si Wolverine nezaslouží, protože ten film celkem dobře šlape. Jsem rád, že se líbí!

    OdpovědětVymazat