2018-08-12

#1780: Tomb Raider Archivy S.3 - 40 %


Tomb Raider Archivy S.3 (Tomb Raider Archives Volume 3)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Vyšlo původně jako čísla 35 až 50 série "Tomb Raider" v letech 2003 až 2005. Souborně vyšlo v roce 2017. České vydání má 496 stran a prodává se v plné ceně za 1 300 Kč.

Scénář: James Bonny, Dan Slott
Kresba: Různí

Je mi líto, ale na lepší hodnocení tohle prostě nedosáhne. U prvních dvou knih byl ještě silný efekt toho, o jaký formát se jedná a že v tom formátu kresba přece jen vynikne o dost lépe, ale tohle už se s třetí knihou vytratilo a já jsem se zaměřil na to, co vlastně pořádně čtu. A ne, nebylo to nic, co bych si chtěl příliš dlouho pamatovat. Lara Croft jako postava v sobě má dobrý potenciál - je jako Indiana Jones, spousta dobrodružství, snaha hledat, ne krást. Tohle však nestačí. Ve skutečnosti se Lara místy už jeví jako celkem protivná postava, která ani neplní jeden ze svých základní úkolů, které od svého navržení má - má být sexy. Ale takové komiksy v knize "Tomb Raider Archivy S.3" ani moc nejsou. Jsou spíše akční, i když i na nějaké ty sexy samoúčelné pózy dojde. Nepřišlo mi ale, že by jich bylo tolik. Mimochodem, všimli jste si, jak jsou ty komiksy příliš prudérní a sex tu není? Ze série se pak snadno stane nudný mainstream.

Kniha "Tomb Raider Archivy S.3" obsahuje celkem šestnáct původních sešitů, které vycházely v letech 2003 až 2005. Scenáristou je až na poslední číslo James Bonny, poslední číslo si jako scenárista vzal na triko Dan Slott. Všechny příběhy jsou si velmi podobné v tom, že Lara se podívá na nějaké exotické místo, celkem jednoduše zde najde, co hledá, a někdo z jejích přátel, které si James Bonny vymýšlí za pochodu, zemře. Tohle mi na komiksu hodně vadilo. I když máte pocit, že by měla mít Lara historii, ta se v podstatě scvrkla jen na to, že je zde vztah k otci, který ji ovlivňuje, i když nevím jak, a to je všechno. Pak se prostě jen objeví někdo z její minulosti, který většinou dřív nebyl představen, a to jen proto, aby ještě v tom díle anebo v následujícím zemřel. Člověk se diví, že Lara ještě nějaké přátele vlastně má, protože všichni umírají.

Ani celková kompozice série "Tomb Raider" nebyla nějak moc promyšlená. Hodně se hrálo na to, že jsou zde jen jednotlivé epizodky, které mají minimální následky. Pokud už nějaké následky mají, tak se vyřeší o pár sešitů dál a je hotovo. Jenže postava Lary v sobě má prostě potenciál pro něco rozsáhlejšího. Nejen malé epizodky, které jsou během dvou nebo tří sešitů ukončeny, ale něco rozsáhlejšího, velkolepějšího. Mně tu chybělo hledání stop, pátrání, skládání mozaiky dohromady. O tohle přece v podobných příbězích jde. Lara ale většinou jen najde předmět na první místě, kam koukne. Tohle z toho smyje všechno to dobrodružství a ty příběhy jsou najednou celkem prázdné. Je to škoda, protože Lara v sobě má větší potenciál. Ale tady nebyl zájem budovat příběhy a vlastně ani postavu. Nevím, jestli to bylo omezeními ze strany vlastníků práv, ale pokud ne, tak tady scenárista opravdu neodvedl dobrou práci. Poslední příběh z pera Dana Slotta už je trochu jiný a zajímavější.

V knize "Tomb Raider Archivy S.3" na vás ale ještě čeká jedna bonusová povídky, která se původně objevila v knize "Lara's Book: Lara Croft and the Tomb Raider Phenomenon", jejímž autorem je Douglas Coupland, jenž se postaral i o povídku "Air Tibet", která je právě bonusem na konec. Přiznám se, nic moc horšího jsem v životě snad nečetl, a to dělám porotce na literární soutěži. Jasně, nejsou tam chyby, ale dějově je to místy tak blbé, až to pěkné není. Já netvrdím, že nemůže být povídka přehnaná, ale to jde i při zachování nějaké základní logiky. Tohle je jen jeden velký nesmysl. Je hezké, že u nás komiks "Tomb Raider" vychází v takovém formátu, ale ani ten nezachrání skutečnost, že to příběhy samotné za moc nestojí. Lara asi přece jen bude nejlepší v samotné hře, kde jí to sluší nejvíce.

Knihu "Tomb Raider Archivy S.3" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Tomb Raider Archivy S.1"
"Tomb Raider Archivy S.2"

Žádné komentáře:

Okomentovat