2019-01-04

#1885: Skalpy 9: Zatni pěsti - 90 %


Skalpy 9: Zatni pěsti (Scalped: Knuckle Up)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 50 až 55 v sérii "Scalped" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2012. České vydání má 140 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra, Jordi Bernet, Denys Cowan, Steve Dillon, Dean Haspiel, Igor Kordej, Brendan McCarthy, Jill Thompson, Timothy Truman

Blížíme se velkému finále. Ale neblížíme se nějak pomalu, blížíme se v pořádné rychlosti, kdy máte pocit, že při čtení se najednou roztřískáte o zeď, jaká je to jízda. Protože je jasné, že taková jízda nemůže skončit dobře. Už jen proto, že rozhodně dobře neprobíhá. Kniha "Skalpy 9: Zatni pěsti" je jen dalším potvrzením toho, že tahle série je prostě bez naděje, že zde není nic dobrého, že všechny osudy jsou temné a všechny postavy skončí v márnici. A pokud náhodou ne, bude jejich cesta až do konce bolavá, velmi bolavá. Není to jen případ Dashiella, který má co dělat, aby ještě držel pohromadě, ale je to případ i postav vedlejších. V knize "Skalpy 9: Zatni pěsti" například velmi zaujme osud šerifa Karnowa, který se jevil jen jako vedlejší postava, ale tady dostává prostor, který využije naplno.

Když čtete knihu "Skalpy 9: Zatni pěsti", máte pocit, jako by se příběh nadechoval. Jako kdyby to měl být poslední nádech před takovým vydechnutím, které shodí všechny karty ze stolu a domeček z nich prostě zmizí. Anebo je to takový ten pocit, kdy se vám začne stahovat hrdlo a žaludek a vy pomalu začínáte dávit, abyste se následně vyzvraceli. A přesně tohle nás čeká v poslední knize, která by se k nám měla dostat v průběhu roku 2019. A zase se nám uzavře jedna série. To vůbec není špatné! "Skalpy" jsme si zasloužily a každá z knih nám to dokazuje v tempu skutečně vražedném. "Skalpy 9: Zatni pěsti" je asi nejlepším příkladem, protože krve, kolik se zde objevuje, je opravdu hodně. A krvácet budou i ti, od nichž byste to možná ani nečekali. Hlavně to finále je velmi povedené a vy budete chtít křičet, že musíte mít ten poslední, desátý díl hned.

Dashiell je na tom zdravotně celkem špatně. Je v nemocnici a nemůže mluvit. Šerif Karnow se rozhodl, že konečně bude jako polda stát za něco a postaví se všem těm zlým hochům, které trpěl. Tentokrát bude skutečně zákonem. Rudá Vrána má krizi víry a svědomí, takže se snaží napravit všechno, co dělal, alespoň to tak vypadá. Zavírá vlastní varny perníku a nedělá mu problém zradit nebo rovnou zabít své lidi. Asi je celkem jasné že tohle není cesta k úspěchu, ale cesta do záhuby. Ale jako kdyby tam směřovaly všechny postavy, nejen Rudá Vrána. Ten už měl svůj osud nalajnovaný tak nějak od začátku. Bylo jasné, že zrovna jeho postava nemůže skončit dobře. Ale mohu se mýlit. Odpověď na tuhle otázku nám dá právě až poslední kniha. Ale rozhodně se nemusíme bát, že by to byla nuda. Poslední scéna v komiksu "Skalpy 9: Zatni pěsti" dává najevo, že to bude pořádně drsné. Jako kdyby doteď nebylo...

Jason Aaron v sérii "Skalpy" ukázal svoje mistrovství, které minimálně v ničem, co je od něj vydáno česky, nepřekonal. Tady je všechno tak dobře napsané, tak dobře zrežírované, že prostě není moc co vytknout. Jasně, snad možná až ta přemíra temnoty, která se v komiksu objevuje (dějově i kresebně), ale ono to prostě k tomu příběhu patří. Navíc vás Jason Aaron dokáže dostat i svými vedlejšími postavami. Když už si myslíte, že tu nějaká postava byla jen proto, aby zabrala trochu místa, tak najednou zjistíte, že její význam byl zásadní. V jedné jediné scéně si uvědomíte, jak je ten svět zkurvený a že ta naděje opravdu neexistuje. Ani trochu. Minimálně ne v knize "Skalpy 9: Zatni pěsti". A patří to tam. Je to temné, je to nehezké, ale je to zatraceně dobré. A to se k nám tato série dostávala těžko, nejprve jen přes magazín "Crew2". Ale dočkaly jsme se a už jsme skoro u konce. Nemůžu se finále dočkat!

Žádné komentáře:

Okomentovat