2018-04-30

#1686: Crying Freeman: Plačící drak 5 - 100 %


Crying Freeman: Plačící drak 5 (クライング フリーマン)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 13 až 15 příběhu "Granátová jablka", kapitoly 1 až 6 příběhu "Cesta za svobodou" a kapitoly 1 až 12 příběhu "Cesta za svobodou: Paprsek ve tmě" v sérii "Crying Freeman" (japonsky クライング フリーマン, v japonské transkripci "Kuraingu Furiiman") souborně v tomto vydání v roce 2006 u Dark Horse, původně vycházelo pod nakladatelstvím Shogakukan týdně od roku 1986. České vydání má 408 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.

Scénář: Kazuo Koike
Kresba: Rjóiči Ikegami

Tak jsem se po docela dlouhé době dostal i k poslední knize ze série "Crying Freeman: Plačící drak" a musím říct, že i tentokrát to pro mě byl zážitek, jaký jsem z jiné mangy většinou zatím neměl. Každá kniha série "Crying Freeman: Plačící drak" mě nesmírně bavila a mám pocit, že mě ovlivnila i v mé vlastní tvorbě. Moje kniha "Agentura 1: První tým" začala vznikat v době, kdy jsem poprvé četl knihu "Crying Freeman: Plačící drak 1". Samozřejmě to je román, ne manga, ale měla na knihu vliv dějová linie a poetika série "Crying Freeman: Plačící drak". Ale dost o mé knize a troše té sebepropagace, vrátím se raději ke knize "Crying Freeman: Plačící drak 5", která uzavírá cestu hodně specifické hlavní postavy, ale i cestu hodně specifického příběhu. "Crying Freeman: Plačící drak 5" dál ukazuje to, v čem je série hodně osobitá a rozhodně díky tomu není určena pro každého.

Hned na šesté straně najdete obrázek, který se musel nechat v originále vycenzurovat, což je strašná škoda, protože si myslím, že zrovna sérii "Crying Freeman: Plačící drak" by strašně sedělo, kdyby ta cenzura neexistovala a kresba Rjóičiho Ikegamiho by zde byla v celé své kráse, protože on lidské tělo dokáže kreslit skutečně nádherně, místy až fotorealisticky, navíc samozřejmě velmi často trochu vyhypované o pořádné svalstvo, které naopak vyznívá trochu nereálně. Ale nejen esteticky krásné postavy jsou součástí příběhu, což se mi líbí ještě víc, i když Paj Ja Šan zase tolik prostoru nedostává. Když se ale objeví na scéně, vždycky to stojí za to. Tentokrát se ale děj soustředí skutečně hlavně na Plačícího draka, který musí dokončit souboj z knihy "Crying Freeman: Plačící drak 4", aby následně pomohl jedné rodině, která pomoc ani moc nechce, ale čest mu nedovolí jinak. V posledním příběhu v knize se pak vrací do Japonska, aby se tak příběh uzavřel v jeho domovině a tak trochu i v jeho vzpomínkách, ale i v jeho současnosti.

Líbí se mi, že se Kazuo Koike zbytečně nesnažil o to, aby bylo finále celého příběhu zbytečně velké, velkolepé, vybuchující, epické. Nemusíme se bát, že by to nebylo akční, protože akce je zde opravdu dostatek, ale Koike postupuje tak, že se snaží být v jednotlivých příbězích jiný, nikoli nutně za každou cenu větší. Tohle je dobré a v souvislosti s celou poetikou příběhu je pak finále skutečně takové, které mi do příběhu pasuje. A poslední panel prostě souzní s tím, jak se série jmenuje, jak se vyvíjela. Tohle je zakončení, které se mi hodně líbilo, i když nutno říct, že by mi vůbec nevadilo, kdyby série ještě pokračovala dál. Ale zase je asi pravdou, že už by se Koike možná moc začal opakovat a už by to nemuselo být ono. Skončit v nejlepším je také umění a knihou "Crying Freeman: Plačící drak 5" se to dle mého podařilo.

Kniha "Crying Freeman: Plačící drak 5" nabízí to, co očekáváte. Je zde silný hlavní hrdina, jsou zde krásné ženy, je zde nahota, jsou zde i celkem úchylné scény, které už mi v japonském podání prostě přijdou normální. Nechybí akce, která je skutečně krásně rozkreslená, souboje jsou výborné a pořád dokážou překvapit. Jsou zde výborní záporáci a hlavně poslední Freemanův skutečně velký souboj je prostě parádní, i když to není vyloženě nic nového, že by Plačící drak bojoval s někým, kdo je v úplně jiné váhové kategorii než on sám. Kniha "Crying Freeman: Plačící drak 5" je prostě skvělým zakončením série, jež mě dokázala okouzlit už od svého začátku. A nejinak tomu bylo i na jejím konci. "Crying Freeman: Plačící drak" je za mě rozhodně jedna z nejlepších mang, které u nás česky vyšly, pokud ne manga úplně nejlepší. Plačící drak mě prostě dostal.

Komiks "Crying Freeman: Plačící drak 5zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat