2019-09-10

#2031: Královská hra 1


Královská hra 1 (Ōsama Game 1)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Ōsama Game 1" v roce 2010. České vydání má 180 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Nobuaki Kanazawa
Kresba: Hitori Renda

Jakmile jsem zjistil, že nakladatelství Crew vydává další mangu, byl jsem celkem zvědavý na to, o čem to asi bude. Když jsem se pak dočetl, že to bude o nějaké smrtící hře, ani jsem moc nepřemýšlel a řekl jsem si, že tohle je manga, která by mě mohla zajímat a kterou si chci přečíst. A jakmile jsem ji dočetl, musím se svým rozhodnutím souhlasit. Není to vůbec špatná manga, není tak ukecaná jako "Death Note: Zápisník smrti", ale na druhou stranu není ani tak moc propracovaná jako zmiňovaná manga. Není to ani vyloženě originální nápad, ve filmovém světě se tohle v posledních letech objevuje docela často a ten princip bude známý už delší dobu. Nic to nemění ale na tom, že má komiks "Královská hra 1" velmi dobrou gradaci a donutí vás se skoro bát toho, co ještě přijde, co ještě bude. A možná ani nechcete, aby to přišlo. Tohle se mi na podobných příbězích stále líbí a je jedno, klik jich čtu/vidím.

Příběh "Královská hra" není původně mangou, ale jedná se o románovou sérii, kterou napsal Nobuaki Kanazawa, který je u mangy uváděn jako autor scénáře. Společně s Hitorim Rendou se pak postarali o to, aby román dostal komiksovou podobu, která čítá celkem pět svazků, což je paráda, protože se k nám na trh nedostává nějaká další, velmi rozsáhlá série. Takhle se dá předpokládat, že celkem zajímavý nápad bude rychle vytěžen a je jen na autorech, jak se jim to skutečně povedlo a jestli konec bude stejně zajímavý, jako je začátek. A pro mě tohle zajímavý začátek rozhodně je, i když jak říkám, není to v dnešní době už tak moc originální. Pořád je to ale začátek série, která by mohla bavit a která v sobě bude mít silné psychologické a také sociální poselství. Přece jen, jak byste se zachovali by? O co že jde?

máme zde jednu třídu ze střední, která dostane jeden den zprávu, respektive každý, kdo do třídy chodí, dostane stejný e-mail. Jakýsi "Král" v něm požaduje, aby byl splněn kol, který zadá s tím, že Králi se neodporuje. Je to úkol celkem jednoduchý. Dva ve třídě se mají políbit. Nic víc. Není to tak strašné. A je to přece jen sranda. Navíc Králi se neodporuje. A tak to dotyční udělají, smějí se u toho. Další den přijde nový úkol. Jeden mladík má olízat dívce nohy. Pořád je to docela zábavné, takže i tenhle úkol splní. Další den, třetí úkol, už je osahávání. A to se dívce nelíbí. Nepřijde tedy vůbec do školy. Druhý den je ona i mladík, který ji měl osahávat, mrtvý. A najednou už to sranda není, najednou už to začíná být až moc vážné. A tady se celkem zajímavě začínají projevovat psychologické charaktery jednotlivých postav. Někdo nevěří, někdo už uvěřil, někdo se brání agresivně, někdo pasivně. Jenže hra pořád pokračuje a postavy neví, jak z ní uniknout.

Nobuaki Kanazawa umí příběh dobře gradovat, a tak dochází na jeden skutečně skvěle promyšlený úkol, který s několikrát zlomí a vy jen čumíte, jak to vlastně dopadlo. Tohle se hodně povedlo, co se nepovedlo, to je zapojení policie. Jako kdyby byl Nobuaki Kanazawa raději, kdyby policie neexistovala. Možná, kdyby se jí vyhnul úplně, bude to lepší. Takhle to vypadá, že ji použil jen z nutnosti a stejně nemá moc význam. Hitori Renda pak dává postavám ty správné výrazy a hlavně ty vyhrocené, expresivní, jsou velmi povedené. Komiks "Královská hra 1" tak zafungoval. Tohle je první díl, který mě bavil, má skvělý konec, kdy se doslova těšíte na další dění a je správně úchylný, což se mi taky zamlouvá, i když osobně bych uvítal, kdyby se jednalo i o komiks velmi explicitní. Takový "Královská hra 1" není. To nic nemění na tom, že příběh zaujme. Teď si jen počkat, jak se to vyvine.

Komiks "Královská hra 1zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat