2019-11-25

#2069: Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci


Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci (The Cartoon History of the Universe III - From the Rise of Arabia to the Renaissance)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2005. Původně v této podobě vyšlo jako "The Cartoon History of the Universe III - From the Rise of Arabia to the Renaissance" v roce 2002. České vydání má 302 stran a prodává se v plné ceně za 590 Kč.
Knihu koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Larry Gonick
Kresba: Larry Gonick

Docela dlouho mi trvalo, než jsem se ke knize "Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci" dostal, alespoň ve srovnání s tím, že první dva díly už mám nějakou chvíli za sebou. Ale docela jsem se na třetí díl těšil, protože historii mám rád a ještě raději jsem, pokud je podávána zábavnou formou. A v případě knihy "Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci" to rozhodně nadále platí. Larry Gonick neztratil nic ze svého přístupu a dál se snaží, aby veškeré údaje, které čtenáři předává, byly prezentovány formou, která je přehledná, smysluplná a navíc taková, aby zde byla patrná určitá kauzalita. Tahle událost vede k tamté, tahle ovlivnila tuto, apod. A funguje to. A navíc je to pořád vtipné, kdy v podstatě u každého panelu máte pocit, že je to vtípek, ať už obrazový nebo slovní.

Jak název knihy "Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci" napovídá, období, kterému se kniha primárně věnuje je od 7. století do roku 1492, tedy do roku, kdy byla objevena Ameriky a kdy se začínají podle všeho psát moderní dějiny, protože přesně tak jsou nazvány další dva díly této série, tedy "Komiksová historie moderního světa". K těm se ale dostaneme příště. Na knize "Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci" je hezké nejen to, že popisuje danou epochu, ale především to, že se to autorovi daří způsobem, kdy máte pocit, že nechce prezentovat jen to obecně známé, ale i to další, co se ve světě také dělo. Ale jasně, moc odkazů na české dějiny nečekejte. Vlastně vůbec. Ani zmínka o Mistru Janu Husovi zde není, i když kostnický koncil zmíněn je, nepamatovalo se ani na Karla IV. Z Gonickova pohledu tohle nebylo pro Evropu až tak zásadní.

Tohle opomenutí mu určitě promineme, přece jen není náš národ pro světové dějiny až tak zásadní, ale zároveň musíme chápat, že forma, kterou Gonick zvolil - tedy srozumitelnost, stručnost, návaznost jednotlivých událostí - ho do jisté míry omezovala. Samozřejmě že by bylo možné vytvořit komiks, který bude mít tisíce stránek, ale už se z toho ztratí přehlednost, jednotlivé události na sebe nebudou navazovat a bude toho příliš, aby to mohl čtenář všechno pojmout. Nemluvě pak o tom, že jeden autor by to asi těžko zvládl a bylo by potřeba pořádně rozsáhlého týmu. Takhle dostáváte historii přehledně, stručně, a přesto se zajímavými odbočkami tak, abyste pochopili, jak se nejen Evropa vyvíjela. Kniha "Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci" v odkazu prvních dvou publikací skvěle pokračuje.

Kniha "Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci" by se dala shrnout jako boj náboženství o nadvládu a mezi sebou, kdy se ukazuje, že ani jedno není lepší, ale stále se snažila překonávat, zajistit si svoje věřící, svoje pozice. A nakonec se jim to v různých oblastech podařilo, aby pak mezi sebou dlouho válčili o Jeruzalém. A další jiná místa. Jako kdyby se jednalo o období, kdy války jsou tím zásadním, co se děje, ale je zde vidět i růst některých měst, stejně jako pád jiných. Dějiny se zde naštěstí nesmrskávají jen na přehled bojů, i když ten prostě není možné vynechat. Jsou to války a různé nájezdy, které utvářely národy a hranice, které dokonce vedly k tomu, že některé kultury naprosto zanikly. I tohle je zajímavé poučení, s nímž kniha "Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci" přichází.

Žádné komentáře:

Okomentovat