2018-08-10

#1778: Druuna 3 - 50 %


Druuna 3 (Serpieri Collection. Druuna 04: La Planète oubliée/Clone; Druuna: Anima)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vycházelo jako knihy "La Planète oubliée" v roce 2000, "Clone" v roce 2003 a "Anima" v roce 2016. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 589 Kč (brožovaná) a 849 Kč (vázaná).
Scénář: Paolo Eleuteri Serpieri
Kresba: Paolo Eleuteri Serpieri

Když jsem přemýšlel o tom, jakou dát knize "Druuna 3" nakonec známku, říkal jsem si jestli nejít nakonec do toho podprůměru. Ale rozhodl jsem se, že ještě zůstanu na průměru, a to i přesto, že "Druuna 3" je opravdu velmi špatnou knihou, tedy po stránce scenáristické. Co nakonec bylo tím impulsem, na jehož základě jsem se rozhodl, že si kniha "Druuna 3" nezaslouží hodnocení pod 50 %? Tím impulsem byla celkem logicky kresba a samozřejmě i Druuna samotná, protože to je jedna z nejkrásnějších komiksových žen, i když je ve své dokonalosti neskutečně nerealistická. Je to ale splněná fantazie mnoha mužů a Paolo Eleuteri Serpieri tohle věděl, protože i on nám je tím, kdo takovou ženu chce vidět nakreslenou v různých pózách. Druuna je prostě sexy a Serpieri si jen plnil vlastní fantazie.

S knihou "Druuna 3" se nám dostávají na český trh zbylé tři sešity, které doposud nebyly česky publikovány. Poslední sešit, který je nazván "Anima" je vlastně takovým origin sešitem, který má v původním číslování číslo 0, i když se jedná o sešit nejnovější. Navíc sešit velmi specifický, jak bude dále poznamenáno. První dva sešity, které jsou v knize obsaženy, mají čísla 7 a 8 a vyšly v originále již v letech 2000 a 2003. "Anima" je z roku 2015. Ale jsou to právě první dva sešity, které dle mého hodně sráží celou sérii dolů a tím i knihu "Druuna 3". Je to dáno tím, že v podstatě celou dobu Druuna někam směřuje, je jedno kam, někoho potkává, někoho míjí, vše se odehrává v krajině, která je tak nějak techno-apokalyptická. A do toho Druuna mluví nebo přemýšlí.

Představte si sto dvacet stránek komiksu, kde hlavní hrdinka pořád omílá dokola jedno a to samé - neví, kde je, neví, proč se jí děje, co se jí děje, ale má strašnou chuť na sex a v podstatě si to rozdá s kým může, minimálně ve fantazii, i když ne třeba své, aby ale stále měla nějaké průpovídky a dávala najevo nějaké zábrany, které stejně padají. I když nutno přiznat, že Serpieri není téměř explicitní, většinu stránek se snaží o to, aby byla Druuna maximálně sexy, jen sem tam zajde do hardcore akce. A taková je zde vlastně jen jedna, alespoň ve smyslu detailů. Asi by to chtělo, aby i u nás vyšly Serpieriho sketchbooky, které v sobě mají i trochu odvážnějšího, pokud se nahoty týká. První dva sešity v knize "Druuna 3" jsou sice sexy, místy hodně, ale scénář, který nikam nemíří, a prázdné fráze, vás dovedou pořádně otrávit.

Naštěstí je zde ještě poslední sešit, který netvrdím, že je scenáristicky skvělý, ale Serpieri v něm udělal to, co měl udělat i v předchozích dvou sešitech - vyvaroval se jakéhokoli textu. Hlavní blonďatá hrdinka - odkdy je Druuna blondýna, že? - zde nepromluví jediné slovo a my si tak skutečně můžeme užít kresbu, která je velmi sexy, navíc má fantastický háv, který skoro až odkazuje na komiks "Arzach" od Moebia. A beze slov to jde Druuně dobře, hodně dobře, je snesitelnější a v konečném důsledku ani nevadí, že je zde minimalistický příběh, který čtenáři moc neřekne, protože ten se může kochat jen kresbou a není rušen nějakými nahodilými bláboly. Kdyby se v prvních dvou sešitech v knize "Druuna 3" vynechal text, mnoho na škodu by to nebylo. Spíš naopak.

Komiks "Druuna 3" zakoupíte na stránkách eshopu Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy
"Druuna"
"Druuna 2"

1 komentář:

  1. Anonymní11/8/18 11:51

    Drunna jediná záležitost v MDEKU kterou jsem odmítl kupovat. Nepotřebuju pokaždé číst nějaké veledílo, ale tunu textů o ho..ě s blbkou v hlavní roli,to taky nedám :-) Doufám že CREW s ní už skončila.

    OdpovědětVymazat