2014-03-17

#542: Emily Strange: Ztracená, temná a znuděná - 40 %

Emily Strange: Ztracená, temná a znuděná (Emily the Strange: Lost, Dark, and Bored)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako "Emily the Strange: Lost, Dark, and Bored" v roce 2006. České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bob Reger, Jessica Gruner, Brian Brooks a Kitty Remington
Kresba: Buzz Parker


Emily Strange je zvláštní postava, která ukazuje, jak světy marketingu a reklamy v současné době promlouvají i do umění. Nebo do tvorby, abych zase nezveličoval význam téhle třináctileté holky, co se samozřejmě narodila v pátek třináctého. Emily Strange prvně vznikla jako marketingová postava, jako maskot, který se objevoval na skateboardech, ale postupně se z ní začal stávat fenomén, objevovala se na oblečení, různých předmětech, atd. Prostě klasická marketingová postava současnosti, která vydělává jen na tom, že se objevuje na různém spotřebním zboží. Něco jako opice Paula Franka, anebo ještě příhodněji, jako Hello Kitty. Z čistě obchodního prostředí se však Emily přenesla i do klasičtější kreativní tvorby.

V roce 2001 vyšla první ilustrovaná kniha s Emily Strange (nesla název "Emily the Strange"), která byla následována dalšími třemi. V roce 2007 se společnost Dark Horse rozhodla, že bude publikovat tuhle postavu sešitově. První tři díly pak najdete právě v českém vydání "Emily Strange: Ztracená, temná a znuděná". Jedná se o trochu obsáhlejší sešity, kdy každý má okolo 50 stran. To dává čtenáři celkem dost materiálu na čtení, ale nemyslím, si, že by se jednalo o něco, co by ho mělo až tak moc nadchnout. "Emily Strange: Ztracená, temná a znuděná" je alternativa, a tak se prostě nejedná o komiks, který by nadchnul každého.

Pokud mluvím o alternativě, tak tady to není alternativa jen komiksová, ale i alternativa kulturní. "Emily Strange" jednoznačně cílí na emo subkulturu, i když si nemyslím, že by z ní měli být i emo jedinci nějak moc nadšení. A pokud ano, pak už chápu ty jejich povadlé obličeje. Emily Strtange je holka, vždycky v černém, co je neustále znuděná, chce být ztracená a navíc hledá temnotu. Když si tohle tak přečtete, máte pocit, že je to vlastně emo klišé a nevíte, jestli si z toho autoři vlastně dělají srandu, anebo celou postavu myslí vážně. Vzhledem k tomu, kolik věnují úsilí proměnlivé kresbě a naprosto nudným povídkám, asi se přikloníte k variantě, že to prostě dělají pro peníze. Rob Reger zas tak moc jako emo nevypadá.

Každá kapitola ("Nuda", "Ztracená" a "Temnota") je rozdělena do většího množství kratších povídek a do zbláznění se omílá pořád ono titulní téma. V první části pořád nuda a ona to pořádná nuda je. Je to jako kolovrátek, který se zaseknul. Líbí se mi, že se někdo pustil do takhle alternativního projektu a měl s tím úspěch, ale ty scénáře jsou opravdu strašné, a pokud nemáte trochu vztah k této subkultuře, nejspíš vás akorát otráví. Navíc mi ani nepřijde, že jsou nějak moc nápadité. V tomhle směru skutečně vyniká kresba, kdy jsou využívány různé styly, různé druhy kresebných pomůcek. Tohle je jednoznačně největší pozitivum, díky kterému stojí za to knihu alespoň prolétnout.

Knihu zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat