2018-09-21

#1810: Američtí bohové 1: Stíny - 50%


Američtí bohové 1: Stíny (American Gods: Shadows)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě a v limitované edici s odlišnou obálkou v roce 2018. Komiks původně vyšel jako "American Gods: Shadows" v roce 2018. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 749 Kč.

Scénář: Neil Gaiman, P. Craig Russell
Kresba: Colleen Doran, Scott Hampton, P. Craig Russell, Walter Simonson

Bez mučení se přiznám, že jsem původní Gaimanovu knihu nečetl. Vím o ní, mám jí v paměti uloženou jako něco, co bych si jednou mohl přečíst, ale nikdy jsem si ji nekoupil a ani do ní nenakoukl. Takže když jsem se dostal ke komiksu "Američtí bohové 1: Stíny" vpravdě jsem nevěděl, co bych měl vlastně čekat. Když jsem se do komiksu "Američtí bohové 1: Stíny" začetl, a že mi to trvalo dlouho, říkal jsem si, že nakonec možná ani na to, abych si román koupil, nedojde. Najednou zde nebylo nic moc, co by mě k tomu přimělo, co by mě skutečně upoutalo, co by mě donutilo číst komiks jedním dechem. Jako kdyby tomu něco chybělo, jako kdyby to byl jen další Gaiman, navíc v neskutečně ukecaném komiksovém zpracování, kdy jsem si říkal, jestli vlastně P. Craig Russell nějak zkracoval, anebo se rozhodl, že tam přepíše slovo od slova, jenom to nechá skutečně bohatě ilustrovat.

Román "Američtí bohové" má celkem jednoznačný název, i když to zjistíte až ve chvíli, kdy se do příběhu začtete. Tohle samozřejmě dovede prezentovat i komiks, protože ten se od příběhu nechce moc odchýlit. P. Craig Russell je celkem věrným adaptátorem Gaimanovým románů. Však spolupracují už také pěkně dlouho, jejich spolupráce se datuje už k "Sandmanovi". Jejich spolupráce pak úspěšně pokračovala, mnohdy prostě tak, že Russell adaptoval Gaimanovu beletrii, jak se můžeme přesvědčit třeba u komiksů "Koralína" nebo "První kniha hřbitovní" a "Druhá kniha hřbitovní". Russell má u nás vydané i další příběhy, ale pokud se jedná o jeho adaptace Gaimana, v poslední době je skutečně jen adaptuje, ale nikoli už tak ilustruje, i když u komiksu "Američtí bohové 1: Stíny" je uvede i jako ten kdo komiks rozvrhl. Kresby se ale primárně ujal Scott Hampton, což není volba, která bude sedět každému. Jeho kresba je místy prostě mdlá a nezáživná.

Zpět k příběhu. Ten se točí kolem postavy Stína, jenž byl ve vězení, ale zrovna se má dostat ven. Těší se na svou milující a milovanou ženu, jenže všechno dopadne trochu jinak. Najednou není u své manželky, ale je ve službách muže, který si nechá říkat pan Středa. Setkání s ním je rozhodně zvláštní, ale ještě zvláštnější je průběh jejich společné cesty, která následuje. Pravda, není vždy společná, někdy se rozdělí, ale velmi záhy pochopíte, jaký má cesta vlastně smysl. Stín se stává součástí války mezi americkými bohy. A tady začíná být mytologie celkem zajímavá. Svět, který nám Gaiman prezentuje, je starý, ale přitom nový. Jsou zde epizody do minulosti (mimochodem kreslené jinými autory včetně Russella), které jasně říkají "tohle psal Gaiman". Ale funguje to, vytváří se příběh, který je zajímavý. A jsem si jistý, že v beletristickém provedení tomu tak skutečně je.

Komiksová verze "Američtí bohové 1: Stíny" mě prostě nedokázala oslovit. Pokud už tu mám komiksové provedení, chtěl bych něco navíc, ale to mi zde chybí. Ty ilustrace jsou pěkné, mnohdy je kompozice panelů celkem zajímavá, až překvapivá, ale nad snovými výjevy jsem se nijak nerozplýval. Nakonec se jako nejzajímavější ukázaly vedlejší epizody, které doplňují hlavní příběh. Jsou kresleny jinými tvůrci, P. Craig Russell, Walter Simonson a Colleen Doran. Oživují příběh jak z hlediska děje, tak i vizuálně. Musím ale říct, že jsem z komiksového zpracování i tak spíše zklamaný. Kniha krásná, velká, pevná vazba, spousta stránek, ale toho děje je zde málo, zajímavých scén také, celkově je podání strašně bezkrevné a ubíjející. Až ke konci jsem se dostal do postav. Jenže to už byla osmá nebo devátá kapitola. Jsem zvědavý, jestli se podařilo v druhé knize příběh trochu oživit, alespoň v tom komiksovém podání.

Komiks "Američtí bohové 1: Stíny" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat