2023-04-03

#2143: Severed

Připravil jsem si pro vás, věrné čtenáře Comics-Blogu, malé a pro mnohé z vás velice milé překvapení. Jak asi víte, Martin dlouho nepřispěl žádnou novou recenzí nebo tematickým článkem. Na psaní totiž nemá čas, vzhledem k tomu, že má mnoho jiných povinností. Jednoho dne mě ovšem napadla zajímavá idea. Čirou náhodou jsem totiž narazil na staré komiksové recenze, které Martin zveřejňoval na Horor-Webu. Okamžitě jsem mu napsal jestli bych některé z jeho starších článků mohl zveřejnit na Comics-Blogu - to mi s radostí odkýval. Během následujících měsíců tak můžete očekávat pořádnou várku (staro)nových článků. A tady máte první ochutnávku - recenzi uzavřené minisérie "Severed". Snad se vám Martinův dočasný návrat bude líbit. Přeji příjemnou četbu!    

- Dan  

Scénář: Scott Snyder, Scott Tuft

Kresba: Attila Futaki

Scott Snyder je v současné době ve Spojených státech jedním z nejlepších mainstreamových hororových scénáristů. I když u něj používat slovo mainstream není úplně ono. Mainstreamově se projevuje hlavně v případě, když píše sérii „Batman“, v níž dokázal na několika málo sešitech už skutečně hodně. Hororovost z nich doslova čiší. Ale podívejme se na jeho méně mainstreamovou tvorbu. Tentokrát ještě ne na sérii „American Vampire“, kterou začal se Stephenem Kingem a pokračuje v ní sám, ale na sérii „Severed“, kterou spolu se Scottem Tuftem píše pro Image Comics.

I když říkám, že Scott Snyder je velmi úspěšným hororovým scénáristou současnosti, u nás se s jeho dílem zatím nesetkáme. Doufám, že pouze prozatím. Přesto – nebo právě proto – je nutné, abychom si jeho tvorbu představili, protože skutečně stojí za to. „Severed“ je neskutečným komiksem. Když jsem prve viděl jen krátké preview, říkal jsem si, jak chce někdo vytvořit hororový komiks s kresbou, která připomíná ilustrace z nějaké dětské knížky, napadly mě ilustrace ke knihám Charlese Dickense – k těm o chudých dětech. Jenže jakmile se začtete, uvědomíte si, že kresba je volena naprosto záměrně.

Attila Futaki není právě známým komiksovým kreslířem ani ve Spojených státech. Profiluje se hlavně jako ilustrátor, kdy tvoří doprovodné kresby ke knihám o Percym Jacksonovi. „Severed“ je jeho prvním, skutečně úspěšným komiksem, mimo publikování v New York Times. I když Futakiho příjmení nabádá k domněnce o japonském původu, rozhodující je jméno Attila, které má po maďarských předcích. Sám z Maďarska pochází. Opět krásný důkaz toho, že když člověk umí, prosadí se v komiksové branži, ať už je odkudkoli. Scénáristé to mají sice trochu horší, protože ti musí skvěle ovládat angličtinu, ale i oni mají možnosti.

Zpět k „Severed“. Děj se odehrává v roce 1916 ve Spojených státech, nejprve ve státě New York, ale postupně se přesouvá s tím, jak náš hlavní hrdina, Jack, cestuje po zemi, aby našel svého otce, o kterém má jen kusé zprávy. Ví, že je hráčem na housle a podle všeho dobrým jako on sám. Tuší, kde by se měl otec nacházet, ale jeho putování je dlouhé a strastiplné. Naštěstí se setkává s dívkou, která ví, jak to na cestách chodí a dokáže se o něj postarat. Aspoň do chvíle, než se objeví tajemný stařík, pan Fisher, který také nabídne pomoc. Jenže mi už dávno víme, že pan Fisher není jen tak ledajaký obchodní cestující, ale že má velmi dlouhou minulost. Jeho záměry navíc vůbec nejsou laskavé.

Oba Scottové skvěle stupňují napětí, daří se jim čtenáře udržet v očekávání, co přinese další díl. Já se přiznám, že „Severed“ se stal jedním z mých nejoblíbenějších komiksů současnosti a s napětím očekávám další jeho díly, jestli se oblíbené postavy vrátí, anebo jsou skutečně mrtvé. Ve třech sešitech se podařilo vytvořit postavu, která skutečně stála za to – dívka Sam – a já si jen říkám, jestli její osud byl skutečně fatální anebo nikoli.

Jen doplnění: Série nakonec měla jen sedm dílů a skončila poměrně drsně a otevřeně. Myslím si ale, že se k ní autoři už nevrátí. I když kdo ví, třeba budeme překvapeni. Scott Snyder však prokázal, že je hororovým mistrem. Vlastně mi docela připomíná mladého Stephena Kinga v jeho lepších letech.

Žádné komentáře:

Okomentovat