2018-08-13

#1781: Kick-Ass 3: Nářez 3 - 90 %


Kick-Ass 3: Nářez 3 (Kick-Ass 3)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako sešity 1 až 8 minisérie "Kick-Ass 3". Souborně poprvé vyšlo v roce 2014. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mark Millar
Kresba: John Romita Jr.

Nemám rád, když něco končí, a tak jsem se zrovna ne příliš rád začítal do knihy "Kick-Ass 3: Nářez 3", která je posledním dílem série, kterou psal Mark Millar a kreslil John Romita Jr. Zdůraznil bych právě skutečnost, že se jedná o poslední díl, který tvořili tihle dva, protože "Kick-Ass" rozhodně neskončil a vychází nová série, kterou už Millar půjčil i další autorům a kresby se ujali jiní umělci. Vycházejí dvě série. Sérii "Kick-Ass" začal psát a kreslit původní tým, ale od čísla sedm už jedou Steve Niles a Marcelo Frusin. Sérii "Hit-Girl" začal Mark Millar s kreslířem Ricardem Lopezem Ortizem a od čísla 5 ji přenechal Jeffovi Lemirovi a Eduardovi Rissovi. Ale to už je zase na jiný příběh, my jsme aktuálně u posledního dílu, který tvoří uzavřenou sérii, a to spolu s knihami "Kick-Ass: Nářez", "Kick-Ass 2: Nářez 2" a "Kick-Ass: Nářez - Zabijačka". Ano, česky už nám vyšlo všechno, co se dalo, teď jsem zvědavý na to, jestli se k nám postupem času dostane i to nové, čemu osobně příliš nevěřím. Ale Kick-Ass bude holka, tak možná...

Jak jsem řekl, nemám rád, když něco končí, o to je to horší, když si člověk to něco zamiluje. A v případě komiksu "Kick-Ass" se mi to stalo. Je to pro mě oblíbená značka a skutečnost, že to mělo knihou "Kick-Ass 3: Nářez 3" skončit, se mi prostě nezamlouvala. Jenže co naděláte, když je to stejně tak dobré, že knihu zhltnete na posezení a budete se jen divit, co ti dva ještě vymysleli. A jsem rád, že si pro to zase vzali rovnou osm sešitů, protože ten příběh si to zasloužil, i když to není jen namachrovaná a sakra krvavá akce, protože tady jsou i postavy a jejich osudy, je zde poměrně dost dialogů. Ale nemusíte se bát, i na krvavou řežbu dojde a pořád je to ten skvělý Romita, na jehož panely jen zíráte. Takové odseknutí hlavy nebo průstřel vypadají opravdu krásně hnusně.

Příběh se točí kolem toho, že Hit-Girl, tedy Zabijačka skončila ve vězení, ale Kick-Ass je ochoten udělat všechno proto, aby ji s Věčnou spravedlností dostal ven. Nebo skoro všechno. Vzhledem k tomu, že to jsou všichni přizdisráčové, tak nakonec skončí u toho, že budou trénovat a Zabijačku zachrání, až skutečně budou mít pocit, že jsou dost schopní, což může trvat věčně, jak si Zabijačka sama uvědomuje. Do hry se pak ještě dostávají mafiáni. Rodina Genovese má ještě jednoho bosse, který se do města vrací až z daleké Sicílie, kam byl odklizen. A Rocco Genovese bude pořádný magor. Do toho ještě policajti, především zkorumpovaní, problémy uvnitř Věčné spravedlnosti a také psychologové, kteří si myslí, že mají na to, aby napravili jednu hodně rozbitou holku.

"Kick-Ass 3: Nářez 3" není skvělý komiks jenom proto, že je zde parádní akce, že se vracejí postavy, že jsou zde brutální rubačky. Je to také výborný komiks proto, že jsou zde skvěle zobrazeny jednotlivé postavy, že jsou zde zajímavé vztahy a jejich vývoje, ale také to, že tohle není o superhrdinech, jak je známe, ale o pitomcích, kteří si myslí, že je parádní si na ně hrát, ale vlastně vůbec netuší, co by měli dělat. I tohle je pozérství a na to také Millar cílí. Komiks je zábavný, je ironický, je satirický, ale přitom - i když si ze superhrdinů dělá srandu - je taky bere takové, jaké jsou. A i s nimi je možné vytvořit hodně dobré příběhy. "Kick-Ass 3: Nářez 3" je toho skvělým příkladem a i po této knize budete sérii milovat, pokud jste ji milovali na začátku.

Komiks "Kick-Ass 3: Nářez 3" zakoupíte na stránkách Crew v brožované vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Kick-Ass: Nářez"
"Kick-Ass 2: Nářez 2"
"Kick-Ass: Nářez - Zabijačka"

Žádné komentáře:

Okomentovat