2013-07-05

#174: Osamělý jezdec (2013) - 60 %

Osamělý jezdec (The Lone Ranger, 2013)
Režie: Gore Verbinski
Scénář: Justin Haythe, Ted Elliott a Terry Rossio
Hrají:
Johnny Depp (Tonto)
Armie Hammer (John Reid)
William Fichtner (Butch Cavendish)
Tom Wilkinson (Cole Ruth)
Wilson (Rebecca Reid)
Helena Bonham Carter (Red Harrington)

Snímky "Muž z oceli" a "Osamělý jezdec" jsem viděl hned po sobě, respektive každý v jiný den. Přesto jsem si potřeboval po "Muži z oceli" trochu spravit chuť a doufal jsem, že to snímek "Osamělý jezdec" zvládne. Lepší by bylo uvažovat o tom tak, že to není film, kdo to zvládne, ale že je to Johnny Depp, kdo mě zvládne dostat z deprese, kterou jsem po snímku "Muž z oceli" dostal. Raději jsem si pak připomněl původního "Supermana" z roku 1978, který je s tím novým naprosto nesrovnatelný. Trikově není tak skvělý, ale má své kouzlo a rozhodně je mnohem zajímavější a zábavnější, i když má naivní prvky své doby a svého pojetí. O tom však v jiné recenzi. Nyní k "Osamělému jezdci". Dojem byl napraven, ale jen trochu.
Jasně, že jde i o ženskou. A co ta předvádí...
Proč vlastně zmiňovat snímek "Osamělý jezdec" na komiksovém blogu? Tak především proto, že "The Lone Ranger" je název komiksu, který v současné době vychází u nakladatelství Dynamite Entertainment. Komiks jsem měl to štěstí číst, nutno říct, že na mě neudělal velký dojem, i když obecně postava maskovaného jezdce na Divokém západu není špatná. Jen v tomhle provedení je to prostě moc... čestné? To bude to správné slovo. Ranger Reid je až příliš čestný člověk, který nemá v současném světě tak výsostné postavení. Lidé netouží po správňáckých hrdinech bez chybičky, kteří za každou cenu stojí za spravedlností, jejíž pokřivenost je mnohdy dech beroucí. Spravedlnost a její justiční pojetí nemusí být vždy v souladu s lidským přesvědčením. To je celkem zajímavá látka, která by se dala rozpracovat do různých zajímavých děl, například seriál "Dexter", ale v případě snímku "Osamělý jezdec" se nic takového nekoná. I když je zde určitý vývoj postav, není to zase něco tak převratného.
Ikonická fotka, kterou uvidíte asi často ve spojitosti s propagací filmu
Abych zase nezakecal tu trochu historie, co jsem tu o "Osamělém jezdci" chtěl napsat. Jak jsem řekl, v současné době vychází jako komiks, ale to rozhodně nebyla první cesta, jak se k nám tato postava a její parťák, indián Tonto, dostali. Prvně se "The Lone Ranger" objevil na radiových vlnách v roce 1933, kde se nové díly objevovaly až do roku 1954. Od té doby se seriál pouze reprízoval a také se přenášel na další média, především pak do televize, kde vznikaly různé seriály. Ten první "The Lone Ranger" následovaný sérií "The Lone Ranger Rides Again" se objevil už ve třicátých letech, ale díky úspěchu postavy se seriál v novém černobílém a pak i barevném provedení vrátil v 50. letech, kde měl pět sezón a celkem 221 dílů. Nejedná se o něco, co bychom mohli obdivovat u nás. První film s Osamělým jezdcem vznikl v roce 1956 a byl výsledkem seriálu. Tento film měl ještě pokračování s názvem "The Lone Ranger and the Lost City of Gold". Ve filmu "The Legend of the Lone Ranger" se postava vrátila v roce 1981 a pak v televizi v roce 2003. Vzhledem k tomu, že "Lone Ranger" je celkem univerzální pojmenování, odkazy na něj můžeme najít i v dalších filmech. Nyní ale trochu ke komiksu.
Na tom koni je něco divného
Jako komiks se "The Lone Ranger" poprvé objevil v novinách ve své stripové podobě, a to v roce 1938. Stripy vycházely až do roku 1971,ale v té době za sebou už postava měla své vlastní sešity. Ty se poprvé objevily v roce 1946, tedy ke konci Zlatého věku. Společnosti Western Publishing a Dell Comics začali vydávat "The Lone Ranger" sešitově, což znamenalo sebrané stripy, ale od čísla 38 (celkem jich vyšlo 145) vycházely i příběhy úplně nové. Vzhledem k tomu, že postava Tonta je postavou celkem oblíbenou, v roce 1951 dostal vlastní sérii, která měla 31 sešitů. Vydavatelství Gold Key Comics se pak pokusilo o vzkříšení série, ale šlo především o reprinty, v 70. letech se těch pár originálních čísel moc dobře neprodávalo, a tak se muselo počkat na 90. léta a minisérii "The Lone Ranger and Tonto", která redefinovala postavu Tonta na sarkastickou a hláškující (většinou se v minulosti jednalo o inteligentní postavu která je rovná Rangerovi Reidovi a je s ním v rovnocenném vztahu). Další run pro Osamělého jezdce pak přišel až v roce 2006, kdy se ho ujalo zmiňované vydavatelství Dynamite Entertainment, kde se zatím ohřívá ve vlastní sérii. Tolik z historie.
Malý náhled na komiksového Osamělého jezdce
Naprostý správňák je strašně nudná postava a bohužel takovou postavou je i Osamělý jezdec v podání Armieho Hammera. Jeho krasoňovský obličej, který jsme mohli sledovat ve snímku "Sněhurka" s Julií Roberts, je prostě tak strašně slušňácký, tak strašně dobrácký, že se sází na jeho přitroublost a naivitu. Tady je kámen úrazu. Gore Verbinski očividně zamýšlel natočit western v tom klasickém smyslu slova, koneckonců celkem úspěšně se o to pokusil ve snímku "Rango", jenže tady mu to nevyšlo. Již samotná skutečnost, že v hlavní roli je člověk, který ctí zákony a právo své země, nasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat o postavu ve stylu Johna Wayna a tedy starých westernů z doby, kdy ještě nezuřila druhá světová válka. Nebylo ani takovým podivem, že podobným hrdinům zazvonila hrana už v 60. letech. Přesto se Verbinski pokusil o vzkříšení tohoto mýtu. Neúspěšně. Postava Johna Reida (v rozhlasovém seriálu nikdy křestní jméno nezaznělo) je příliš slušňácká, příliš správňácká a nakonec je i postavou vedlejší. Kamera se zaměřuje na Johnnyho Deppa. On je ten, kdo je první uváděn v titulcích, on je hvězda filmu. Zaslouženě, ale to pak nemůžete chtít, aby se jednalo o znovuzrození westernu. Tohle je jen další film, kde se Depp může předvést jako hvězda, která bere prostor ostatním. Nedá se nic dělat, on je prostě tak dobrým a zajímavým hercem.
Takhle dvojice vypadala v 50. letech
Depp hraje hodně podobně jako v případě snímků "Piráti z Karibiku", ale jeho Tonto není Jack Sparrow. Takové srovnání je přece jen trochu moc jednoduché. Tonto je v jeho podání svébytná postava, která pobaví. To je hlavní, co snímek dokáže. Pobavit. Jsou zde vtipné scény, scény absurdní a dohromady se divák celkem směje. Jenže přepálená stopáž dvou a půl hodiny prostě musí nudit. S tím se nedá nic dělat. Ze začátku ještě můžete mít pocit, že to bude zajímavé, že se seznámíte s novým prostředím, ale pak už je toho prostě moc. Ano, Depp je zábavný, ano, prostředí je podáno naprosto dokonale, ale ne, tenhle typ westernu je prostě moc komerční. Bruckheimer z toho smrdí na sto honů, a i když je tu náznak nějakých drsných scén, tohle prostě není western v tom drsném, špinavém slova smyslu, ale zase jedna nablýskaná hollywoodská snaha vytáhnout z diváka peníze pomocí obličeje známého herce a naděje, že někdo ještě pamatuje hrdého Rangera Reida.
Hnusný křivák nesmí chybět
Příběh není špatný, ale je přece jen trochu moc roztahaný. Dobře jsou zde ale narafičeny všechny prvky, které definovaly divoký západ - krásná krajina, dřevěná města, železnice, indiáni, Číňané, vztah bílých k těmto menšinám, touha po zlatě, pardon, po stříbře, atd. V tomhle směru se snímku nedá moc vytknout. Také pobaví, to je dobře, ale ono je to všechno tak prvoplánové, snímek se tak moc chce zalíbit, doslova se vnucuje, že to nakonec bude jeden z těch, které zhlédnete, pobavíte se a zapomenete. Je to trochu škoda, protože příběh má potenciál, stejně jako hlavní hrdina, jen by se musel pro dnešní dobu pojmout trochu jinak. Nemluvě ani o nelogičnostech a zbytečných dějových zákoutích. A abych to zakončil stylově, tak jen takové menší upozornění na návaznosti mezi maskovanými. Jméno Reid jste určitě mohli postihnout i ve snímku "Green Hornet". Ano, i tato postava, která má také přes oči jednoduchou škrabošku, také vznikla jako rozhlasová hra a dokonce se jedná o příbuzného Osamělého jezdce. A to už je opravdu všechno.

2 komentáře:

  1. Anonymní5/7/13 09:32

    Asi jsem typickej clovek pro hollywood,ale me se to libilo. Co je treba vytknout je cas,zkratila bych to o pulku,tak na hodku a pul max:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě právě docela překvapilo, že recenze filmu jsou obecně spíše negativní, ale zas tak špatné, aby byl film úplně odsouzen, to určitě není.

    OdpovědětVymazat