2018-01-01

#1601: Mickey na Dunaji - 40 %


Mickey na Dunaji (Mickey pe Dunăre)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Mickey pe Dunăre". České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alexandru Berceanu
Kresba: Cristian Dârstar

Byl jsem docela zvědavý na to, jaké téma si komiks zvolil, protože obálka nevypadá špatně popravdě může evokovat až tintinovský nebo verneovský příběh. Tomu jsem ale nevěřil, už třeba jen proto, že komiks byl vydán v rámci česko-rumunské spolupráce, díky které vyšly i další komiksy u Mladé Fronty například ještě nerecenzovaný komiks "Češi v Banátu" nebo "Ocelová křídla", který vyšel již v roce 2015 a bohužel se v mém případě nesetkal s velkým úspěchem. Ani v případě komiksu "Mickey na Dunaji" ale nemohu mluvit o tom, že bych nějak moc oplýval nadšením, spíše se jedná o další komiks, který nám sice ukazuje, jak může vypadat mezinárodní podoba tohoto média, ale nepřináší nám něco, co by bylo vyloženě skvělé, a to i přesto, že se jedná o téma, jež je nám historicky blízké.

Komiks "Mickey na Dunaji" se totiž vyrovnává se srpnem 1968 a tím, jak do země vstoupili armády států Varšavské smlouvy. Zajímavé na pohledu tohoto komiksu je skutečnost, že to není pohled Čechů, kteří v té sobě byli situaci vystaveni, ale jedná se o pohled rumunských autorů. "Mickey na Dunaji" se totiž zaměřuje na skupinu Čechů, která se v době okupace ocitla v Rumunsku na dovolené. Přece jen to není nic divného, když k invazi došlo v srpnu. V tomhle období jezdí Češi na dovolenou celkem normálně, tak proč ne zrovna do Rumunska, které bylo v té době celkem přístupné. Patřilo k Východnímu bloku, i když mělo přece jen trochu jiné postavení než ostatní státy, což je v komiksu také naznačeno a případně v textové části ještě podtrženo.

Ze začátku mi komiks přišel takový hodně skokový, že se nám zde postavy představují způsobem, který byl tak nehezky neplynulý, kdy se skákalo z panelu na panel, jako kdyby k ustálení vyprávění mělo dojít až ve chvíli, kdy se Češi ocitnou na dovolení v Rumunsku. K tomu skutečně dojde, ale místo toho, aby hlavním tématem byl srpen 1968, stává se jím osud postavičky Mickey Mouse, kterou si vysnil jeden z dětských hrdinů tohoto komiksu. Jasně, celá postavička je metaforou toho, jak lidé dostali strach, jak se mnohé zase stalo zakázaným, jak byl režim ještě přísnější než dřív. Také je to metafora toho, jak bylo Rumunsko jiné, jak se postavilo režimu, jak se postavilo na stranu Čechů. Ano, do jisté míry budete mít pocit, že se jedná o komiks, který má určit pozici Rumunska v jedné z nejčernějších chvil moderních českých dějin.

Bohužel v celkovém důsledku je komiks "Mickey na Dunaji" celkem zklamáním. Vybral si zajímavé téma, ale ten odlišný pohled zase tak odlišný není a figurka Mickeyho Mouse je takovou až příliš jasno metaforou, která možná řekne nejvíc na samotné obálce, a to spolu s tankem, který je tam vyveden, jak se všechno topí. Komiks samotný nic moc navíc nedá, a to mimo jiné i proto, že zde prostě nejsou postavy, které by dovedly nadchnout. Překvapivě se to týká i dětských postav, které jsou v konečném důsledku trochu nudné. Celý příběh pak nemá sílu, jež by mohla oslnit a prostě vyznívá do ztracena. Nepomáhá tomu příliš ani modrá kresba a absence dalších barev, jež vyznívá spíše jako snaha o uměleckost, která příběhu zase tolik navíc nedává. Jen to neustále připomíná to, že jsou všichni pod vodou, ale proč je tomu už od začátku? Tam přece ještě byli trochu nad vodou, ne?

Komiks "Mickey na Dunaji" zakoupíte na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat