2019-06-12

#1998: Plants vs. Zombies: Železná jízda - 60 %


Plants vs. Zombies: Železná jízda (Plants vs. Zombies: Petal to the Metal)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Plants vs. Zombies: Petal to the Metal" v roce 2016. České vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Tobin
Kresba: Ron Chan, Brian Churilla

Komiksovou sérii Paula Tobina "Plants vs. Zombies" mám celkem rád, a to i přesto, že mi hra nijak k srdci nepřirostla. Jednou jsem ji zkusil, ale nijak mě nenavnadila na to, aby jí nějak více podlehl. Měl jsem raději jiné hry, oddechovky, které se dají hrát i na telefonech. I tak mě ale komiks "Plants vs. Zombies" bavil a zatím mám ve své sbírce všech pět, tedy s tímto už šest dílů, které se na našem trhu prozatím objevily. Jasně, zrovna poslední kniha "Plants vs. Zombies: Nový domov", mě až tak nezaujala, ale díl "Plants vs. Zombies: Železná jízda" už zase reputaci napravil a já jsem od komiksu dostal přesně to, v co jsem doufal. Něco, co je oddechové, ale zároveň takové, aby se u toho člověk usmál. A tohle mi u knihy "Plants vs. Zombies: Železná jízda" rozhodně nechybělo.

Jasně, možná jsem se nesmál nějak moc nahlas, i když to možná bylo tím, že jsem knihu četl na nemocničním lůžku, kde se mi prostě smát nechtělo. Ne že bych měl nějaký vážný stav, ale když je člověk v prostředí, kde jsou cizí lidé, což ve špitále většinou je, neprojevuje se tak hlasitě jako v soukromí. No, nebo alespoň já to tak mám. Takže i když jsem se nesmál nějak moc nahlas, kniha "Plants vs. Zombies: Železná jízda" mě i tak bavila a minimálně jsem se hodně culil. Zase mi přišlo, že Paul Tobin měl skvělé nápady a doslova chrlil vtip za vtipem, v čemž mu pomáhal i Ron Chan, kreslíř hlavního příběhu. Komedie je tu opět prezentována slovem, ale i obrázkem a jeho některými detaily.

Nebudu tvrdit, že scénář komiksu, alespoň co se celkového příběhu týká, je nějak světoborný, to zase ne, ale Paul Tobin do toho dává tolik humoru, že vás dovede strhnout, a to i v případě, pokud před vás postaví celkem jednoduchý příběh o tom, jak si zombie a lidé dají závod o to, kdo konečně opustí město, aby ti druzí měli klid. Zápletka jednoduchá, už jde jen o to, jak moc šílené to bude. A že to je šílené docela dost. Jsou tu místy tak pitomé zvraty, až máte pocit, že jste se ocitli v absurdní literatuře. A to se mi líbí, nebudu lhát. Během cesty se dějí bizarní situace, objevují se ještě divnější postavy, prostě celkově je to správně ujeté, což prostě můžu. Tohle mi stačí ke štěstí. Je fajn, že se tohle podařilo s produktem, který má marketingový charakter. Když jsem v ruce držel ještě neotevřenou první knihu, nic takového bych si nepomyslel.

Kniha "Plants vs. Zombies: Železná jízda" hodně hraje na to, že tu jsou super ujeté designy, což není spojeno jen s dopravními závodními prostředky, které částečně vidíte už na obálce, ale je to spojeno i s tím, kudy projíždějí, co potkávají apod. Je tady toho v tak jednoduchém příběhu opravdu dost, na čem se vyřádila představivost obou hlavních tvůrců, až se to jeví skoro neuvěřitelné. A k tomu máte navíc ještě krátký bonusový příběh, kde Paul Tobin s Brianem Churillou paroduje noirové příběhy. Docela mu to jde, ale to už je ne až tak nutná jednohubka k jinak povedené komedii. Nečekejte od knihy "Plants vs. Zombies: Železná jízda" nějaké velké čtení, o to opravdu nejde, ale pokud vás podobný humor baví, myslím, že budete spokojeni.

Žádné komentáře:

Okomentovat