2013-06-14

#129: Sin City 4: Ten žlutej parchant - 95 %

"Sin City" je komiks, který se nesmazatelně zapsal do historie a naprosto zaslouženě. Frank Miller vytvořil něco, na co se nikdy nezapomene. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/sin-city-ten-zlutej-parchant.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Sin City: Ten žlutej parchant (Sin City: That Yellow Bastard)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a brožované vazbě v roce 2009. Jedná se o druhé české vydání. První vyšlo v roce 2001 u Calibre Publishing. Původně vyšlo jako sešity 1 až 6 v minisérii "That Yellow Bastard" v únoru až červenci 1996. Souborně v originále komiks vyšel jako "Sin City: that Yellow Bastard" v roce 1997. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč (brožovaná vazba) a 499 Kč (pevná vazba).


Scénář: Frank Miller
Kresba: Frank Miller

"Sin City: Ten žlutej parchant" je jedním z nejznámějších komiksů, které se v této sérii objevily. Je také jedním z nejlepších, které kdy Frank napsal, ale díky snímku "Sin City" se z něj stal až příliš známý příběh, který už dnes nemá takové grády. Jak se něco stane příliš známé, už to není úplně ono. Ale to nic nemění na tom, že tenhle díl se Frankovi prostě povedl. Ať už si jako Hartigana představujete skvělého Bruce Willise, nebo ne, pořád jste součástí výtečného dramatického příběhu, staré školy v tom nejlepším možném moderním provedení.
Frank Miller rozjel krásný příběh o tom, jak je možné se obětovat pro druhého, jak je možné milovat dlouhých osm let bez toho, aby láska vyprchala, a jak je možné stejně dlouho nenávidět. John Hartigan je policista ze Sin City, jeden z mála, který je skutečně čistý a který se nenechá za žádnou cenu podplatit. Právě na tohle doplácí. Těsně před důchodem (skutečně se jedná o rozmezí hodin) se zaplete do případu znásilňování holčiček a jejich vraždění. Všechno se vyvrbí proti němu a on se nakonec stává tím, kdo je obviněný, i když poslední dívku – Nancy – ve skutečnosti zachránil. Ona je mu vděčná a zůstává jeho jediným spojením se světem mimo mříže.
Jak říkám, tohle je příběh o lásce, ale i o nenávisti. Frank Miller vytvořil téměř ikonického padoucha, tak zlého, že to snad ani není možné, navíc mu dal i ten správný look. "Sin City" je většinou černobílé, ale sem tam se nějaká ta barva objeví. Ne vždy, ale v tomto případě ano. "Sin City: Ten žlutej parchant", jak název naznačuje, obsahuje žlutou barvu, kterou je vyveden titulní záporák. Vedle něj pak stojí starý policista, kterému jeho věk ani omylem nebudete věřit, protože snese neskutečné. Dobro a zlo se střetly. Kdo vyhraje? Ne, jistě, že zde není jednoduchá odpověď.
Frank pokračuje dál ve skvělé kresbě, kdy na velkých panelech můžete vidět, že do filmu "Sin City" byly některé přeneseny přesně tak, jak je Frank nakreslil. Jeho komiks je film na stránkách. Nechce se mi říkat story board, protože tak jednoduché to není, ale jako by to skutečně byly stylizované záběry kamery. Opět používá ich-formu, která je pro noir příběhy v podstatě povinností. A Nancy? Co by k té měl člověk dodat? Nejkrásnější ženská, jakou kdy Frank nakreslil.
Filmová podoba žlutýho parchanta ("Sin City", Nick Stahl)
Síla "Sin City: Ten žlutej parchant" je ve scénáři, který nabízí dostatečné množství zvratů a stěžejních momentů, kdy mnohé vám uvíznou v paměti. "Vzal jsem mu jeho zbraně. Obě dvě." Tohle je prostě Frank Miller v plné síle, což ukazuje i na dvoustránkovém panelu, kde se objevuje pouze SFX "BOOM". Ukažte mi jiného komiksového autora, který by tohle dokázal, aniž by to vypadalo hloupě a samoúčelně, ukažte mi autora, který by si tohle dovolil ke čtenáři a neodradil ho tím. Možná nejlepší díl série "Sin City", i když je pravda, že moje slabost pro "Sin City: Drsný sbohem" staví "Sin City: Ten žlutej parchant" až na druhé místo.

Komiks "Sin City: Ten žlutej parchant" si můžete s výraznou slevou zakoupit na stránkách Comics Centra v brožované verzi anebo ve verzi vázané.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Sin City 2: Ženská, pro kterou bych vraždil"
"Sin City 6: Chlast, děvky a bouchačky"

Žádné komentáře:

Okomentovat