2022-09-02

#DP198: Dan Slott se vrací k Spider-Manovi

 Autorem článku je Daniel Palička 


Dan Slott je americký scenárista, který se do komiksové historie zapsal jako autor různých superhrdinských sérii. V rané éře, kdy aktivně přebíhal mezi Marvelem a DC, psal především komiksy pro děti (Ren & Stimpy, DC´s Scooby Doo, Batman Adventures, Powerpuff Girls aj.). Později přesedlal na dospělejší tvorbu. Na Slottovy poměry dosti ponurá minisérie Arkham Asylum: Living Hell sklidila u čtenářů velký úspěch, což - pro někoho zcela nečekaně - vedlo k Slottově definitivnímu přechodu k Marvelu, kde začal psát pravidelně vydávanou She-Hulk (ochutnávka ze série vyšla česky v rámci UKK ve svazku “She-Hulk: Svobodná, úspěšná, zelená”). Úspěšná, kritiky skvěle přijatá komediální superhrdinská série o příhodách Jennifer Walters, právničky a superhrdinky v jedné osobě, otevřela Slottovi vrátka k dalším postavám marvelovského univerza. V průběhu let dostal na starost mnoho postav a týmů. Vypíchnout lze například Mighty Avengers (prvních několik čísel Slottova runu vyšly v NHM, konkrétně ve svazku “Hank Pym”), Silver Surfera, Iron Mana (česky vychází u Crwe) nebo Fantastic Four. Do historie se ovšem nejvíce zapsal díky příběhům se Spider-Manem.

 


Slott na Spider-Manovi zanechal nesmazatelnou stopu. Postavu psal více než deset let a jeho charakter posunul do míst, kam by si málokterý tvůrce troufl. Výrazně obohatil spider-manovskou mytologii, rozšířil ji o celou škálu zbrusu nových postav (Silk, Anti-Venom, členové Morlunovy rodiny, Red Goblin aj.), zároveň však dovedl pracovat s prvky nastolenými ve starých příbězích (často se nebál z nich vycházet, potažmo na ně přímo odkazovat). Příběhy jako “New Ways to Die” (česky vyšlo v Komiksovém výběru Spider-Man jako “Smrt na sto způsobů”), “Spider-Island” (česky dostupné v UKK jako “Pavoučí ostrov, část první” a “Pavoučí ostrov, část druhá”), “Superior Spider-Man”, “Big Time”, “Spider-Verse” a mnoho dalších jasně dokazují, že Slottův Spider-Man rozhodně nebude zapomenut v propadlišti dějin. 

Ze série “The Amazing Spider-Man” Slott odešel po dopsání “Go Down Swinging”, monumentálního, temného, osudového, brilantně napsaného závěru, ve kterém se Spider-Man spolu s jeho věrnými spojenci utkal s nemilosrdným Red Goblinem. Zdálo se, že šlo o definitivní tečku a Slott dal Spider-Manovi jednou provždy sbohem. Opak se však ukázal být pravdou. K pavoučímu hrdinovi se nakonec vrátí v nové pravidelné řadě. 

Nová pavoučí řada se bude jmenovat Spider-Man. Slott se spojí s uznávaným marvelovským kreslířem Markem Bagleym, který má s kreslením Spider-Mana a superhrdinů obecně nemalé zkušenosti (důkazem budiž Bendisův Ultimate Spider-Man nebo spidermanovské sešity z devadesátých let). První příběhový oblouk by se měl točit kolem návratu Morluna. Ten se spřáhl s mocnými bytostmi, jež mají jediný cíl - zabít Petera Parkera. Série by měla navazovat na události z minisérie Edge of Spider-Verse (2022) a podle dostupných informací by se měla prolínat s aktuálním Spider-Manem od Zeba Wellse.


Sešit Spider-Man #1 vychází 5. října. Níže si můžete prohlédnout ukázky z prvního čísla: 







A jako bonus ještě přikládám upoutávku:

Žádné komentáře:

Okomentovat