2019-05-27

#1986: Skalpy 10: Konec cesty - 90 %


Skalpy 10: Konec cesty (Scalped: Trail's End)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 56 až 60 v sérii "Scalped" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2012. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 379 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra

Stoprocentní hodnocení nedávám prostě jen proto že jsem čekal, že některé postavy dopadnou jinak a myslím si, že by to více sedělo naturelu celého komiksu. ale tohle je skutečně čistě subjektivní, kdy na konci jsem měl vlastně pocit, že tohle je depresivní happy end. Ale proč ne, jsem si jistý, že se to bude líbit, protože ta cesta k těm finálním stránkám, je skvělý masakr, kde se možná tolik nepředvádí Aaron, i když i on má své skvělé momenty, ale především se ukazuje R. M. Guéra, který de odvádí snad nejlepší práci, jakou pro tuhle sérii udělal. Hlavně ve scénách beze slov je natolik skvělý, že jsem hltal každý panel a měl jsem pocit, že se dívám na film, který se přede mnou odvíjí. Jeho práce se světlem a stínem je naprosto parádní a scény ve tmě jsou naprosto unikátně, přehledně, ale přitom skvěle atmosféricky zvládnuté. Kniha "Skalpy 10: Konec cesty" tak pro mě byla především potěchou pro oko.

Ale nebudu křivdit scenáristovi, Jason Aaron se také předvedl v dobrém světle a příběh zakončil. Jasně, že ho zakončil tak, že některé osudy pokračují, nemohl vyvraždit úplně všechny, ale zrovna u některých, kteří přežili, jsem si říkal, že by bylo vlastně celkem fajn, kdyby to nedoklepaly až do konce. Ale možná to je vlastně Aaronův mistrovský tah, kdy chce ještě čtenáře naposledy překvapit tím, že to dopadne trochu jinak, než jak by se k atmosféře příběhu jako takového hodilo, I když jasně, pokud jsem mluvil o happy endu, je to hodně temný happy end, a to rozhodně ne pro všechny. Hodně mě pak mrzel pro jednu z postav, které zde dostaly poprvé trochu více prostoru. Zrovna u ní se ale atmosféra celého komiksu držela docela dobře. Ať ale říkám, co chci, rozhodně se nebojte toho, že by Aaron nějak vyměkl, to ho rozhodně nepotkalo.

V knize "Skalpy 10: Konec cesty" najdete skutečně pořádný masakr, těch mrtvých je tam opravdu hodně. Zrovna tohle je to, co jste si od finále série "Skalpy" představovali. Střelba, spousta krve, spousta mrtvol. A patří o tam. Stejně jako intriky a šmejdství, které nakonec může vyhrát. alespoň v nějakém případě. Ne, kniha "Skalpy 10: Konec cesty" rozhodně není z těch, které by vás dějově skutečně zklamaly. A do toho je zde ještě skvělá kresba. Jason Aaron a R. M. Guéra souzní a skvěle se doplňují, takže i když vás třeba příběh vyloženě neodstřelí, povede se to kresbě, které je jedno, jestli je den, nebo noc, jestli se střílí, provozuje sex nebo se prostě jenom kecá. Všechno je zachyceno naprosto parádně, skoro jako kdyby si R. M. Guéra nechával to nejlepší právě na poslední díl série. A má i hezký smysl pro humor, což dokazuje bonusový materiál, jenž se na konci "Skalpy 10: Konec cesty" objevuje.

Série "Skalpy" je rozhodně jednou z nejlepších sérií, které vyšly i v češtině. Tedy z hlediska komiksu a z hlediska kriminálního žánru. Jason Aaron nám ukázal, jak se můžeme těšit i na deset knih naditých depresí, a chtít ještě víc. R. M. Guéra nám zase ukázal, že i jen z pohledu na kresbu se můžete přenést do suché rezervace, kde je bordel, špína, lidská nesnášenlivost a smrt jen kousek od vás. Tohle je série "Skalpy" a to je i její poslední díl "Skalpy 10: Konec cesty". Je dobře, že se podařilo sérii vydat až do konce. Nakladatelství Crew tím získává další hvězdičky za svou činnost a za to, co všechno pro překladový komiks dělá. A jestli jste se k téhle sérii ještě nedostali, konečně tak můžete učinit, třeba tím, že si všech deset dílů koupíte a přečtete. Tohle je vážně čtení, které stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat