2018-07-12

#1749: Znovuzrození hrdinů DC - Batman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů - 60 %


Znovuzrození hrdinů DC - Batman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů (Batman Detective Comics 1: Rise of the Batmen)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě (s bílou nebo černou obálkou) a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 934 až 940 série "Batman Detective Comics (Rebirth)". Souborné vydání vyšlo v roce 2017. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevní vazba) .
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: James Tynion IV
Kresba: Al Barrionuevo, Eddy Barrows, Alvaro Martinez

"Znovuzrození hrdinů DC" se nám rozjelo celkem na plný plyn a kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Batman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů" je další ukázkou toho, že se vlastně nejedná o nové začátky, ale spíše o to, že se příběh posouvá trochu jinam, trochu jiným směrem. Rozhodně se ale nedá říct, že by kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Batman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů" překopávala celý Batmanův svět, i když je nutné uznat, že k celku zajímavému a odlišnému vývoji zde dochází, ale to spíše ve smyslu směřování Batmanovy rodiny. Celkem příjemná je skutečnost, že se jedná o příběh, který nadále navazuje na dění, jež zde bylo v nedávných letech, tedy konkrétně se jedná o "rok nula", jenž u nás také vyšel v rámci série "Batman", a to v komiksech "Batman 4: Rok nula - Tajné město" a "Batman 5: Rok nula - Temné město".

V ději se ale posouváme trochu dál a sledujeme Batmana. Jasně, asi nijak moc velké překvapení, ale sledujeme i Batwoman, což je přece jen trochu zajímavější, protože se jedná o postavu, která není v českých luzích a hájích až tak známá. Osobně jsem si myslel, že se jedná o postavu zajímavou, ale to, jak je nám prezentována zde, mě moc nebavilo. I když je vlastně středobodem celého dění, tak její vztah s otcem mě popravdě trochu nudil. Ale nevadí, jsou zde ještě další postavy jako Red Robin, Spoiler (to snad není spoiler), Orphan a Clayface. Co mají tyhle postavy společného? Kromě toho, že některé možná ani neznáte, primárně skutečnost, že se stávají členy jednoho týmu. Vážně? I Clayface? Možná se tomu budete trochu divit, ale ono to funguje!

A o že mají Batman, Batwoman, Red Robin, Spoiler, Orphan a Clayface společného? Jednoduše to, že mají vytvořit tým. Vlastně se jedná o tým, který povede Batwoman, ta bude trénovat ostatní, kromě Batmanem a Batman bude takovou tou šedou eminencí, která se bude starat o to, aby to fungovalo. A také je tím, kdo ví, proč se vlastně tým vytváří. Jak už to tak bývá, blíží se hrozba, která je skutečně nebezpečná a kterou by Batman sám nezvládl. Takže se opět řeší to, že Batman je sice silný, ale potřebuje kolem sebe parťáky, i když svou nedůvěrou se stará o to, aby akorát všechny štval, a pokud ne všechny, tak rozhodně Batwoman a Red Robina, což je prostě Robin, akorát červený. Mimochodem je to Tim Drake.

Kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Batman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů" v sobě neobsahuje žádný velký příběh, spíše mi to přijde jako klasický konstrukt -vymyslet něco obrovského, co Batman nezastaví, něco, proti čemu je malý, aby se nakonec ukázalo, že i když ho zajmou, má všechno pevně v rukou, protože se na to prostě dokázal představit. Ale nutno uznat, že jsou zde scény, které jsou zábavné (Clayface byl skvělá volba), scény, které jsou cool (Batman a jeho zajetí a následný vývoj) a postavy, které stojí za sledování (Clayface, ale i Red Robin či Orphan, kterou bych chtěl třeba vidět víc). Konec knihy "Znovuzrození hrdinů DC - Batman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů" nás nechá trochu tápat a doufat, že další díl bude tak dobrý, aby nám to stálo za koupi. A asi si ho koupíme, protože prostě chceme vědět, jak to pokračuje.

Komiks "Znovuzrození hrdinů DC - Batman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat