2018-04-26

#1684: Goon 9: Pohroma jménem svědomí - 100 %


Goon 9: Pohroma jménem svědomí (The Goon: Calamity of Conscience)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "The Goon: Calamity of Conscience" vydávané od roku 2009 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Eric Powell
Kresba: Eric Powell

Jestli jsem si myslel, že dějově je kniha "Goon 8: Dost prokletí pro všecky" taková nedokončená, že se jedná jen o nástup, který je trochu moc brzy ukončen, v tom případě přišla hned záhy odpověď v podobě knihy "Goon 9: Pohroma jménem svědomí", která ukončuje velký příběh okolo Labrazia, i když rozhodně nekončí příběh úplně. V knize "Goon 9: Pohroma jménem svědomí" najdete pořádné náznaky toho, co bude dál a rozhodně je ještě se na co těšit. Ale nejprve bylo potřeba, aby se uzavřel příběh, který se otevřel v plné síle v předchozí knize. A to Eric Powell zvládl skvěle, a to jak tím, aby byl emotivní, tak i tak, aby byl skutečně hnusný. A ano, jsou zde scény, které jsou odporné, které dovedou čtenářem otřást, pokud nemá tolik načteno nebo nakoukáno.

Kniha "Goon 9: Pohroma jménem svědomí" se nám otvírá několika zajímavými scénami, které mají celkem zásadní důsledek na to, co se dál stane, a to i přesto, že se jedná o scény relativně banální. Ale tady už není prostor vkládat prázdné scény, tady je všechno důležité. Takže pokud jste si mysleli, že bahňáci mají jen vedlejší roli, anebo Krkavec, či děti ze sirotčince, tak jste se spletli. Každý je pro děj důležitý, každý je důležitý pro to, jak všechno dopadne. A jak se Ericovi Powellovi podařilo uzavřít celý příběh Labrazia v jediné knize? Popravdě, ještě tak do poloviny to vypadalo, že to bude pořádně dlouhé a že nejdříve to může skončit v desáté knize. Ale ukázalo se, že je Eric skutečně výborným vypravěčem a udělal to nejjednodušší, co mohl. Prostě do toho skočil rovnýma nohama a nesral se s tím.

V knize "Goon 9: Pohroma jménem svědomí" jsou skvělé akční pasáže, ale rozhodně nejsou tím nejlepší, co v komiksu najdete. Naopak se ukáže, že jsou zde jiné části, které jsou lepší, a to v tom, jak moc jsou emotivní. Jasně, v první řadě očekáváte humor, ale není to jen humor, co vás tady dostane. Jsou to jiné emoce, emoce smutku, emoce spojené s tragédií, emoce spojené s tím, že někdo umírá. A do toho je zde pořád nadhled, který prostě sérii neopouští. Ale Goon jako postava je najednou temnější, je jiný než na začátku, jeho život už najednou není tak pohodový, jak se celou dobu tvářil. Díky tomu to má správnou sílu a díky tomu se k postavám ještě více přimknete. Tohle nejsou jen srandovní karikatury, mají svou hloubku, i když je někdy celkem bizarní a směšná.

V případě knihy "Goon 9: Pohroma jménem svědomí" prostě neuděláte chybu. Ale potřebujete znát i zbytek série. Já tak ale nějak doufám, že si čtenáři už dávno uvědomili, že tohle je tak dobrá série, tak jiná, tak specifická, že budou chtít i další knihy a nic se na tom nezmění. "Goon" je prostě něco, co nám v překladovém komiksu nesmí chybět, a jsem rád, že už jsme to dotáhli až tak daleko, že jsme odhalili další pád Labrazia. Ale ještě nás toho docela dost čeká, a to je dobře. Teď jen budeme napjatě čekat, kdy k nám zase Goon i s Frankym vtrhnou a ukážou nám, že to sice může být vážné, ale pořád je to paráda, která je neskutečně zábavná. Tentokrát už jako v knize "Goon 8: Dost prokletí pro všecky" nedostáváte navíc komiksy od jiných autorů, žádné bonusy, tohle je čistý Powell, a tak je to nejlepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat