2013-07-05

#173: Tintinova dobrodružství 2: Tintin v Kongu - 50 %

Tintinova dobrodružství: Tintin v Kongu (Les Aventures de Tintin: Tintin au Congo)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě poprvé v roce 2011. Původně vyšlo v roce 1931 černobíle a v roce 1946 poprvé barevně jako "Tintin au Congo", druhý sešit série "Les Aventures de Tintin". České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Asi se určitě hodí upřesnění, že komiks "Tintin v Kongu" byl vydáván v letech 1930-1931. Mnohé to vysvětluje, protože po čtení komiksu se může čtenářům zdát, že jim tu něco nesedí. V kolika knihách dnešní doby najdete postavu – hlavního hrdinu! – který střílí po zvířatech, zabíjí je, pere se s nimi? Navíc jsme svědky i samozřejmého rasismu! Dneska by se asi řeklo, že je kniha "Tintin v Kongu" knihou politicky/společensky nekorektní, o to více zaujme, že je vydávána, což rozhodně nekritizuji, ale naopak chválím.
Stejně tak nebudu kritizovat ani Hergého za to, že vytvořil příběh, který rozhodně nepropaguje ochranu zvířat a lásku k přírodě. Já budu Hergého trochu obhajovat. To, že zde Tintin loví zvěř, není dle mého názoru nic špatného. Pořád před sebou máme příběh, který je smyšlený, nejedná se o faktickou propagaci zabíjení ohrožených druhů, ale jednoduše o to, že v té době prostě bylo normální jezdit do Afriky lovit zvěř. Co si budeme povídat, když na to někdo má, může si zaletět lovit nějaké ty ohrožené druhy i nyní a stejně se mu nic nestane.
Kritizovat Hergého za to, že vytvořil příběh, který je ke zvířatům nemilosrdný a navíc obsahuje i dost rasistických narážek, mi přijde naprosto nesmyslné. Pokud byl Hergé rasista, asi se s tím nic nedá dělat, rozhodně ale svými komiksy netvrdí, že se máme k lidem jiné barvy pleti nutně chovat jinak. Stále si myslím, že čtenář má vlastní hlavu a že po přečtení komiksu nepůjde a nezačne střílet na zvířata. Pokud ano, tak si nemyslím, že je něco špatného na Hergém, ale na společnosti vůbec. Líbí se mi, že před osmdesáti lety mohla být literatura nekorektní a nikdo si z toho hlavu nelámal.
Tintin byl oslavovaným hrdinou, oblíbenou postavou. Dnes už se nic podobného napsat nemůže, protože všechny pomazané hlavy, kterým jde tolik o záchranu přírody, by to odsoudily, i když sami mnohdy nejsou schopny cokoli udělat, jenom mluví. Psát fikci jinak, než to člověk cítí, to mi přijde jako nesmysl a potlačování sebe sama. To je jen moje přesvědčení a jsem si jistý, že mnoho lidí ho nebude sdílet. Akorát by mě zajímalo, kolik lidí z těch, co by mě kritizovali, už udělalo něco, co by přírodě opravdu pomohlo? A dost vylévání si svých přesvědčení.
První podoba komiksu, jak vycházel v letech 1930 až 1931 - je vidět, že Hergé později velmi výrazně překresloval příběh
Co kritizovat musím, to je styl příběhů. Epizodky jsou jednoduché, až neskutečně naivní, a my jen sledujeme to, jak Tintin dokáže vyváznout z každého nebezpečí. Někdy jsou jeho úniky doslova eskamotérské, jindy zase zasáhne náhoda, až to pěkné není. Prostě se smiřte s tím, že Tintin je nezničitelný a svou nezničitelnost, kterou nedisponuje ani Superman, dokazuje na každé stránce. Když už nic jiného, pořád nám říká, že pravda a dobro vždy zvítězí, což je samo o sobě velmi naivní, ale pořád je to literatura hlavně pro děti. Když už můžeme držet děti v nevědomosti toho, že svět je i zlý a zlem to někdy končí, můžeme je držet i v nevědomosti, že zvířata by se neměla zabíjet ve velkém. Zvlášť ta ohrožená ne.

Komiks "Tintinova dobrodružství: Tintin v Kongu" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "Tintinova dobrodružství 1: Tintin v zemi Sovětů".

Žádné komentáře:

Okomentovat