2018-06-20

#1727: Sága 7 - 80 %


Sága 7 (Saga 7)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 37 až 42 série "Saga". Souborné vydání vyšlo u Image Comics v roce 2017. České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Fiona Staples

Nakladatelství BB/art pokračuje ve vydávání série "Sága", a to již sedmým dílem, což je paráda, protože aktuálně je venku v originále jenom o knihu napřed s tím, že devátá kniha by měla v originále vyjít v říjnu 2018. Podle všeho tak zůstaneme držet tempo se zahraničním vydáváním, což je dobře, protože "Sága" je nadále výtečnou sérií, která ale v případě knihy "Sága 7" nadchne hlavně svou fantazií a nápady, které autoři prezentují, než samotným vývojem děje, který jako kdyby se zpomalil, a to i přesto, že dochází k pořádnému skoku v čase. Ale to už je se série "Sága" spojeno. Když už nevíte, co by se ještě mohlo stát, tak se prostě skočí v čase kupředu, abychom sledovali skutečně jen to zajímavé.

Marko a Alana jsou zase spolu, Alana je těhotná, jsou na palubě stromové lodi, je s nimi jejich dcera, která nám pěkně vyrostla, další postavy ubyly, ale další nové přibyly, ale to jsme se dověděli v předchozích dílech. Společně na palubě lodi je s nimi ještě jedna zástupkyně Markovi rasy, která je sama o sobě zajímavá, ale také Princ Robot IV., který se stal jejich ne až tak dobrovolným společníkem, ale události tomu tak chtěly. A další na ně čekají. Brian K. Vaughan a Fiona Staples ale mají v příběhu mnohem více postav, na které je potřeba se zaměřovat, další přibývají, a tak se příběh soustředí na různé fragmenty. Skutečně ani nevadí, že dění sem tam poskočí o půlroku, kdy nevíme, co se dělo. Má to smysl.

Tentokrát se s hlavními postavami ocitáme na jedné kometě, která směřuje vesmírem dál a kde oni chtějí jen dotankovat palivo do své lodi, aby se skutečně dostali tam, kam potřebují. Někdy jsou ale zastávky delší, než by si jeden představoval. A na těch zastávkách se stávají věci, s nimiž postavy nepočítají a které divák třeba ani nečeká. Něco takového se stane i na kometě Phang. Musím říct, že něco takového jsem ani já nečekal, ale vlastně mám rád, když se stane něco neočekávaného, co na čtenáře má efekt, co ho nenechá chladným, o čem třeba bude ještě chvíli přemýšlet, bude mu to líto. Brian K. Vaughan je moc dobrý vypravěč, takhle tohle zvládl skvěle. Ale opět je to primárně jeho synergie s Fionou, která funguje dokonale.

"Sága 7" je opět jednou z těch knih, které vám ukazují, že i komiks může být pořádně explicitní a že to vůbec nevadí, samozřejmě pokud si nemyslíte, že by to mohlo ublížit dětem, ale tak jim to nedávejte číst. Myslím si, že násilí i nahota, obojí názornějšího, někdy až naturalistického ražení, do dobrého příběhu patří, pokud se jedná o příběh, kde má násilí i sex svoje místo. A tady mají. Vždyť mají místo i v životě. Někdy naštěstí, někdy bohužel. "Sága" je komiks, který vás nadchne a nepustí. Je tak bohatý, že i u sedmé knihy budete zírat na to, co všechno budete moct sledovat. A co dovede Fiona nakreslit, a jakým způsobem, to je mnohdy skutečně spektakulární. Na její dvojstránky jsem jenom čuměl s otevřenou pusou. Tohle je něco co chcete u čtení komiksů zažívat.

Komiks "Sága 7" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Sága 1"
"Sága 2"
"Sága 3"
"Sága 4"
"Sága 5"
"Sága 6"

Žádné komentáře:

Okomentovat