2018-04-12

#1674: Grandville 4: Noël - 80 %


Grandville 4: Noël (Grandville Noël)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Grandville Noël" v roce 2014 ve Velké Británii. České vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Bryan Talbot
Kresba: Bryan Talbot

Nakladatelství Comics centrum vydalo spolu s knihou "Grandville 3: Bête Noire" i čtvrté pokračování série, které nese název "Grandville 4: Noël". Jsem celkem rád, že se série nakonec i na českém trhu uchytila a že jsou zde fanoušci, kteří si ji chtějí koupit. Bryan Talbot zde exceluje v tom, jaký svět si vytvořil, jak dodržuje jeho pravidla a jak dokáže postavy a specifika "Grandville" skvěle využít pro svůj příběh, který rozhodně nenudí. Ale co je ještě lepší, každý příběh je nápaditý a odlišný od toho předchozího. Komiks "Grandville 3: Bête Noire" byl spíše klasickým, detektivním příběhem, skoro ve stylu Sherlocka Holmese, alespoň v první polovině, aby se následně změnil téměř v bondovku. "Grandville 4: Noël" je také detektivním komiksem, ale jiného ražení.

Komiks "Grandville 4: Noël" sází spíše na klasické buddy detektivky, kdy jsou dva parťáci, kteří si navzájem kryjí záda, i když ze začátku se rozhodně nejednalo o tým, který by mohl fungovat, protože oba jsou jiní. Jak je asi jasné, dá se předpokládat, že tentokrát nebude buddy příběh spojen s LeBrockem a jeho klasickým parťákem Rodderickem. Ten chce být na svátky s rodinou, ale LeBrock je požádán svou domácí, jestli by nemohl najít její neteř, která zmizela. LeBrock je dobrého srdce, a tak se do hledání pustí. Asi je celkem jasné, kam ho pátrání zavede, protože jinak by se série nejmenovala "Grandville". Hned od začátku také víme, jaká bude podstata příběhu, která se bude točit kolem jednorožce, vzácného stvoření, které má schopnosti ovládat lidi, klidně i masy. Ano, tohle je komiks o sektě.

LeBrock pátrá po zmizelé dívce a více a více se zaplétá do politické hry, která je dlouhodobě součástí "Grandville". Už v knize "Grandville 3: Bête Noire" se více příběh zaměřil na "knedlíky", tedy na osoby, které vypadají jako lidé. Ty mají v příběhu nyní výrazně větší roli, protože v Grandville dochází k hnutí, které se snaží knedlíky zrovnoprávnit se všemi dalšími rasami, které jsou zvířecí. Do toho se i LeBrock dostává k informaci, která by mohla všechno změnit, především pak z hlediska filozofického. V knize "Grandville 4: Noël" je toho skutečně hodně, co se děje, a záchrana jedné neteře se tak jeví jako poměrně zanedbatelnou, ale je to motor, který LeBrocka žene dál, aby vyřešil případ a tím případně vyřešil i větší problémy, jak už je tak nějak jeho zvykem. A právě na případu pátrání po zmizelé neteři se seznamuje s novým parťákem, i když jen krátkodobým. Osobně ale doufám, že se ještě spojí.

Kniha "Grandville 4: Noël" ukazuje Bryanovo mistrovství především v tom, jak dobře dokáže vyprávět příběh, jak od malého je schopen dojít k velkému, a to všechno propojit skutečně funkčně. Do toho pak ještě přidává romanci, která rozhodně neurazí, ale jde ještě dál a dokáže zaujmout tím, že mění politickou scénu, která doposud v Grandville fungovala, a nakonec i smýšlení některých lidí o jejich světě. Všechny roviny příběhu na sebe skvěle navazují a jsou propojené tak, aby vytvářely komplexní celek, kde se nic nejeví zbytečné. A pro jistotu si Bryan Talbot rovnou nechává dvířka otevřená pro pátý díl, kterého se snad také někdy dočkáme. Jako čtenáři si určitě sérii "Grandville" zasloužíme, protože Bryanovi Talbotovi se daří, aby byl každý díl v něčem jiný, odlišně pojat, aby nenudil, ale aby se rozvíjel.

Komiks "Grandville 4: Noël" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Grandville"
"Grandville 2: Mon Amour"
"Grandville 3: Bête Noire"

Žádné komentáře:

Okomentovat