2018-04-25

#1683: Dvanáctý Doctor Who 1: Terorformace - 50 %


Dvanáctý Doctor Who 1: Terorformace (Doctor Who: The Twelfth Doctor - Terrorformer)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Doctor Who: The Twelfth Doctor - Terrorformer" v roce 2014. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robbie Morrison
Kresba: Dave Taylor

"Doctor Who" pro mě není vyloženě neznámá, dokonce jsem viděl i film "Doctor Who: Shada", který se vrací ještě na konec 70. let, kdy se mělo jednat o ukončení jedné ze sérií, ale nějak na to kvůli stávce nedošlo a film se nedotočil - proto byly mimochodem v roce 2017 přidány místo hraných animované pasáže a snímek byl konečně dokončen. Ale to byla ještě éra čtvrtého doktora, my se ale v komiksovém provedení máme podívat na doktora dvanáctého, kterého hrál Peter Capaldi, který je celkem věrně ztvárněn na obálce knihy a který je samozřejmě i uvnitř. Jaký bude komiks podle kultovní britské sci-fi série, která už se v současnosti připravuje na doktora třináctého, kterým bude vůbec poprvé žena? Byl jsem hodně zvědavý, už i proto, že seriál vlastně neznám.

Musím říct, že mi kniha Robbieho Morrisona a Dava Taylora nesedla. Ne že by mi nějak extra vadila kresba, naopak, ta se mi díky své stylizaci a karikatuře líbila, ale nesedl mi scénář a ta snaha neustále dělat vtipy a neustále nechat postavy kecat. To, co může díky pohybu a mimice, případně i celkově díky charismatu herce fungovat v seriálu, to nemusí úplně fungovat na stránkách komiksu. A dle mého názoru to ani úplně nefunguje. Těch proslovů postav, toho popichování je tu tolik, že místy máte pocit, že celá stránka je tu vlastně jen proto, aby se řekl nějaký vtip, navíc ne moc dobrý. Je hodně vidět, že se hraje na to, že čtenáři budou postavy znát a budou k nim mít blízko a asi od nich dostanou to, co čekají. Já jsem asi čekal trochu víc.

Kniha "Dvanáctý Doctor Who 1: Terorformace" v sobě má dva příběhy. První se věnuje tomu, co je v názvu, tedy "Terorformaci", kdy se lidé na jedné planetě rozhodli, že ji změní z ledové na tropickou, ale zapomněli na to, co by se mohlo stát, kdyby... Prostě kdyby se objevilo nějaké stvoření, které je bude chtít zničit. Je vidět, že pro poměrně krátký příběh je tu vybudována docela dobrá mytologie, což je fajn, ale na to, jak je bohatá, je celkem rychle ukončena. Druhý příběh se pak vydává do Indie, a to hned v několika časech, především pak v minulosti a v budoucnosti, kdy doktor řeší případ uctívačů jedné bohyně. Vizuálně zajímavě, dějově ne až tak nápadité, ale díky tomu, že je to zase celkem bohaté na mytologii, docela to funguje.

V komiksu "Dvanáctý Doctor Who 1: Terorformace" jsem si konečně uvědomil - aniž bych pořádně znal seriál - proč si udržel tak dlouhou popularitu, anebo minimálně to, proč se tak dlouho točí. Vzhledem k tomu, jakou je Pán času postavou, prostě není možné vyčerpat náměty. Vždycky je možné se vrtnout do jiného času a do jiného prostoru a kolem toho vystavět novou zápletku. A asi to funguje, když to diváky pořád baví. Nějak mě to ale nepřimělo k tomu, abych se na seriál podíval. Třeba se to podaří dalším komiksům, jež u nás s doktorem vyjdou, protože minimálně ten desátý nás ještě čeká. A samozřejmě ještě minimálně druhý dál dvanáctého. Třeba to bude víc než jen snaha o spoustu hlášek, které nefungují, v bohatých a vizuálně krásných světech.

Komiks "Dvanáctý Doctor Who 1: Terorformace" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

1 komentář:

  1. Fanoušci Doktora si směle mohou k hodnocení přičíst 20-30%. Obávám se, že žádný komiks s Doktorem nebude vhodný startovací bod pro lidi, co ho neznají, jsou to prostě další epizody pro znalé fandy.
    Všechno to kecání a pokusy o vtípky a sebeparodie jsou věci, se kterými jsem já sám měl problém, když jsem se seriálem začínal, ale je to prostě velká část identity té značky a v rámci toho odvedl scénarista fakt dobrou práci.

    OdpovědětVymazat