2020-12-04

#DP113: Nejmocnější hrdinové Marvelu 95: Nick Fury Jr.

Autorem článku je Daniel Palička.


Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako číslo 1 minisérie Battle Scars, materiál z Marvel NOW! Point One a jako čísla 1 až 5 druhé řady série Secret Avengers v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích. 

Scénář: Nick Spencer, Cullen Bunn, Matt Fraction, Christopher Yost
Kresba: Luke Ross, Scot Eaton 

Upřímně, nebýt filmů, pravděpodobně bychom se Nicka Furyho Jr. nikdy nedočkali. Je na jednu stranu pravda, že se tento nápad prapůvodně objevil již v Ultimates od Marka Millara, ale do hlavní kontinuity zařazen nebyl, neboť jsme v ní tehdy měli původního bílého. A šlo navíc o alternativní ultimátní variantu, která ještě ke všemu nebyla Juniorem, což je docela důležité podotknout. To všechno se ovšem změnilo až s příchodem minisérie Battle Scars, kterou si mimo jiné můžete česky přečíst v knize "Ultimátní komiksový komplet 79: Válečné jizvy". Právě v ní jsme měli tu čest se seznámit s Marcusem Johnsonem, dnes již černošským Nickem Furym hlavní marvelovské kontinuity, a s jeho věrným parťákem Cheesem, jenž se později začal v komiksových sériích vyskytovat pod mnohem známějším přízviskem Agent Coulson. A bílý Nick Fury? Toho se Marvel "zbavil" během událostí komiksu Original Sin od Jasona Aarona. To je ostatně důvod, proč se v aktuálních komiksech vůbec neobjevuje. Proč o tom všem vlastně píšu? Protože právě u následujícího svazku se hodí - zejména pro ty neznalé - všechno uvést na pravou míru, aby se moc neztráceli.         


Jako obvykle obsahuje kniha dva komiksy, přičemž oba jsou moderní, takže opět platí, že se nemusíte bát hrůzného retro zážitku. Začínáme příběhem "Zlomení hrdinové", jenž byl původně odvyprávěn v prvním sešitě již zmiňovaných Battle Scars, ve kterém se ihned vrháme do velkolepé akce. Všude zuří válka, plameny se rozprostírají po celé krajině a vojáci se snaží ustát útokům od nepřítele, když tu náhle se na scéně objeví hlavní hrdina - Army Ranger Marcus Johnson. Dozvídáme se o něm hned několik věcí, zejména v souvislosti s jeho rodinou, ovšem ne všechny nám jsou scénáristy naservírovány okamžitě. Vzhledem k tomu, že jde o první sešit, dává vcelku smysl. Z hlediska seznámení se s Nickem Fury  Jr. jde o komiks vskutku ideální, protože se dozvíte potřebný základ a uděláte si o začátcích postavy nějakou představu. V tomto směru jsem spokojený. Dokázal mě však uchvátit i scénář?  


Děj sám o sobě není špatný, i když o nic světoborného rozhodně nejde. Jak jsem již napsal o odstavec výše, začínáme pěkně akčně. Všude samá exploze, přičemž na každém panelu vidíme vojáky, kteří vzdorují nepřátelským palbám, seč jim síly stačí. Uprostřed vyprávění mírně zpomalíme, dozvídáme se několik potřebných detailů a trochu nahlédneme do minulosti. A pak už zbývá jen závěr, který se opět nese v akčnějším duchu. Marcus je nečekaně napaden jedním notoricky známým marvelovským záporákem, načež dojde k drobné šarvátce. Následně čtete, čtete, čtete, prokousáváte se několika akčními sekvencemi a pak BUM! Přijde konec a nápis "Pokračování příště!". 


Opět se zde ukazuje velká nevýhoda, která byla patrná už u "Secret Avengers", "Novy (Sama Alexandra)" a jiných dílů kolekce. U moderních, relativně nových postav, popřípadě týmů, je chyba, dát do knihy jen jeden sešit ze série, neboť dostanete pouze ochutnávku z ucelenějšího celku, jenž nějak pokračoval dál, jenže vy se nedozvíte jak. Nebudu se teď zaobírat kvalitou celé minisérie “Battle Scars”, to je totiž povídání samo o sobě, v každém případě si myslím, že první sešit není hrozný. Jde o relativně slušný průměr s ucházející kresbou, nic víc. I přesto se však nemohu ubránit dojmu, že sešit skončil zrovna ve chvíli, kdy se zápletka začala pořádně rozjíždět, a čtenář je tak trochu ochuzen o zbytek vyprávění. Musíme však u následujícího kousku brát v potaz hned dvě věci. "Battle Scars" naštěstí vyšly česky, takže pokud chcete, můžete si je případně přečíst, a navíc se autoři nebáli - podobně jako u různých dalších svazků - a před hlavní příběh se rozhodli dát rekapitulaci, v níž se dočtete veškeré důležité informace. Za tohle rozhodně dávám palec nahoru!      


Po průměrném, relativně stravitelném úvodu se vrháme do víru dění hlavního komiksu, který nese docela symbolický název "Vizionář". V něm sledujeme Nicka Furyho Jr. ve chvíli, kdy už má něco málo za sebou. Dokázal se úspěšně začlenit mezi velké superhrdiny marvelovského vesmíru a úspěšně se o něm utvořilo jisté povědomí. Najednou má na starosti celý S.H.I.E.L.D. a novou jednotku Secret Avengers. Jak možná někteří z vás víte, právě tajná odnož Avengers si za svou relativně krátkou historii prošla hned několika obměnami. V rámci moderní iniciativy Marvel NOW!, která pro mnoho týmů a hrdinů znamenala zcela nový začátek, se Fury stal hlavním hnacím motorem nově zformovaného týmu, ve kterém kromě něj figurují také jeho věrný parťák Agent Coulson, Marie Hillová, Black Widow a Hawkeye. Společně se musí vypravit na špionážní misi, během níž se budou muset postavit zločinecké organizaci A.I.M. 


Podobně jako v případě úvodního komiksu "Zlomení hrdinové" začíná "Vizionář" v podobném duchu. Scénárista nás nejprve uvede do děje krátkým bonusem z Marvel NOW! Point One, načež se ihned vrháme do zběsilé akce. Ačkoliv je komiks někdy přehnaně upovídaný a místy i dost humorný  - v tomto směru je dost znát autorský rukopis Nicka Spencera - nezapomíná se ani na vážnější, mnohem vyhrocenější momenty. Mezi oběma styly psaní je nádherná bilance a žádný z nich nepůsobí nuceně, právě naopak. V průběhu vyprávění je velmi kladený důraz na interakce mezi postavami (hlavně na konfrontace Hawkeye s Nickem Furym Jr.), které taktéž musím vyzdvihnout, a zároveň stojí za zmínku hned několik pěkných momentů. Co považuji za negativa, jsou občas zbytečně natahované pasáže, jež by v některých konkrétních částech šlo trochu zkrátit, a neuzavřenost. Právě v případě druhého nedodělku se opět ukazuje to, o čem jsem již psal výše. Děj se sice z větší části uzavře, ale vzhledem k tomu, že původně šlo o sérii, která vyšla ve třech knihách, se bohužel nedočkáme pokračování. Finální zvrat tak zůstane nedořešen a český čtenář je ochuzen o zbytek, což je velká škoda. V případě následujícího kousku bych se klidně vrhnul do dalších částí, protože čtení jsem si vskutku užil. A pokud se mimochodem ptáte, kresba Luka Rosse by sice mohla být lepší, i přesto ji však považuji za nadprůměrně kvalitní. 


Sečteno a podtrženo, "Nejmocnější hrdinové Marvelu 95: Nick Fury Jr." je příjemná kniha, která mě svou kvalitou vcelku překvapila, protože jsem upřímně nečekal tak dobrý zážitek z četby. První příběh je sice průměrnější, svůj účel však v rámci knihy plní pěkně. Pak přijde druhý a od začátku až do konce si jej budete užívat. Spencer spolu s Rossem nám naservírovali příjemný, svižný špionážní komiks, který krásně odsýpá od začátku až do konce. Funguje nejen skvěle na seznámení s černošským Nickem Furym, ale zároveň jako dobrý startovní bod na poznání Secret Avengers, jelikož děj není centrován jenom na něj coby vůdce, nýbrž i na další členy týmu. Navíc, pokud jste si u komiksu "Ultimátní komiksový komplet 66: Secret Avengers: Mise na Mars" stěžovali na to, že je málo špionážní, pak je následující kniha přímo pro vás, protože špionáže je - minimálně v hlavním příběhu - podstatně více. Já osobně bych mohl recenzovaný kousek vřele doporučit, ačkoliv se nejedná o kvalitativní špičku celého kompletu.          

Žádné komentáře:

Okomentovat