2019-05-15

#1978: Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu - 60 %


Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu (銃夢)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně v tomto vydání vyšlo v roce 2013. České vydání má 588 stran a prodává se v plné ceně za 589 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jukito Kiširo
Kresba: Jukito Kiširo

A série "Bojový anděl Alita" se nám uzavřela. Kniha "Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu" je skutečně poslední knihou, která vyšla, tedy samozřejmě v rámci tohoto souborného vydávání. Musím říct, že tohle souborné vydávání jsem si docela oblíbil, ať už to bylo v této sérii anebo v rámci série "Crying Freeman: Plačící drak". Přece jen, najednou dostanete skutečně hodně příběhu, vydávání netrvá tak dlouho a stačí vám nakonec vlastně jen čtyři knihy, abyste se dočetli, jak to celé bylo. To je prostě něco, co u delších sérií oceníte. Máte je dřív v knihovně. Třeba u série "Gantz" by se mi to také hodně líbilo. Série "Bojový anděl Alita" je trochu podobná v tom smyslu, že chvílemi je zde hodně akce a příběh doslova letí kupředu. Nemusíte pak na pokračování moc dlouho čekat a rovnou dostanete pořádnou dějovou nálož. A "Bojový anděl Alita" je sérií, kde je fajn, že se to odvine docela rychle. Přiznám se, její finále není z těch, které by mě dokázal úplně uchvátit.

Když knihu "Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu" otevřete, chcete vědět, jak to s ní dopadne. Jak se nakonec vypořádá s Novou, jestli se vrátí ke starým přátelům a hlavně, jestli se ještě setká s Idem, i když s ním už to vypadá hodně bledě. Ale nějaká naděje tu přece jen byla. Co se týká Ida, tak má příběh celkem zajímavý vývoj s musím uznat, že to bylo překvapivě citlivě a emotivně napsáno. To se mi velmi líbilo. Ostatní aspekty jsou... rozporuplné. Je docela zajímavé místo, kde se Nova skryl, protože je to imaginativní, fantaskní a krásně šílené. Jenže pak dojde k tomu, že se odehrává až moc scén, které jsou vlastně jen snové, když to zjednoduším. A tím se kniha dost natahuje, alespoň vzhledem k tomu, jak je nakonec zakončena, i když k tomu ještě dále. Je naznačeno dost, jak to mohlo dopadnout, co zde mohlo být, ale něco je tak nějak nevyužito. Je to škoda, začíná to být dost rozpatlané a rozplizlé.

Zajímavostí knihy "Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu" jsou dva konce. Je zde jeden, který nyní autor považuje za oficiální, jak napsal, což je konec první, kterým příběh končí. A pak je zde ještě dalších sto stránek, což je vlastně bonus v podobě druhého konce, původního, který nakonec autor změnil. Popravdě, nevím, co si o tom mám myslet. Nemyslím si to, e to je dobrý krok, už jen proto, že si nemyslím, že by byť jeden konec byl nějak zajímavější, nějak převyšoval ten druhý. A to ani nemluvím o tom, že se mi nelíbí ani jeden konec, který autor zvolil. "Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu" končí trochu jinak, než byl veden. Před sebou jste měli celkem akční komiks, který se najednou chtěl proměnit v něco poetického, v něco trochu hlubšího. On to nebyl náhlý přerod, protože k němu docházelo postupně v jednotlivých knihách, ale jako kdyby to sérii tolik neslušelo, jako kdyby to bylo něco navíc a skoro až zbytečné.

Série "Bojový anděl Alita" končí knihou "Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu" a jsem docela rád, že už to nebylo delší. Ne že by série neměla nápady, ale popravdě jsem měl pocit, že se v určitých ohledech začíná podobat sérii "Ghost in the Shell". Byly zde dobré nápady, ale najednou se začaly obalovat v balastu a místo toho, aby je autor vysvětloval v příběhu, prostě si pomohl poznámkami pod čarou Jasně, pořád to není úroveň "Ghost in the Shell", ale v určitých ohledech to na mě působí jako neschopnost autora tohle vysvětlit čtenářsky lepším, zajímavějším a přijatelnějším způsobem. Zase mě trochu těší, že Jukito Kiširo dokázal sérii dokončit, a to způsobem, který je uspokojující. Je zde zakončení, a i když vám nemusí sednout, příběh se uzavřel. Jasně, že by se v něm dalo pokračovat, ale to skoro u každé série. nakonec dokazuje to "Battle Angel Alita: Last Order". Takhle je ten konec ale fajn, sedí a dává smysl. Ale tenhle příběh skončil a já neměl pocit, že to byl jeden z těch konců, které by ve mně příliš zanechaly. Kniha "Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu" je jinak 600 stran dobrého čtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat