2020-01-22

#DP75: Ascender Vol. 1: The Haunted Galaxy

Autorem recenze je Daniel Palička.

Ascender Vol. 1: The Haunted Galaxy 
Scénář: Jeff Lemire
Kresba: Dustin Nguyen

Jeffa Lemirea snad nemusím výrazněji představovat. Aktuálně se totiž jedná o jednoho z nejoblíbenějších autorů současnosti, který se pomalu, ale jistě dostává i na český trh. První vlaštovkou byla "Plutona", vydaná pod hlavičkou nakladatelství Crew, spolu s řadou "Černá palice" (neboli "Black Hammer", chcete-li). Posléze následovaly hned dva naprosto geniální grafické romány - "Essex County" o příběhu lidí z farmy a "Rváč" (v originále vydaný jako "Roughneck"), jenž sleduje tragickou cestu bývalého hokejisty. Oba dva jsou to opravdu výborné komiksy, takže rozhodně neváhejte a kupte si je. Rozhodně nebudete litovat vynaložených peněz. 

Jedna z řad, která česky ještě nevyšla, je obsáhlá sci-fi sága "Descender", na níž Lemire spolupracoval s kreslířem Dustinem Nguyenem. Jde o autorský projekt vydaný  u vydavatelství Image, který u kritiků sklidil obrovský úspěch. Tato série je úžasná nejenom proto, že v ní máte propracované postavy a jejich postupný vývoj, ale také proto, že nám představila opravdu propracovaný futuristický svět, kde jste roboty, intergalaktické flotily a vesmírné křižníky nemohli jen tak přehlédnout. Když proto série skončila, fanoušci pocítili smutek. Museli se rozloučit s jejich oblíbenými hrdiny, které milovali po celou dobu čtení, a museli se smířit s definitivním koncem.

Pak však přišlo oficiální oznámení ze strany Image. Vyjde pokračování jménem "Ascender", jež se bude odehrávat 10 let po konci původní řady. Bude jej dělat stejný tvůrčí tým, nicméně dojde k velké změně žánru. Namísto vesmírného sci-fi plného mechanických stvoření jsme se tak dočkali fantasy příběhu, kde nejde ani tak o technologii, nýbrž o magii a přežití ve zcela jiném prostředí, jaké svět ještě neviděl. Fanoušci tak začali jásat, protože jejich sen se vyplnil. Dokázala však první knížka s podtitulem "The Haunted Galaxy" obhájit své místo a úspěšně tak navázat na úspěch svého předchůdce?

Dle mého názoru tak napůl. Na jednu stranu oceňuji veškerou tvůrčí práci obou dvou pánů, protože se snaží, jak nejlépe umí. Nguyenova kresba je naprosto parádní, přičemž Lemire se nebojí experimentovat a nacházet jiné vyprávěcí způsoby. Není ostýchavý, takže s prostředím pracuje, jak to jenom jde, a osudy jednotlivých postav dokáže úspěšně prolínat v několika dějových linkách. A fantasy tématika ději vůbec neuškodila. Tak co je tedy špatně? 

Mně osobně chvíli trvalo, než jsem se pořádně vcítil do děje. Začátek je trochu roztáhlejší, což má sice pozitivní efekt v podobě rozvinutí několika dějových rovin, na druhou stranu si to vyžádalo pomalejší tempo. Zásadní události se začnou dít přibližně v polovině prvního dějového oblouku, a proto bych se vůbec nedivil, kdyby se našli ti z vás, kteří by to po pár minutách vzdali. Hlavní záporná postava tu zatím funguje jako, dá se říct, méně zajímavá složka. Je tu představena její osobnost, toho si cením, jenomže po celou dobu mě nedokázala jakkoliv oslnit. Lemire ji pojal velmi genericky, a tak jediné, co vás na ní zaujme, je její design. Její zbytek je však na bodu mrazu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat