2019-12-09

#2079: Generace 89


Generace 89
Vydalo nakladatelství CPress v pevné vazbě v roce 2019. Vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Kniha "Generace 89" si vzala celkem zajímavý úkol. Seznámit nás s komiksovými autory a především jejich komiksy, které vycházely kolem roku 1989, především pak v letech 1989 až 1993. To bylo období, kdy český komiks, především ten sešitový, zaznamenal neskutečný boom. A nakonec i tvrdý pád. Dovedete si nyní představit, že by nějaký časopis s komiksy vycházel v nákladu 200 000 kusů? Ne, dnes už to snad ani není možné, minimálně taková pecka zatím nevznikla a ani to nevypadá, že by vzniknout měla. Ale byly tu časopisy jako "Kometa" a "Aréna", které to dokázaly, i když jen v krátkodobém měřítku. Ale pravda, "Kometa" měla docela dost dílů (celkem 36), to nebyla jen pětice čísel jako v případě "Arény". Ale byly tu i další magazíny, fanziny a místa, kde mohli tvůrci publikovat. Editor Tomáš Prokůpek pak přináší plejádu zajímavých komiksů, kdy u některých si po letech budete říkat, že jsou pořád dobré, u jiných ani po letech pořádně nepochopíte, o čem vlastně jsou.

Knihu otevírá slovenský černobílý komiks "Dobrodružstvá Ťuťa Ďunďa", který začíná jako sociální satira a mění se v satiru politickou, a to v neskutečně zběsilém organizování panelů, které má něco ze Saudka, ale rozhodně ne jeho přehlednost, kterou jste cítili v každé stránce. Prvním barevným komiksem v knize je "Konec staré struktury", což je takové komiksové ohlédnutí se za pádem režimu. Zajímavý, skoro až kafkovský nápad, který ale mohl být vytištěn ještě před rokem 1989, to by byla teprve síla. Následuje Sheila od Bofa, tedy Bohumila Fencla, kde je také vidět Soudkův vliv, ale spíše v tom, jak je komiks vyprávěn, jak je používán humor. Fenclova kresba je ale specifická a osobitá. A taková je "Sheila", jejíž druhý díl je zde mimochodem otištěn vůbec poprvé. A jo, bavil jsem se. Je to ujeté, je to sprosté, je to zábavné. Za mě jeden z vrcholů sbírky "Generace 89". Tam bych asi klidně zařadil i komiks "Flip, Kastor & kouzelná škeble", který má krásnou kresbu, jako kdyby byla určena spíše dětem, ale přitom parádně absurdní příběh. Takový trochu jiný čtyřlístkový komiks.

Komiks Přízrak" zaujme krásnou kresbou Karla Zemana, bohužel scénář je slabší, ale to je celkově problém komiksů, které jsou v knize "Generace 89" obsaženy. A nejen jich, je to celkově problém českého komiksu. Tohle moje tvrzení pak hned popírá čtyřstránkový kraťas "Kirri", který má skvělou jak kresbu, tak příběh. Jiří Grbavčic vytvořil komiks podle námětu Otakara Batličky a skvěle to zafungovalo. "Rocky Raccoon" je zvláštní ztvárnění písničky od Beatles, kdy konec mě hodně zklamal. "Mysterium of the Black Hole" je pak mysterium samo o sobě. Zajímavá kresba, ale o ději se moc mluvit nedá, jde spíše o pocity z toho, co čtenář vidí. A já mám radši dějovější komiksy. Tohle sice splňuje "Duryan Hyperman", ale v příběhu, který je ta k zběsilý, až to pěkné není. Opět velmi silný vliv Káji Saudka. Bohužel schopnost vyprávět příběh tak silná není. "Conan: Návrat" je prostě zpracování jednoho Conanova příběhu. Kresebně fajn, dějově dobré. Komiks "Barbaři & bohové" mají místy naprosto úchvatnou detailní kresbu. Ale o čem to bylo...

Komiks "Bílá hůl ráže 7,62" má předlohu v povídce Ondřeje Neffa a musím říct, že se velmi dobře čte. Na kresbu jsem si chvíli zvykal, al nakonec dojem nekazí. "Mise lásky XX MP" pak ukazuje saudkovskou kresbu v podání Miroslava Schönberga. A tady je vidět, že šel autor ve správných stopách a nenechal se zviklat šílenou kompozicí ani maximalizací humoru v každém panelu, až to vtipné není. Krátký, zábavný a dobře nakreslený komiks. Kdyby měl poslední komiks s názvem "Dračí let" lepší scénář, kdy při čtení máte pocit, že to bylo celé uměle natahováno že tvůrci původně zamýšleli kratší komiks, než jaký z toho vznikl, byl by tohle další vrchol knihy. Kresba Vladimíra Hanuše je v komiksu prostě skvělá. Kniha "Generace 89" ukazuje, že jsme zde měli skvělé tvůrce - naštěstí někteří se stále drží a sem tam komiks ještě tvoří - ale především v oblasti kresby, co se týká scénářů, i v té době jsme tápali. Není divu, že si kreslíři často brali na pomoc povídky. Někdy to zafungovalo, někdy méně. Kniha "Generace 89" je skvělý editorský počin, který ukazuje, že rok 1989 byl zlomem pro český komiks, který tenkrát dokázal přijít se zajímavými kusy, stejně jako s těmi velmi slabými.

Komiks "Generace 89" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat