2017-06-26

#1466: Tomb Raider Archivy S.1 - 60 %

Tomb Raider Archivy S.1 (Tomb Raider Archives Volume 1)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Vyšlo původně jako čísla 1 až 15 série "Tomb Raider" v letech 1999 až 2001. Souborně vyšlo v roce 2016. České vydání má 416 stran a prodává se v plné ceně za 1 300 Kč.

Scénář: Dan Jurgens
Kresba: Andy Park a Francis Manapul

Zrovna nedávno jsem recenzoval knihu "Tomb Raider: Legenda o Medusině masce", respektive recenzi jsem psal, ale zveřejněná není, což je dáno tím, že je prostě až moc novinek. Nehodnotil jsem knihu nijak dobře, což si budete moc ještě přečíst. Právě příběh "Tomb Raider: Legenda o Medusině masce" je obsažen i v knize "Tomb Raider Archivy S.1", a to konkrétně na jejím začátku, protože se jednalo o úvodní příběh celé série s touhle hrdinkou videoher, která se díky Danu Jurgensovi a Andymu Parkovi - a samozřejmě díky nakladatelství Dark Horse - dostala i do komiksu, ne jen na počítačové obrazovky. A později i do filmu, o čemž bych raději pomlčel, protože kvalita filmů není nijak valná.

Kniha "Tomb Raider Archivy S.1" obsahuje celkem patnáct původních sešitů, a to v obrovském formátu, kdy rozměry knihy jsou 220 na 335. Může to lehce komplikovat čtení, ale pokud jste zvyklí na velká sběratelská vydání od Comics Centra, tak rozhodně nebudete mít s formátem problém a knihu při čtení unesete. Přece jen je však lepší ji mít před sebou položenou na stole, než si ji držet nad hlavou v posteli. Otřes mozku by se mohl při menší nepozornosti snadno dostavit. Kromě velkého formátu a parádní vazby navíc kniha obsahuje ještě předmluvu kreslíře Andyho Parka, který se od dob "Tomb Raidera" komiksu zase tolik nevěnoval. K tomu je přidána rozsáhlá galerie obálek a ještě navíc úplně první komiks s Larou, který stojí za pozornost hlavně z hlediska historického.

Dan Jurgens a Andy Park zvládli prví část tvorby komiksu. Dokázali vytvořit hrdinku takovou, jak si ji představujete. Je sexy, je krásná - v určitých ohledech hodně prvoplánově, ale to byl přece záměr - k tomu je silná, ale přece jen zranitelná, což už od začátku Jurgens zdůrazňuje její minulostí, ať už je to smrt její rodiny anebo vztah s Chasem Carverem, což je mimochodem příběh, který postupně dostává pořádné grády a vlastně je i ukázkou toho, že se Jurgens scenáristicky trochu vypracoval. Jeho příběhy jsou akční, rychlé, strhující, ale jednoduše jsou prázdné. Je to honba za poklady, kdy není důležitý cíl ani cesta, ale je důležitá forma. Jednoduše je důležité, že to je sexy, akční, hodně to bouchá, jsou zde exotické lokace, pasti a nablýskané artefakty. Z Lary toho ale zase o mnoho víc než třeba na obrázku níže neuvidíte.

"Tomb Raider Archivy S.1" je takový povrchní komiks. Myslím to v tom ohledu, že na povrchu je to pěkné, vypadá to moc hezky nakreslené, je to jízda, ale prostě je to hlavně hezký povrch, pod tím toho moc není. Neříkám, že to je špatně, jen to může spoustu lidí zklamat. Je to jednoduchá zábava, kde si komiks užijete jedině ve chvíli, kdy se vykašlete na nějakou logiku, na nějaké řešení toho, jak se Lara ke všem těm stopám mohla dostat, ale prostě hrajete na to, že to je jízda a že se furt něco děje. A ono se pořád něco děje. A jsou zde postavy, které jsou zapamatovatelné, o který se chcete dovědět víc. Pro mě "Tomb Raider Archivy S.1" neobsahuje geniální komiksy, ale dobré odpočinkové čtení, kterému Comics Centrum hodně přidalo velkým formátem a kvalitním vydáním.

Knihu "Tomb Raider Archivy S.1" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat