2017-01-06

#1345: Nikdykde - 80 %

Nikdykde (Neverwhere)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2008. Komiks vyšel jako "Neverwhere" v roce 2007. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 569 Kč.

Scénář: Mike Carey podle románu Neila Gaimana
Kresba: Glenn Fabry

Pokud mě moje paměť nešálí, byla kniha "Nikdykde" tím prvním, co jsem od Neila Gaimana četl. A vzhledem k tomu, že to už bude pěkná řádka let (mám pocit, že je to zhruba 15 let, nebo tak nějak), docela rád jsem se chtěl k příběhu vrátit, i kdyby to mělo být cestou komiksu, který jsem již v roce 2009 také četl. Neil Gaiman mě knihou "Nikdykde" dostal, dokonce natolik, abych si sehnal následně nejen komiks, ale také sledoval seriál z produkce BBC. Když už jsme u toho, mám pocit, že "Nikdykde" byla dokonce první kniha z žánru urban fantasy, kterou jsem četl. Určitě jsem ji také chtěl napodobovat, ale na to naštěstí nedošlo. Po sedmi letech jsem se tedy vrátil ke komiksu a musím říct, že tenhle příběh mě pořád baví.

Pokud nejste zrovna gaimanovci, tak příběh tohoto komiksu by se dal přirovnat k novějšímu "Wanted". Máme tu chlapíka, který si žije naprosto obyčejný kancelářský života myslí si, že je šťastný. Anebo moc neřeší to, že vlastně jeho život nikam moc nevede, je ovládaný všemi ve svém okolí a pořádně nemá vlastní vůli. Tohle je Richard Mayhew, který si v klidu pracuje za svým stolem a nechávám svou snoubenku Jessicu, aby o všem rozhodovala. Ale pak se jednou rozhodne sám. Rozhodne se pomoct dívce, která se před ním zkrvavená objeví na ulici. Zrovna ve chvíli, kdy má s Jess jít na důležitou večeři. Místo toho, aby šel na večeři, rozhodne se vzít osud poprvé do svých rukou. Samozřejmě, že se mu změní život. Nenávratně.

Dívkou, kterou našel na chodníku, byla Dvířka. Dvířka je z jiného světa. Je z tzv. Podlondýna, anebo jednoduše ze světa pod Londýnem. Londýn je zase těmi z podzemí nazýván Nadlondýnem. Dva světy, které se příliš nesetkávají, ale které nyní musí spolupracovat, a to právě prostřednictvím Richarda a Dvířky. Dvířka je v pohodě, ví, jak v tom chodit, ale Richard je onou Alenkou, která dírou propadla někam, kde netuší, co má dělat. a kde má velkou pravděpodobnost, že zemře. Tenhle příběh je krásný v tom, že je akční, že jsou zde zajímavé postavy, ale nejkrásnější je v tom, jakou má fantazii. Samozřejmě, tohle je vina již samotného Gaimana, tam zase tolik Carey a Fabry nepřidali, ale přesto se jim podařilo nádhernou předlohu přetavit v povedenou komiksovou adaptaci.

Glenn Fabry má kresbu, která rozhodně nemusí sednout každému, i já si myslím, že by se dal najít kreslíř, kterému by tenhle příběh sedl ještě o něco lépe. Přece jen je Fabry moc mainstreamový, například v tom směru, jak kreslí ženy, což se mi k "Nikdykde" moc nehodí, ale na druhou stranu, neměl jsem s kresbou až takový problém a i díky ní jsem se do Podlondýna i Nadlondýna dovedl plně přenést. Když Glenn kreslí velké panely, je to úchvatné a strhující, když kreslí menší panely a snaží se zpomalit rytmus, také to funguje. Ano, příběh by se dal pojmout jinak, ale Fabry využil svou vlastní vizi a díky ní vytvořil něco, co je trochu jiné než Gaimanovo pojetí, ale nutně ne horší. Já jsem si příběh užil i v tomto provedení.

Carey a Fabry převedli skvělou předlohu do komiksu tak, jak nejlépe to asi bylo v jejich silách. Jiní autoři by to zvládli jinak, ale tohle není špatná verze. Je osobitá a to se mi na ní líbí. Neměl jsem ani problém s tím, že jsem četl komiks podruhé, pořád mě dovedl strhnout, i když jsem věděl, jak zápletka skončí a jak jednotlivé osudy dopadnou. Adaptace knih do komiksové podoby moc nemusím, ale když jsou dobré, tak to rád ocením. "Nikdykde" je jeden z těch případů. Obecně mám u Gaimana pocit, že cokoli jeho, co je převedeno do komiksu, prostě funguje. Je to dáno tou neskutečnou fantazií, kterou na nás přenáší.

Komiks "Nikdykde" zakoupíte na stránkách Crew.

3 komentáře:

  1. Zdravím měl bych dotaz nemáte nějaký tip kde by se dam komiks sehnat bohužel mě komiks utekl? Díky. Jinak recenze jako vždy super!;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      Tady bohužel asi moc neporadím, jedině tak Aukro, nebo zkusit oslovit lidi na comicsdb.cz, kteří knihu mají, případně se poptat na https://www.facebook.com/groups/514000108621654/

      Vymazat
  2. Anonymní5/2/18 20:04

    https://www.megaknihy.cz/komiks/272593-nikdykde-comics.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TWpjeU5Ua3pNamN5TlRreg==&matchtype=&network=g&device=m&creative=63152076610&keyword=&placement=&param1=&param2=&adposition=1o1&campaignid=193922770&adgroupid=19959225370&feeditemid=&targetid=pla-325425753764&loc_physical_ms=1003744&loc_interest_ms=&searchtype=search&gclid=EAIaIQobChMI_5PlvLmP2QIVCwHTCh2BuAdmEAQYASABEgIDrfD_BwE

    OdpovědětVymazat