2017-11-27

#1576: Nakreslila a namalovala Jindřiška - 70 %


Nakreslila a namalovala Jindřiška (Escrito y Dibujado por Enriqueta)
Vydalo nakladatelství Meander v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 2015 jako "Escrito y Dibujado por Enriqueta". České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 148 Kč.
Scénář: Liniers
Kresba: Liniers


Kniha "Nakreslila a namalovala Jindřiška" je druhým komiksem, který vydalo nakladatelství Meander a jejichž tvůrce je Ricardo Liniers, kterého známe především jako autora komiksového stripu "Macanudo". Druhým, o polovinu tenčím sešitem je pak "Velký mokrý balónek", který byl na Comics Blogu již recenzovaný. Ani sešit "Nakreslila a namalovala Jindřiška" není zrovna velkým čtením. To teď myslím, rozsahem, protože to rozhodně neznamená, že by na vás nedokázal zapůsobit. Liniers je autor, který dokáže čtenáře upoutat. A podařilo se mu to i s těmito krátkými komiksy, kdy "Nakreslila a namalovala Jindřiška" na některých stránkách ani nezabírá moc prostoru. Inspirace tohoto komiksu je jasná - Liniersovy dcery a jejich dětské malovánky.

Jindřišku ale každý znáte. Samozřejmě za předpokladu, že jste četli některý díl "Macanuda". Jindřiška je dívenka, která má svého kocoura, jenž se jmenuje Fellini, a také plyšového medvídka, s kterým se celkem normálně baví a který se jmenuje Madariago. Jindřiška se rozhodla, že se dá na uměleckou dráhu a také si vytvoří vlastní komiks. Dostala zrovna nové pastelky, takže se pustí do díla. Součástí knihy "Nakreslila a namalovala Jindřiška" je tedy komiks, který nakreslila Jindřiška, komiks, jenž skutečně vypadá, že je kreslen dětskou rukou, což je takové zajímavé oživení v rámci Liniersovy tvorby, i když to v jeho případě není nic vyloženě nového. Různé styly používá i v "Macanudu".

Komis "Nakreslila a namalovala Jindřiška" je zajímavě hlavně svým stylem a samozřejmě také formou. Část komiksu je kreslena klasicky jako "Macanudo", ale další část je provedena právě jako dětský komiks. Vypadá to jako jednoduchá malůvka, ale Liniers je v tomhle ohledu přece jen trochu dál, protože se snaží stále vyprávět příběh, a to bez ohledu na to, jak je jeho komiks pojat, jak je krátký, jakou má formu. Jasně, že je příběh jednoduchý, ale je na něm krásné to, že je zde propojení s postavou Jindřišky. Ona příběh kreslí, představuje jednotlivé stránky, a pak zase vystupuje do děje ona, kdy se třeba lekne toho, o sama nakreslila, nebo nějakým způsobem komentuje to, co vytvořila. Tohle vede k velmi zábavným situacím, které vyplývají ze situace, ale právě touhle skvělou návazností, ale i vtipností vás dovedou dostat.

Liniers nezklamal ani v případě sešitu "Nakreslila a namalovala Jindřiška", ale rozhodně to není čtení pro každého. Jsem si jistý, že se najedou hlasy, které si řeknou, že za těch pár stránek, které se rychle přečtou, nemá cenu vyhazovat peníze. Myslím si, že je to škoda a špatný přístup, protože tohle je komiks, který vás dokáže zahřát u srdce, je to komiks, který vám dovede ukázat, jak je dětství krásné a jakou energií vás dovedou děti nabít. Tohle je prostě něco nádherného, co musí rodiče potěšit. Za mě je komiks "Nakreslila a namalovala Jindřiška" něčím, co by si měli rodiče koupit se svými dětmi a třeba se inspirovat a nechat děti tvořit, protože jejich fantazie je nádherná. Možná i ony vám vytvoří něco krásného, co vás překvapí a potěší.

Žádné komentáře:

Okomentovat