2022-09-13

#DP199: Amazing Fantasy #1000

 Autorem článku je Daniel Palička


Scénář: Různí 

Kresba: Různí 


Peter Parker, plachý, bystrý a introvertní student, ze kterého se po kousnutí radioaktivním pavoukem stal jedním z nejvěhlasnějších hrdinů marvelovského univerza - Spider-Manem. Hrdina, za jehož zrodem stáli scenárista Stan Lee a kreslíř Steve Ditko, se poprvé objevil v sešitě Amazing Fantasy #15, vydaném roku 1962, a během své bohaté superhrdinské kariéry si prošel vrcholy i pády. Pavoučí ochránce, který si v průběhu let získal srdce  komiksových čtenářů po celé planetě, letos slaví krásných 60 let od svého prvního výskytu, a tak není divu, že se Marvel k této příležitosti rozhodl vydat speciál Amazing Fantasy #1000.


Alternativní obálka sešitu Amazing Fantasy #1000

Amazing Fantasy #1000 je uzavřená antologie obsahující devět povídek nejen od elit současného mainstreamu, ale také od ostřílených matadorů, kteří mají s komiksovým žánrem léta zkušeností. Na první pohled jde o skvělý koncept a záruku kvality. Podařilo se ovšem jednotlivým kreativním týmům naservírovat originální, kvalitně napsané povídky, které ctí spider-manskou mytologii, anebo selhali na plné čáře? Stojí podle mě výroční one-shot za vaši pozornost, nebo byste se mu měli vyhnout obloukem?


Rozhodl jsem se rozebrat každou povídku zvlášť. V závěru článku uvedu můj celkový názor. Pojďme na to!


1. Just Some Guy (Scénář - Anthony Falcone & Michael Cho, Kresba - Michael Cho)

Pro mě osobně jde asi o jedno z největších překvapení antologie. Dějová jednoduchá, leč úderná povídka pojednávající o zlodějíčkovi, který je při každé loupežné akci polapen hrdinným Spider-Manem, ohromí nejen originálním, svižně odsýpajícím scénářem, ale také působivým retro vizuálem Michaela Cho a skvěle vypointovaným závěrem. Co lepšího si na úvod může člověk přát?    



2. Sinister 60th (Scénář - Dan Slott, Kresba - Jim Cheung) 

Dan Slott je scenárista, jehož rozsáhlý dlouhotrvající spider-manovský run se zaslouženě zapsal do historie jako jeden z nejpamátnějších. Zdálo se, že se k dobrodružstvím Petera Parkera již nevrátí, ale opak se ukázal být pravdou. Kromě nové pravidelné řady (více se o ní můžete dočíst přímo zde) se zhostil kratičkého příběhu zasazeného do budoucnosti, ve které je Spider-Man šedesátník. Nádherná, dojemná a výborně napsaná povídka, jež mě málem dohnala k slzám. Slott opět dokázal, že Spider-Man mu rozhodně není cizí a že s jeho charakterem umí dokonale pracovat.



3. Spider-Man vs. Conspiriton (Scénář - Armando Iannucci, Kresba - Ryan Stegman)

Průměrný kousek, který rozhodně neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Úchvatný vizuál Ryana Stegmana s přehledem převyšuje nemastnou neslanou dějovou složku. Ústřední myšlenka je sice originální (nápad se šířením dezinformací bezpochyby skýtá nespočet tvůrčích možností), dalo se z ní ovšem vytěžit mnohem více. Na větším prostoru - například v uzavřené minisérii nebo jako příběhový oblouk pravidelně vycházející řady - by povídka fungovala daleko lépe. Ale musím uznat, že závěrečná pointa se povedla na jedničku.



4. The Kid's Got a Good Eye (Scénář - Rainbow Rowell, Kresba - Olivier Coipel)

“The Kid´s Got a Good Eye” aneb Jak jedna nevinná fotka může pomoci fotografovi. Kratičká, pohodová, humorná a skvěle vypointovaná historka ze života, která zahřeje u srdíčka. Vynikající kresba zkušeného Oliviera Coipela je pak pravou třešničkou na dortu. 



5. In The Flesh (Scénář - Ho Che Anderson, Kresba - Giuseppe Camuncoli)  

Příběh, na nějž jsem si zprvu musel zvykat. Jakmile jsem se ale začetl a prokousal se přes několik dialogových bublin, hltal jsem každičkou stránku. Napínavý makabrózní horor, v němž sice Spider-Man nehraje hlavní roli, ale pavouků si i přesto užijete požehnaně. Pokud si potrpíte na komiksy, u nichž vám bude běhat mráz po zádech, “In The Flesh” si rozhodně užijete. 



6. Slaves of the Witch Queen (Scénář - Kurt Busiek, Kresba - Terry Dodson)

Busiek se vytasil s příjemnou akční povídkou psanou v duchu starých spider-manovských komiksů, která, ač to nemusí být na první pohled patrné, vychází z vrcholných Spider-Manových začátků, v lecčems na ně dokonce přímo navazuje (více nebudu prozrazovat). O zázrak sice nejde, přesto jsem se při čtení docela bavil. Musím navíc pochválit Terryho Dodsona, jehož líbivý styl se k nádechu povídky dokonale hodí. 



7. You Get It (Scénář - Jonathan Hickman, Kresba - Marco Checchetto)

Hickman zabodoval! Spider-manovská povídka s prvky sci-fi zaslouženě patří k vrcholu celé antologie. Přiznám se, že scénáři nemám vůbec co vytknout. A kresba Marca Checchetta? O ní bych se mohl sáhodlouze rozplývat. “You Get It” je dokonalost sama, kterou bych mohl doporučit každému, kdo si potrpí na prvotřídní kvalitu.   



8. With Great Power… (Scénář - Neil Gaiman, Kresba - Steve McNiven) 

Neméně kvalitní je diametrálně odlišná “With Great Power…”. Komiksový průkopník a maestro Neil Gaiman se (opět) vrátil k Marvelu ve velkém stylu a napsal ryze autobiografický příběh, jenž dokonale ztělesňuje všechno, co pro nás, komiksové fanoušky, znamená Spider-Man. Lidský, ke konci lehce emocionální příběh vás chytne za srdce, některé z vás možná dovede k slzám. Ano, někdo si právem může stěžovat na styl Steva McNivena, který se s vrcholnou érou jeho tvorby (příkladem budiž například “Starý dobrý Logan” nebo “Občanská válka”) nedá vůbec srovnávat. Jednodušší, o poznání méně propracovaný realistický styl s jemnějšími linkami ale není ošklivý, naopak vypadá naprosto úžasně. A co víc, dokonale pasuje k atmosféře a intimnímu vyznění vyprávění. Pro mě osobně další trefa do černého a ukázka precizní práce s komiksovým řemeslem.       



9. Along Came a Rhino… (Scénář - Mike Pasciullo, Kresba - Todd Nauck)           

Solidní pětistránkový bonus, který byl do Amazing Fantasy #1000 zařazen jako pocta Mikovi Pasciullovi, editorovi a scenáristovi, který 22. června letošního roku zesnul. Ještě před svým nečekaným odchodem napsal pětidílnou minisérii, jež, vzhledem k mnoha různým okolnostem, nespatřila světlo světa. Proto se můžeme spokojit pouze s kratičkou ukázkou, která po scenáristické i kresební stránce není vůbec špatná. Jako závěrečná tečka antologie funguje “Along Came a Rhino…” skvěle, a to zejména díky úžasnému poslednímu panelu.      



Co říct závěrem? Sešit “Amazing Spider-Man #1000” je nádhernou poctou nejen Spider-Manovi, ale také všem ikonickým postavám, které jsou s pavoučím hrdinou ze sousedství spjaté. Ze všeho nejvíce oceňuji žánrovou rozmanitost. Na každé povídce se podepsala osobitost a jedinečná tvůrčí vize, která příběhům dodává na originalitě. Scenáristé se nebáli a odhodlali se Spider-Mana a jeho mytologii uchopit po svém, což se na výsledné kvalitě patřičně podepsalo. Patříte-li mezi Spider-Manovy oddané fanoušky a hledáte kvalitní antologii plnou brilantně napsaných povídek, jež ctí charakter pavoučího hrdiny a nedělají mu ostudu, neměli byste one-shot “Amazing Fantasy #1000” jen tak minout. Podle mého názoru jde o jednu z nejlepších superhrdinských antologií, které vyšly v rámci současného komiksového mainstreamu.

Žádné komentáře:

Okomentovat