2018-06-06

#1713: Alisik 1: Podzim - 70 %


Alisik 1: Podzim (Alisik 1: Autumne)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Alisik 1: Autumne" v roce 2013. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hubertus Rufledt
Kresba: Helge Vogt

Když jsem viděl, že nakladatelství Crew vydalo komiks "Alisik 1: Podzim", trochu jsem si říkal, že tohle je něco, nad čím bych asi normálně ohrnoval nos. Jenže pak zjistíte, že to je evropský komiks a přece jen jsem rád za každý, který se u nás objeví. Navíc ho Crew vydala v pevných deskách, což je na novinku také docela zajímavé. A tak jsem si říkal, že to nebude něco jako "Emily Strange: Ztracená, temná a znuděná", což zrovna nebyl komiks, který by mě nějak moc zaujal. Hodně stylizovaný, v podstatě jen černobílý, zaměřený na emo holky a kluky. No, hlavně holky. Na první pohled je komiks "Alisik 1: Podzim" odlišný minimálně v tom, že je celobarevný, i když jsou zde barvy stylizované a laděné spíše do tmavých odstínů.

Co od komiksu "Alisik 1: Podzim" čekat? Rozhodně nečekejte nějakou rozjásanou emo věc, není to komiks, který by se vás snažil pobavit, tedy ve smyslu rozesmát, naopak je to komiks, který je celkem temně laděný, a to jsem - přiznám se - úplně nečekal. Předpokládal jsem, že to bude odlehčené počtení, že zde budou vtípky, že si budou autoři dělat ze smrti srandu. A oni se skutečně v některých pasážích dovedou dívat na dění s nadhledem, ale přesto převládá určitý pesimismus a deprese, které jsou spojené s tím, do jaké situace se hrdinka dostala, stejně jako tím, že mají přijít události, které očividně budou mít spíše negativní vliv na to, co se postavám bude dít. A kdo jsou postavy? Jsou to mrtví.

Obálka knihy "Alisik 1: Podzim" se musí pochválit, protože když se na ni podíváte z trochu jiného úhlu, vyvstávají na ní postavy, které normálně můžete přehlédnout. I proto je pevná vazba ještě o něco více opodstatněná. A právě obálka už vám dá tušit, že mrtví tady budou hrát důležitou roli. Však je Alisik jednou z nich. Najednou se probudí a zjišťuje, že je na hřbitově a že je mrtvá. Zjistí, že se jmenuje Alisik, ale to jen proto, že jí to řeknou mrtví, kteří si to přečetli na jím náhrobku. Alisik si nic nepamatuje, a jen sem tam se jí objeví nějaká vzpomínka, ale není schopna z ní vytvořit svou vlastní minulost a zjistit, kdo je. A tak jen tak "přežívá", bloumá nocí, protože přes den v podstatě neexistuje. Ale ne že by se nic nedělo, ono se děje, jsou nám představovány jednotlivé postavy a také skutečnost, že na hřbitov budou mít vliv události zvenčí.

Komiks "Alisik 1: Podzim" je navíc zajímavě stylizován. Jsou zde krátké psané částí, básně přímo od Alisik, každá stránka je specificky zdobena, mění se barevné spektrum podle potřeb, jsou zde vsuvky, ale nic z toho nenarušuje, jak celistvost komiksu, tak hlavní příběh, který je zde vyprávěn. A i když není komiks "Alisik 1: Podzim" vyloženě k popukání, bude vás jeho čtení bavit. U knihy "Alisik 1: Podzim" jsem se tak zase přesvědčil, že bych rozhodně neměl knihu soudit podle obalu, protože v téhle je toho víc, než se na první pohled zdá. Ač není kniha vyloženě hororová, což by mi asi sedělo trochu víc, má k hororu skoro blíže než ke klasické emo romanci, kterou byste si pod ukázkami mohli představit. Navíc milovníci Tima Burtona zde mohou vidět lehkou podobnost figur s těmi filmovými.

Komiks "Alisik 1: Podzim" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat