2019-02-07

#1909: Sherlock 1: Studie v růžové - 50 %


Sherlock 1: Studie v růžové (Sherlock: A Study In Pink)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Sherlock: A Study In Pink" v roce 2013. České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mark Gatiss, Steven Moffat
Kresba: Jay.

Fanoušci Sherlocka Holmese určitě budou znát seriál "Sherlock", který v roce 2010 začala vysílat britská stanice BBC a který získal skutečně celosvětový zájem a respekt. Je to jiný Sherlock Holmes, je moderní, ale pořád má velmi dobré příběhy, které staví na původních dějových linkách Arthura Conana Doyla, ale přitom se staví do současného světa, i když stále s pocitem, že tohle není něco, co by původní dílo ignorovalo, nebo se snažilo popřít dobu jeho vzniku. Vznikl vskutku jedinečný seriál, kde excelují především dva herci v hlavních rolích. Benedict Cumberbatch jako Sherlock Holmes a Martin Freeman jako John Watson. Když se podíváte na obálku knihy "Sherlock 1: Studie v růžové", asi vám celkem snadno dojde, že komiks adaptuje právě tento seriál. Benedict si je docela podobný. A Martin vlastně také. To je bohužel hlavní problém celé knihy. Je to jen seriál v knize.

Tedy samozřejmě ne celý seriál, ale jen jeho první díl, "Studie v růžové". Když si budete pročítat jednotlivé stránky, uvědomíte si, že opravdu nečtete nic jiného, než komiksovou adaptaci televizního díla. Je to tak věrné, že pokud jste viděli seriál, budou se vám před hlavou odehrávat jednotlivé scény, a postavy budou pronášet slova se speciální dikcí, kterou jim dali jejich herečtí představitelé. Kniha "Sherlock 1: Studie v růžové" je skutečně věrnou adaptací. Chce se říct bohužel, protože v tomhle ohledu kniha jednoduše nenabízí nic navíc a jede se v zajetých kolejích, jako kdyby se tvůrce kresby, který se skrývá pod pseudonymem Jay. - bál trochu zaexperimentovat, jít trochu jinam, než jen opakovat cestou, po níž se vydali tvůrci seriálu. To si pak čtenář řekne, pro koho vlastně ta kniha je. Pro fanoušky seriálu Ale co z toho budou mít? Upomínkový předmět v knihovničce? Pro nadšence Sherlocka? Ti už nejspíš milují, nebo odsoudili seriál, takže tohle jim nic nového nepřinese. Pro neznalé diváky? No, nemyslím si, že by je to k seriálu nějak extra přitáhlo.

Jeden by řekl, že manga styl může příběhu trochu pomoct, dát mu něco jiného, ale ve skutečnosti se ukazuje, že tomu tak není. Nijak nevadí, že se skutečně jedná o klasickou mangu, tedy takovou, kdy knihu čtete odzadu, ale vadí spíš skutečnost, že obsah je tak nějak jen překreslení toho, co bylo na obrazovce, do menšího počtu panelů. A to je všechno. Nic víc, nic míň. Jasně, co čekat od adaptace, je to pořád adaptace, jako scenáristé komiksu jsou uvedeni scenáristé seriálu, ale tak nějak jsem měl prostě pocit, že tohle není nic navíc, že tohle není nic, co by nějak mělo prohloubit vaši lásku k britskému seriálu. Ale musí se autorovi kresby nechat, že rozhodně mangu tvořit umí. Čtení má spád, popasoval se i s komplikovanějšími scénami - například sledování taxíku - jež ani v komiksovém provedení neztrácí náboj. A to je fajn. Jenže pořád je to jen to, co uvidíte na televizní obrazovce, jen je to věrně zachyceno.

Kniha "Sherlock 1: Studie v růžové" možná bude na neznalého člověka působit celkem svěže, ale nevím, jestli se takový člověk ještě najde. Přece jen, původní seriál je hodně známý, stejně jako postavy Holmese a Watsona. Čtení samo o sobě není špatné, příběh je dobře vystavěn, ale umělcova invence, v tomto případě invence kreslíře, nebyla až tak nutná, respektive nebyla nějak základně přidána k příběhu, který je sám o sobě dobrý a který ještě lépe funguje ve chvíli, kdy jsou jednotlivé scény hrány skutečnými herci a nejen jejich manga karikaturami. Karikatura v tomhle smyslu není bráno jako urážka, ale jednoduše kresebné zjednodušení s tím, že celkem snadno poznáme, o jakou postavu se jedná. I když nutno říct, že Watson a Lestrade sem tam splývají. Na knihu "Sherlock 1: Studie v růžové" se nedovedu dívat jinak než jako na celkem zajímavý experiment, který ale nepřinesl nic výrazného, proč by stálo za to pokračovat. A přesto další manga provedení vyšly. A podle všeho vyjdou i česky.

Komiks "Sherlock 1: Studie v růžovézakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat